Dijital Pazarlamada 2016 Trendleri

blog

Dijital Pazarlamada 2016 Trendleri

Dijital pazarlama, günümüzde rekabetin en yüksek olduğu pazarlama dalı. Bu yüzden pazarlamacılar başarılı olmak ve farklılık yaratmak için her zamankinden fazla çalışmalılar. Sosyal medya bu kadar hızlı büyürken markaların müşterilerine ulaşması artık oldukça kolay. Fakat özellikle küçük ölçekli işletmeler ürün veya servislerini tanıtma konusunda halen zorluk çekiyor. Ayrıca yeni dijital dünyaya ayak uyduramadığı her gün işleri daha da zorlaşıyor çünkü özellikle dijital pazarlama trendleri gerçekten çok hızlı değişiyor.

Yeni dünyaya adapte olabilmek için şu 4 önemli dijital pazarlama trendi mutlaka takip edilmeli :

1.İçerik En Önemli Trend Olmaya Devam Ediyor

İçerik; markalar ve websiteleri için her zaman çok değerli bir varlıktır ve gelecekte de böyle devam edeceğe benziyor. İçerik denince aklınızda sadece yazı ile kısıtlanmış bir şey canlanıyorsa, yanılıyorsunuz. Video ve fotoğraf gibi görsel içeriklerin önemi günden güne artıyor ve markaların potansiyel müşterilerini yaratıcı bir şekilde etkilemesine olanak sağlıyor. Her şeyin ani geliştiği günümüz dünyasında, hızlı ve kaliteli içerik pazarlama yapabilen markaların rakiplerin bir adım önünde olduğunu söylemek mümkün.

Son kullanıcıların ürettiği içerikler ise bir kaç yıldır pazarlama aksiyonlarına yardımcı olmaya devam ediyor, 2016’da son kullanıcı içerikleri tek başına bir dijital pazarlama aracı olarak görülmeye başlandı. Sosyal medya platformlarındaki yorum ve eleştiriler, gönderileri, tweetler, blog yazıları, Instagram fotoğraflarının tümü son kullanıcı içeriği olarak düşünülebilir ve markalar hakkında insanların düşüncelerini etkilemede çok etkili bir rol oynar. Bu tarz içerikler müşterileriniz ile şirketiniz arasına köprü kurabilmek için harika bir dijital pazarlama stratejisi olur ve marka kimliğinizi geliştirmek için çok önemlidir.

2.Güçlü Müşteri-Marka İlişkisi

Yeni dünyada, insanlar artık şirketlerden bir şey satın almıyor, direkt olarak insanlardan satın alıyor. Çünkü müşteriler artık onlara değer veren, gerçek ikili ilişkiler kurabilen şirketler arıyor ve onlarla çalışıyor. Müşterilerini sadece para kazanma aracı olarak görmektense onlarla ilgilenen ve onları mutlu eden işletmeler bu davranışının karşılığı kesinlikle geri alıyor.

Artık iyi firmalar sürekli olarak yeni müşteri bulmaya odaklanmak yerine mevcut müşterilerini korumaya, ilişkilerini devam ettirmeye ve onları sadık birer müşteri haline getirmek için çalışıyorlar. Sadık müşteri yaratmadaki en büyük problem şu ki: şirketler genellikle sadık müşteri yaratmak için mevcut müşterilerine çok fazla şey veriyor. Yapılan bir araştırmaya göre B2C işlerin müşterilerinin %52’si topladıkları puanlara göre ödüllendirmeyi seçerken, B2B müşterileri yapılan harcamalara göre bir ödüllendirmeyi tercih ediyor. Umuyoruz ki bu araştırma, sadık müşteri yaratmak için ne yapması gerektiğini bilmeyen şirketlere yardımcı olabilir. İyi bir marka yönetiminin sonucu olarak güçlü bir müşteri-marka ilişkisi oluşturmanız çok önemli. 

3.Daha Az Reklam, Daha Fazla Yaratıcılık

Bir günde ortalama kaç reklam görüyorsunuz? Eminim sayamayacağınız kadar çok, en iyi ihtimalle yüzlerce reklam. Ve bu sadece internette dolaşırken gördükleriniz.

Yakın zamanda Apple’ın tanıttığı reklam engelleyici uygulamayı belki hatırlarsınız. Bu uygulama, internet reklamlarının ne kadar verimsiz olduğunu ve gelecekte belki de hiç kalmayacağını kanıtlar nitelikte.

Sürekli değişen dijital pazarlama dünyasında, gelecekte müşterileri nasıl etkileyeceğinizi düşünürken paniklemek yerine, bu dinamizme ayak uydurup pazarlama aksiyonlarında daha yaratıcı olmanız gerekiyor.

Reklamların önemini yavaş yavaş yitirmesiyle birlikte, dünyanın her sektöründeki pazarlama ekiplerinin yapabilecek az seçeneği kaldı gibi görünüyor. Bu yüzden müşterilerin dahil olmak isteyeceği, yaratıcı ve etkileyici kampanyalar üretmeleri oldukça kritik. Genellikle boş yere harcanan reklam bütçesi ile aynı zaman ve eforu harcayarak yaratıcı hikayeler üzerine kurulu bir kampanyayı rahatlıkla üretebilirsiniz. Müşterilerinize inanacakları bir hikaye vermeniz, onları markanıza aşık etmenize yeterli olabilir. Günümüzde dijital pazarlama odağı zaten müşterinin sizi bulmasını ve size aşık olmasını sağlamak.

4.Teknoloji Kontrolü Ele Almaya Devam Ediyor

Şirketlerin ürün veya hizmetlerini pazara sunmasında teknolojinin önemi yadsınamaz. Sosyal medya platformlarından akıllı telefonlara, hatta sanal gerçeklik cihazlarına kadar her şey müşteriler ve markalar arasındaki ilişkiyi geliştiriyor. Teknolojinin her gün daha fazla gelişmesi markalara, müşterilerine sundukları teklifleri kişiselleştirme ve özelleştirme olanağı tanıyor. Bu durum müşteri-marka ilişkisinin gelişmesinde ciddi rol oynuyor.

Güzel bir örnek olarak Oculus Rift verilebilir. Mart 2014’te 2 Milyar $ karşılığında Facebook’a satılan Oculus Rift, bir sanal gerçeklik seti. Sanal gerçeklik teknolojisinin en iyi ürünlerinden biri olan Oculus Rift ile şirketler pazarlama kampanyalarını değiştirebilme imkanına sahip oldu; 360 derece kurgular ile müşterileri başka bir dünyaya götürmek! Böyle bir teknolojiden tüm sektörler yararlanabilir. Örneğin otomotiv sektöründe, insanlar sanal bir araç ortamında hissettirilebilir veya moda sektöründe, insanlar fiziksel bir kıyafete ihtiyaç duymadan istedikleri ürünleri deneyebilirler.

İkinci bir örneği ise sosyal medya gücü hakkında verelim. Hem de Facebook veya Twitter değil, Snapchat ve Periscope gibi sosyal medya platformları. Sosyal medya sayesinde markalar, sadece müşteri ilişkilerini geliştirmekle kalmıyor, anlık ve gerçek zamanlı mesajlar gönderebiliyor. Bu da insanlarda müthiş bir ayrıcalık hissiyatı uyandırıyor. İyi bir sosyal medya kurgusu ile dijital pazarlama stratejisi ve sosyal medya yönetimi rakiplerinizden bir adım öne geçmek için çok önemli. 

Önceden bahsettiğim gibi, bugünün dijital pazarlama dünyası yeni teknoloji ve trendler ile sürekli olarak değişiyor. Bahsettiğim 4 trendden çok daha fazlası olsa da temel olarak bu 4 ana fikir üzerinde dijital pazarlama kampanyaları geliştirmek yararınız olacaktır. Özellikle müşterilerinize kendilerini özel hissettirecek, kişisel, özel ve ayrıcalıklı kampanyalar yakın zamanda çok daha önemli rol oynayacak ve sosyal medyanın gücü

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA