Doğru Yatırım Ortağını Bulmak için 4 İpucu

blog

Doğru Yatırım Ortağını Bulmak için 4 İpucu

Her sermaye birbirine eşit değildir. Bunun eşit olduğunu size söyleyen her kimse, aynı tüm girişimciler gibi bu gerçeği zaman içerisinde zor yoldan öğrenecektir.
Konu sizin kurduğunuz bir şirket olduğu zaman, mantıklı davranmak yerine duygular tarafından yönetilmek kolaylıkla mümkündür. Pozitif kazanç elde etmekte zorlanıyorsanız, gelecek sermayenin kaynağına karşı objektif davranmak doğal olarak daha da zor bir hale geliyor.
Kendi başına bir şekilde ilerleyen şirketinize kurucu ortak getirdiğiniz zaman, ilk başta bu kişinin herhangi bir problem çıkarmayacağını düşünebilirsiniz. Ancak bu yatırımcı zaman içerisinde ufak miktartaki ortaklık payını şirket için çok büyük bir sorun haline dönüştürebilir. Gün geçtikçe problem daha da büyür ve ortakların birbirine düşmesi sonucunda şirketin kurucusu kovulabilir. Eğer birlikte çalışacağınız yatırımcı iş ortağı hakkında iyi araştırma yaparsanız, bu gibi tatsız olaylardan kendinizi ve şirketinizi korumuş olursunuz.
Buna ek olarak aileden ve arkadaşlardan para almak da sık görülen bir yöntemdir ama çok risklidir. Bu insanların size karşı olan duygusal bir bağı vardır. Bu nedenden dolayı mantıklı davranmaları beklenemez. Sonuç olarak duygularını kullandıkları için aslında onlara uygun olmayan bir işe girişerek kendilerini zarara sokabilirler. Ayrıca duygusal bağınızın olduğu bu insanları “hayal kırıklığına uğratmamam gerekir” diye düşünerek ciddi boyutlarda stres yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Durum böyle olunca uzun vadede başarılı olmak için yapmanız gereken şeyler yerine bir an önce hızlıca kazanayım diye kısa vadeli ve sınırlı bir bakış açısı ile hazırlanan stratejiler kullanabilirsiniz.
Büyümek için sermayeye ihtiyacınızın olduğu tartışılamaz bir gerçektir ama çok bilinmeyen başka bir gerçek ise büyümek için sağlıklı bir şirket yapısına ve rehberliğe de ihtiyacınızın olmasıdır. Bu kaynaklar para kadar elle tutulabilir olmayabilir ama deneyimli bir yatırımcı ortak bulduğunuz takdirde, sizden önce gelen sayısız girişimcinin başarısız olduğu yerlerde siz başarıya ulaşabilirsiniz.
Bir iş ortağı ile yapacağınız finansal anlaşmaları bir kenara bırakalım. Geri dönüşü olmayabilecek bir hatayı önlemek için, potansiyel yatırımcı ile anlaşmaya varmadan önce o kişiyi onaylamak için bu adımları takip edin:

1. Vizyonunuzu potansiyel yatırımcının stratejisine entegre edin

Sermaye için olan açlığınızın, yargılama kapasitenizi olumsuz etkilemesine izin vermeyin. Doğru ortağı bulmak için kısa ve uzun vadeli hedefleriniz hakkında kesinlikle açık ve net olmanız gerekiyor. Potansiyel yatırımcıyı yanlış yönlendirirseniz zaman içerisinde bu kişi sizi projeden çıkarmaya çalışabilir. Yatırımcı ortak ile olası bir uzun süreli hukuk savaşı; ivmenize büyük bir hasar verir, moralinizi fazlasıyla bozar ve şirketinizin değer kaybetmesine neden olur.
Birçok kurucu, potansiyel yatırımcılar tarafından şirketin iş modelleri ve stratejileri hakkında bitmek bilmeyen sorulara maruz kalmaya alışmıştır. Bu tip bir ilişki geliştirildiği zaman potansiyel yatırımcı, şirketinize yatırım yapacak kadar kendini rahat hissedebilir. Ancak bu yatırım teklifini kabul etmek için siz de kendinizi rahat hissetmelisiniz. İnce eleyip sık dokuyun ve vizyonlarınızın birbirine uyuştuğundan emin olun.

2. Hesaplarla değil insanlarla muhatap oluyorsunuz, onları yakından tanımaya çalışın

Startupınıza yatırım yapmayı düşünecek kadar fazla parası olan bir kişi hem başarılar hem de başarısızlıklar yaşamıştır. Bu yüzden potansiyel yatırımcınıza her iki deneyimi hakkında sorular sorun ama başarısızlıklarını yüzüne vurmayın. Deneyim sahibi olan girişimciler başarıya ulaşma yolunda bilinmesi gereken şeylerin, en iyi bir şekilde başarısızlıklar tarafından öğretildiğinin farkındadır. Kısacası başarısızlıklardan ders çıkararak başarıya yaklaşırlar.
Eğer mümkünse bu kişinin yatırım yaptığı diğer şirketlerle görüşün. Bu şirketlerden bazıları çok ciddi başarılar yakalamış olabilir. Ama peki o yatırımcı ortak, başarısız olan şirketlere karşı nasıl bir davranış gösterdi? Sizin için doğru olan yatırımcı, rehberlik ettiği kişinin hala denemeye devam etmesi ya da tam potansiyeline ulaşmış olması fark etmeksizin o kişiye rehberlik etmeye ve onunla ilişki kurmaya devam eden tipteki yatırımcıdır. Yanlış olan yatırımcı ise, hemen durumu mahkemeye taşıyan ve onu ortak olarak şirketinize getirdiğinize bin pişman eden tipteki yatırımcıdır.

3. Sadece paraya odaklanmayın

Alacağınız sermaye anlaşmanın sadece bir parçasını oluşturur. İster ihtiyacınız olduğuna inanın ister inanmayın, iş ortağınızın size yol gösterici bir rehber de olması lazım. Size rehber olacak bir iş ortağı aradığınızı potansiyel yatırımcıya açıkça belirtin. Bunu belirttiğiniz zaman yatırımcıların şirketinize sunacağı şeyler sizi olumlu olarak şaşırtabilir.
Şirketinizin büyümesi için yeni kapılar açan stratejik bir ortaklık olsun, nakit akış modelini oluşturmanıza yardımcı olacak bir CFO olsun ya da işe alım veya işten çıkarma süreçleri dahilindeki işlemlere yardım edecek bir İnsan Kaynakları Uzmanı olsun… Anlayacağınız gibi bu iş ortağının size sunacağı fırsatların sınırı yoktur.
Elbette ki her türlü stratejik ortaklık beraberinde belirli bir derecede riski de getirir. Bu yüzden her ihtimale karşı gerekli performans anlaşmalarını hazırlayacak bir avukatınız olsun. En iyi şartlar altında avukat tarafından hazırlanan bu anlaşmaları kabul eden yatırımcılar, ilk başta sandığınızdan çok daha fazla değerli olabilir ve bu kişilerin size katacağı değerin sadece sermaye olmadığını anlayabilirsiniz.

4. Gerçekçi olun

İyi ve sağlıklı bir iş ortaklığının temelini güven oluşturur. Sermayeye aşırı ihtiyacınız olduğu için çaresizliğe kapılmış olsanız bile deneyimleriniz hakkında sakın yalan söylemeyin. Bu tarz çaresizliklerden hiçbir iyi sonuç çıkmaz ve potansiyel yatırımcıları kendinizden uzaklaştırma riskiniz bile var. Güveni bir kez dahi olsa bile kırdığınız zaman bu güveni tekrar kazanmak neredeyse imkansızdır.
Kirli çamaşırlarınız paylaşmak ilk başta pek de iyi bir fikir gibi gelmeyebilir ama potansiyel ortakların kim olduğunuzu ve deneyimlerinizi bilmesi çok önemlidir. Birbiriniz hakkında bu tarz bilgiler edinmek yapacağınız ilk toplantı esnasında çok daha kolay olur. Yoksa bu bilgileri paylaşmak için birkaç ay beklediğiniz takdirde herkes şirkete zaman, para ve enerji yatırımı yapmış olacağı için birbirleri hakkında hoşuna gitmeyeceği bir bilgiye denk geldikleri an durum daha kötü olabilir.

Sizin niteliklerinize uygunluk gösterecek bir iş ortaklığı kurmak için öncelikle kendinizdeki güçlü ve zayıf noktalarınızı dürüstçe incelemeniz gerekir. Bu ilk başta çok zor olabilir. Ama zaten ortak olmamanız gereken bir kişinin, şirketinize ortak olduktan sonra alın teri ile o konuma getirdiğiniz şirketinizi batırmasına tanıklık etmek emin olun ki çok daha zor olacaktır. Bu yüzden öz eleştiri yapmaktan kaçınmayın.
Sayısız girişimci bu hatayı daha önceden yaptı. Bu girişimcilerin hatalarından ders çıkarın ve onların deneyimlerinden öğrenin. Yani size gelen yatırımı hemen kabul etmeyin. Öncelikle o sermaye arkasındaki kişiyi projenize ortak olarak getirmek isteyip istemediğinize sağlıklı karar vermek için ciddi araştırmalar yapın.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA