Maaş Pazarlığı Sanatı

blog

Maaş Pazarlığı Sanatı

Maaş pazarlığı esnasında karşı taraf sağlam bir konumda tutularak olumlu düşünceler içerisinde bırakılmalı ve böylece gelecekte tekrar maaş pazarlığı yapmaya açık olması sağlanmalıdır. Bunu yaparken bir diğer yandan da sizin tarafınızda olacak kaybın en az seviyede yaşanması gerekir ve sonuç olarak mümkün olan en iyi anlaşmaya varılmalıdır. Sonucu en iyi olan senaryo, her iki tarafın da istediği her şeyi elde ederek kazanmış olduğu senaryodur. Maaş pazarlığı bittikten sonra her iki tarafın da pazarlık ile ilgili olumlu duygular hissettiği zamanlar oldukça nadirdir. Bu pazarlıkların çoğu bir tarafın birçok imtiyaz kazanıp diğer tarafın ise neredeyse her şeyi kaybettiği şekilde sonuç verir. Bu tip sonuçlar sadece bir kez olacak pazarlıklar için uygun olabilir, mesela bir ev veya araba satın almak. Pazarlık sonucunda sizden çok daha az seviyede kazanç ve imtiyaz almış olan insanlar doğal olarak mutlu hissetmeyeceklerdir. İyi ve doğru bir şekilde kazanmak isteyen pazarlıkçılar; hedefe, sorunlara ve her iki tarafında yararına olacak şeylere odaklanır. Pazarlık esnasında bu kişiler iş dünyası tarafından kabul edilmiş olan etik prensipleri kullanır. Kişisel olan sorunlar ise ayrı bir şekilde halledilir, kişisel saldırılardan kaçınılır ve geri dönüşü olmayacak olan pozisyonlara girmemeye çalışılır.İşte sizler için hazırladığımız olumsuz maaş pazarlıklarından uzak durmak için kullanabileceğiniz basit stratejiler.

Maaş pazarlığına girmeden önce ortam hakkında bilgi sahibi olun

gif

Maaş pazarlığı yapacağınız turnuvaya doğrudan dalmanın hiçbir anlamı yoktur. Karşı tarafın düşüncelerini öğrenene kadar görüşmelerin ritmini yavaş tutmaya çalışmalısınız. Oturduğunuz pozisyon ve konum da önem taşır. Geleneksel oturma tipinde siz ve ekibiniz bir tarafta, pazarlık yapacağınız diğer ekip de karşı tarafta oturur. Ancak bu oturma tipinde gereksiz yere sağlıksız karşı çıkışlar yaşanır. Bunun yerine her iki taraftaki ekibi beraber oturtun. Pazarlık yaptığınız kişilerle yan yana ve birlikte oturmayı tercih edin. Böylece her iki taraf için de kazanma ortamı sağlanmış olunur.

Eğer maaş pazarlığını yapacak olan patron veya ev sahibi sizseniz, pazarlık ile ilgisi olmayan bir konu hakkında diyalog başlatarak herkesin rahatlaması ve kendini toparlaması için onlara bir şans vermiş olursunuz. Pazarlığa başlamadan önce, her iki tarafın ulaşmak istediği amaç ile hedefler; ve “bu konu hakkında pazarlık yapmayacağız” gibi çizilecek sınırlar hakkındaki düşüncelerini paylaşmak isteyip istemediklerini sorun.

Konuşma hakkına sahip olan ilk kişi olmaya çalışın. Öncelikle nedenlerinizi açıklayın ve en sonunda hangi konumda bulunduğunuzu belirtin. Pazarlığa doğrudan hangi konumda olduğunuzla başlarsanız karşı tarafı kaskatı kesmiş olursunuz ve sonuç olarak karşı taraf nedenlerinizi dinlemeye isteksiz olur hatta sizi dinlemeyi tamamen bırakabilir.

Maaş pazarlığının başlangıç safhasında istekleriniz ile ilgili çok ısrarcı ve kesin olmaktan kaçının

Her etkinin eşit ve tam tersi tepkisi bulunmaktadır. Bu yüzden isteklerinizi ısrarcı, sert ve kaba bir dille belirtmeniz, tarafların birbirlerini suçlamasına ve olumsuz sonuçlar veren bir pazarlığa neden olur. Çok keskin sınırlar belirlemek ve bu sınırlar üzerinde değişmeler yapmaya açık olmamak, gereksiz tartışmalara sebebiyet verir. Duruş şekliniz ve hakkında sabit olmak istediğiniz düşünceleriniz, maaş pazarlığının son anlarında ortaya çıkmalıdır. Bu davranışı; her iki taraf, takas etmeye ve her iki tarafı da mutlu edecek imtiyazlar ve çözümler üretmeye başladığı zaman göstermelisiniz. Ültimatomlar vermek ve tehdit etmek, maaş pazarlığı sanatında hiç de olumlu sonuçlara kapı açmaz.

Pazarlık esnasında oluşabilecek en zıt düşüncelerin bile orta yolunu bulmaya çalışın

Pazarlığın daha ilk safhasında bile pazarlıklarınızı mümkün olduğunca ortak paydada buluşacak şekilde tutmaya özen göstermelisiniz. Her ne kadar iki taraf düşünceleriyle tamamen ayrı konumlarda bulunuyor olsa bile mutlaka bir orta yolun bulunması gerekir. Bunu başarmanın en iyi yolu, her iki tarafın da kabul edeceği şartların neler olacağını sormaktır. Bu şartları bir tahtaya yazın, sonrasında bu şartlar ile ilgili ne gibi takasların yapılabileceğini sorun. Sen bana bunu ver, ben sana karşılığında bunu vereyim gibi… Bu konu görüşüldükten sonra olası takaslar, karara ulaşılamayan şartlar ve geri kalanlar ile ilgili notları aynı tahtaya yazın.

Sonraki adımda ise her iki taraf için de tartışmasız kabul edilemeyecek olan şartları listeleyin. Kabul edilemeyen şartlara tek tek odaklanın ve bunu kabul edilebilir hale dönüştürmek için ne gibi takasların yapılabileceği konusunda net bilgiler vermelerini rica edin. Bu kabul edilemeyen şartları elinizden geldiğince, yapacağınız görüşmelerle tamamen tahtadan silmeye veya tahtaya yazdığınız diğer kategorilerin altına eklemeye çalışın. Bu süreç içerisinde sizin de elbette ki karşı tarafa sunacağınız ilgi çekici takaslarınız varsa bunlar hakkında karşı tarafa bilgi verin.

Maaş pazarlığı esnasında sürekli sorular sorun

sorular

Ne kadar çok soru sorarsanız, isteklerinizi aklınızda belirlemek için o kadar çok bilgi sahibi olmuş olursunuz. Ne kadar çok daha fazla sayıda soru sorar ve daha az sayıda açıklama yaparsanız o kadar iyi. Karşı tarafın düşüncelerini daha net olarak anlamak için; “bunu söylerken ne demek istemiştiniz?”, “düşünceniz hakkında daha fazla detay verir misiniz lütfen?”, “bu söylediğiniz şeyin altında yatan neden nedir?”, “sizi bu düşüncelere iten sebepler nelerdir?” gibi sorular sorun. Ayrıca size yaptıkları teklifin hazırlama aşamasında hangi nedenlerin ve prensiplerin düşünüldüğünü ve bu teklifin adil olup olmadığını nasıl bileceğinizi de sorabilirsiniz.

Bir sonraki maaş pazarlığınızda, bu stratejileri kullanarak her iki tarafın da kazanç elde ettiği sonuçlara ulaşmaya başaracağınızı umuyoruz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA