İş Hayatında Odaklanma Problemi Yaşayanlara Tavsiyeler

is-hayati

Gündelik yaşamda dikkat dağınıklığı yaşayan biriyseniz çalışma hayatında da bunun zorluğunu çekebilirsiniz. Özellikle son yıllarda akıllı telefonların sahip olduğu uygulama sayısı arttıkça gelen bildirimler veya internet sitelerindeki içeriklerin artması dikkatinizi farklı noktalara çekmeyi de kolaylaştırır. Tamamlamanız gereken bir iş olduğunda bu tarz dikkat dağıtıcı unsurların olması da belirlenen zamanda işi yetiştirememenize ve performansınızda büyük ölçüde düşüşe neden olur.

Bu sorunu yenmek için ilk olarak ertelediğiniz bir işe neresinden olursa olsun başlamayı deneyin. Dikkat sorunu yaşayanların ortak özellikleri yapmaları gereken işe planladıkları saatte başlayacakken yeterli motivasyonu bulamamaları ve iş yapmak istememe hissinin oluşmasıdır. Bu yüzden en azından işe başlamak, işin devamının gelmesini de kolaylaştıracaktır.

 

Bir diğer önemli nokta da; dikkat dağınıklığı yaşayanların çoğunun işi aceleye getirmesidir. Uzun süre odaklanma sorunu yaşadıkları için işin bir an önce bitmesi için panik yaparlar ve bunun sonucunda da hata yapma risklerini arttırmış olurlar. Bu yüzden ya aceleye getirilmemesi ya da kısa sürede yapılacaksa normalden daha fazla konsantre olunması gerekir.

Bazı kişilerde de çalışma ortamındaki farklı objeler dikkatlerinin dağılmasında ayrı bir etkendir. Masadaki renkli kalemler ya da asılı bir poster, konsantre olunmuşken dikkatin bozulmasına neden olabilir. Bu tip durumlarda bu tarz objeleri çalışma ortamınızdan uzaklaştırabilir ve mümkün olduğunca sade bir ortamda çalışmaya özen göstermelisiniz.

Eğer çalışırken müzik dinlemeyi seviyorsanız, dinlediğiniz müzik de aynı şekilde dikkatinizin toplanmasına önemli bir rol oynar. Bazı müzik türleri dikkatinizi toplamanızı sağlarken bazı türler ise çalışmanızı engelleyebilir. Müzik listelerinde odaklanma, çalışma ortamı gibi modları seçerek çalışma temponuzu veya dikkatinizi arttıracak şarkılar dinlemenizi önerebiliriz. Eğer Spotify kullanıyorsanız bu listelere günlük olarak kolayca ulaşabilirsiniz.

Bu yöntemler de işinizi kolaylaştırmazsa, dikkat dağıtıcıları tamamen yok saymak yerine gününüzün belli bir bölümünü sadece o unsurlara ayırabilir böylece çalışırken aklınızdan geçmesini engellemiş ve daha verimli bir şekilde işinizi tamamlamış olursunuz. Örneğin odaklanamıyorsanız ve dikkatinizi dağıtan bir şey varsa bir süre sadece ona vakit ayırın ve aklınızdan çıkmasını sağlayın. Aksi takdirde sürekli kafanızı meşgul edebilir ve işe başlamanızı uzun bir süre geciktirebilir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA