Yıllık İzin Süreleri ve Hakları

blog

Yıllık İzin Süreleri ve Hakları

Her çalışanın izinle ilgili aklında soru işaretleri bulunuyor. Yıllık izin hakkı nedir, ne kadar süre çalıştıktan sonra kaç günlük izine sahip olabilir gibi pek çok sorunun yanıtı bu yazıda yer alıyor.

Yıllık İzin Süreleri Ne Kadar?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 53. maddesine göre, çalışan işe başladığı tarihten itibaren, deneme süresi de buna dahil olmak kaydıyla, en az bir yıl çalışmış olanlara yıllık ücretli izin verilmesi gerekiyor.

Yıllık ücretli iznin işveren tarafından sürekli bir şekilde kullandırılması zorunlu bulunuyor.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi şöyle;

  • 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara 14 günden,
  • 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,
  • 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamıyor.

Yeraltı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri 4’er gün arttırılarak uygulanıyor. Ancak 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamıyor.

Yıllık İzin Haklarım Neler?

  • Yıllık ücretli izinlerini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olan çalışanlar bunu belgelemeleri koşuluyla, gidiş ve dönüşlerinde yolda geçirecekleri süreleri karşılamak üzere işveren toplam 4 güne kadar ücretsiz izin vermek zorunda bulunuyor.
  • İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorunda.
  • Yıllık izin süresine rastlayan ulusal bayram ve genel tatil günleri ile hafta tatili günleri izin süresinden sayılmıyor.
  • İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini, ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorunda bulunuyor.
  • İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeniyor. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlıyor.
  • Yıllık izin sürelerine rastlayan hafta tatili ve bayram günleri ayrıca yıllık izin süresine eklenir.
  • Yıllık izin süreleri, iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.
  • Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilmez.

İstediğimde Yıllık İzin Kullanabilir miyim?

İşçinin izin isteğini en az 1 ay önceden işverene bildirmesi gerekiyor. Yıllık ücretli izin yönetmeliğinin 8. maddesinde; işverenin işçinin izin kullanma tarihi ile bağlı olmadığı, işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak izin döneminin belirleneceği ifade ediliyor. 

Yıllık İzin Süresi Bölünebiliyor mu?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 53. maddesinde yer verilen yıllık ücretli izin süreleri, işçi ve işverenin anlaşması ile, bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabiliyor. Yani, izin kullanımı en az 10 gün kesintisiz olarak kullandırılıyor. İşçiler yıllık izinlerini, bir bölümü 10 günden az olmamak üzere bölümler halinde kullanabiliyor.

İşveren tarafından yıl içinde verilmiş diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri ise yıllık izne mahsup edilemiyor.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA