Yapay Zeka İçerik Pazarlamasını Nasıl Etkiliyor?

blog

Yapay Zeka İçerik Pazarlamasını Nasıl Etkiliyor?

Yapay zekanın gelişimi, içerik pazarlamasına 4 şekilde etki etmektedir. Peki bu sizin için ne anlama geliyor?
Yapay zeka deyince akla bilim kurgu senaryoları ve robotlar gelebilir. Bu düşünce biraz abartıya kaçsa da, medya tarafından kontrol edilen yapay zeka, son birkaç sene içerisinde hayatımızda yer edinmeye başladı bile.
2014 yılında BBC ile yaptığı röportajda Stephen Hawking şu yorumda bulundu; “Eğer doğru yapılmazsa, yapay zekanın gelişimi insanoğlunun sonunu getirebilir.”
Stephen Hawking’in düşüncesi kulağa hiç de olumlu gelmiyor ama bu yorum aynı zamanda yapay zekanın ne kadar yüksek bir potansiyel güce sahip olduğunu da gösteriyor.
Bunu göz önünde bulundurarak yapay zekanın içerik pazarlamasını olumlu ya da olumsuz nasıl etkilediğini ve bu fırsattan yararlanma yollarını detaylarıyla inceleyelim.

1- Her şey fazlasıyla kişisellik kazandı

Forrester’ın raporuna göre, pazarlamacıların yüzde 40’ı kişiselleştirme konusunda güçlük çekiyor. Bu da çok büyük bir problem aslında çünkü günümüzde tüketiciler, marka deneyiminin benzersiz, gerçekçi ve kişisel olmasını tercih ediyor. Müşteriler, satın alacakları marka ile daha yakın ve kişisel olan bir bağ kurmak istiyor.
Ancak korkmanızı gerektirecek bir durum söz konusu değil çünkü bunun da bir çözümü var.
Pazarlamacıların birebir etkileşim üzerine yoğunlaşmalarını sağlayan birçok pazarlama otomasyonu yazılımları piyasaya sürüldü. Çünkü manuel olarak her müşteri ile teke tek etkileşimde bulunmak kulağa çok zor geliyor değil mi?
Kesinlikle öyle. İşte tam bu nedenden dolayı yazılım şirketleri tarafından gerçekleştirilen otomatikleşmiş çözümler sayesinde pazarlamacılar, aynı anda milyarlarca müşteriye kişisel bir boyutta ulaşabiliyor.
Aklınız mı karıştı? Aslında konsept çok basit. Yapay zeka; zamanlama, içerik tipi ve ulaşım kanalı gibi faktörleri otomatikleştirdiği için pazarlamacıların, her bir müşterinin kişisel ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde oluşturmaları gereken stratejileri uygulamalarını kolaylaştırıyor. Peki yapak zeka tam olarak ne yapıyor?
Yapay zekanın yaptığı şey makine öğrenimidir. Yapay zekadaki makine öğrenimi, pazarlamacıların çok fazla miktardaki datayı; toplamalarına, depolamalarına ve anlamalarına yardımcı oluyor ve tüm bunları yaparken müşterilere göre kişiselleştirilmiş deneyimler de oluşturuyor.
Facebook bunun çok harika bir örneği.
Facebook’un haber akışında kullandığı algoritma, bir kullanıcının platform üzerindeki eylemlerinin hepsini analiz ediyor ve o kullanıcının davranışlarına göre özel seçilmiş olan uygun içerikleri haber akışına ekliyor. Teknoloji daha da fazla geliştikçe ve kullanıcı deneyiminden daha fazla şey öğrendikçe, gelecek senelerde aynı fonksiyonu genel websitelerde ve bloglarda bile görmeye başlayacağız.
Ancak size bir uyarı: Yapay zekanın tüyler ürpertici boyutlara ulaşma potansiyeli de var.
Robot yazarlar ve kullanıcıya göre kişiselleştirilmiş içerik üretecek şekilde tasarlanan algoritmalar biraraya geldiğinde, sadece özel bir kişiyi hedef alan içerikler üretmek bile mümkün hale gelebilir.
Açık olmak gerekirse gelecek zamanda, sadece özel bir kişiye yönelik hazırlanmış ve makineler tarafından yazılmış olan haber makaleleri karşımıza çıkabilir. Kişiselleştirmek önemli midir?
Kısacası evet. Gartner’ın gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre 2018 yılında, farklı kişiselleştirme stratejileri üzerine yatırımlar yapmış olan şirketler, herhangi bir kişiselleştirme yöntemine yatırım yapmayan şirketlerden %20 oranında daha fazla satış yapmayı başaracak.
İçerik Pazarlamasını Kişiselleştirmenin Yolları Nelerdir?
Pazarlama kampanyalarınızı birçok kanal üzerinden yapın ki tüketiciler tercih ettikleri cihaz üzerinden takibini yapabilsinler.
Tüketicilerden elde ettiğiniz dataları kullanın ve ilgilendikleri konular ile ilgili içerikleri müşterilerinize sunun. Tüketicilerinizin bilgilerini toplayın. Mesela nerede yaşadıkları ile ilgili daha iyi fikir edinmek için posta kodlarını inceleyin ya da ilgilendikleri konuları belirleyin ve o konular üzerine yoğunlaşan içerikler üretin.

2- SEO Stratejisi Değişiyor

Google’ın güçlü makine öğrenimine sahip olan yapay zeka sistemi RankBrain, Google’da bir arama yapan kişiye aradığı konuya en yakından ilgili sonuçları sunmak için tüm arama sonuçlarını analiz ediyor.
Google’ın arama algoritmasını sıklıkla değiştirdiğini hepimiz biliyoruz. Google’ın en son kullandığı algoritma “derin öğrenim” olarak geçiyor ve bu sistem, müşteriye daha iyi bir hizmet sunmak için SEO sıralamarını geliştirme üzerine kurulmuş.
İçerik pazarlamasında başarılı olmanızı sağlayacak en önemli etken, arama motorlarının ziyaretçileri sizin sitenize çekmesidir. Hatta bu etken o kadar önemlidir ki, markaların trafiği artırmak için kendine amaç olarak belirlediği en belli başlı faktördür.

Peki RankBrain neden bu kadar önemli?
RankBrain içerik pazarlaması için hayati önem taşıyan bir sistem çünkü aramalara göre en uygun ve ilgili içerikleri kullanıcıya sunmak için dünya kadar data arasından filtreleme yapma gücüne sahip.
Yani RankBrain sayesinde içerikleri anahtar kelimelerle doldurma trendi artık sona erecek. Zaten bu trend son yıllarda tehdit altındaydı ama RankBrain algoritması resmi olarak sonunu getirdi diyebiliriz. “En önemlisi içerik” ve benzeri cümleleri belki de duymaktan çok bıktınız ama öngörülür gelecek içerisinde içerik pazarlaması önemini korumaya devam edecektir.
2016 yılında, bir blog yazısı oluşturma sürecinde geçen zaman %26 oranında artmıştır. Yani artık önemli olan şey içeriğin kalitesidir. Kısacası, ya tam içerik yapın ya da hiç yapmayın.
Yeni SEO Sisteminde Uzmanlaşmanın Yolları
Gerçeklerle, bilgilerle ve ikna edici hikayelerle dolu detaylı ve derin içerikler üretmeye odaklanın. İçerik kalitesinin daha önemli olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın.
Gerekirse daha az sayıda içerik üretin ama ürettiğiniz içeriklerin farklı kullanıcılara hitap edecek şekilde kişiselleştirilmiş olmasına ve konuları daha ince detaylarıyla incelemesine özen gösterin.
Keywordleri ya da anahtar kelimeleri falan unutun. Onlar yerine okuyucularınızın dikkatini çekecek ilgili ve kullanışlı bilgiler içeren kaliteli içerikler sunun.

3- Data Analizi Daha Fazla Güç Kazandı

1996 yılında dünyadaki en iyi satranç oyuncusunu yenmek için tasarlanan bilgisayar, o bilgisayarı satrançta yenmek için tasarlanan rakip bilgisayara kaybetti. 1997 yılında ise tekrarlanan satranç karşılaşmasında bir önceki sene yenilen bilgisayar galip geldi.
Daha o zamanda bile yapay zeka, dağlar kadar datayı analiz etmek ve analiz edilen datalara göre stratejiler oluşturmak için sıklıkla kullanılan bir araç haline gelmişti.
Airbnb gibi büyük markalar bu aracı benimsedi ve yapay zeka yoluyla, yılın hangi günü olduğu ya da bir hotelin başlıca atraksiyonlara olan yakınlığı gibi birtakım faktörleri analiz ederek, hotellerin müşterilerinden ne kadar para talep etmeleri gerektiğini belirlemeye başladı.

Peki tüm bunlar içerik pazarlaması için ne anlama geliyor?
Artık pazarlamacılar daha detaylı ve derin yapay zeka araçlarını kullanarak, içeriklerinin analizlerini inceleyebilir ve yapılan analizlerin sonuçları doğrultusunda en uygun stratejiyi belirleyebilir hale geldi. Hatta yakın gelecekte bu bir adım daha da ilerleyecek ve yapay zeka algoritmaları, pazarlamacılara gerek duymadan tamamen kendi başlarına data toplama, datayı analiz etme ve ona göre strateji oluşturma kapasitesine sahip olacak.
Sezgiler daha fazla önem kazanacak.
Forrester’ın tahminine göre, sezgilere odaklanan işletmeler, sezgilere odaklanmayanlardan her bir yıl içinde 1.2 trilyon dolar çalacaktır.

Sezgi Oluşturmak için Data Nasıl Kullanılır?
Anket ve formlar yoluyla kullanıcılarınızdan daha fazla bilgi toplamaya başlayın. Bilgileri analiz edin ve hangi içeriğin en fazla etkileşimi yakaladığını tespit edin. Anket veya form yoluyla kullanıcılardan aldığınız sezgilere ve analitik programından alacağınız datalara göre kullanıcılarınızı daha mutlu edecek stratejiler üretmeye başlayın.

4- İçerik Otomasyonu

Doğal Dil İşleme (Natural Language Generation – NLG), içerik pazarlaması sektörünü çığır açacak olan başka bir yapay zeka branşıdır.
Doğal dil işleme hizmeti, toplanan datanın insan diline transfer edilmesini sağlayacak algoritmalar tarafından oluşturulmuştur. Bu da daha önce yazıda bahsi geçen robot yazarları ilgilendiren bir konu.
Yapay zekanın bu branşı otomatik raporlama, başlık üretimi ve daha da fazlasını etkileyecek.
Data ve sezgilerden yola çıkarak otomatik içerik üretme modelini kullanan şirketler zaten günümüzde mevcut. Bu içerikler yazarlar tarafından değil de, insan gibi konuşmayı “öğrenmiş” olan ve insan dilini kolayca kopyalayabilen bir seri algoritma tarafından yazılıyor.
Gartner tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2018 yılında, iş odaklı içerikler tamamen makineler tarafından oluşturulacak.
Son derece korkutucu bir düşünce değil mi?

İçerikleri Otomatikleştirmenin Yolları Nelerdir?
Tüm içerik ihtiyacınızı giderecek robotların varlığına daha oldukça uzaktayız. Ama zamandan kazanmak için belli başlı eylemleri yapay zeka sayesinde otomatikleştirme şansına sahipsiniz.
Müşterileriniz için belli aralıklarla ilgili ve dikkat çekici içerikler üretmesi için otomatikleştirilmiş email kampanyaları oluşturun.
Sosyal medya veya diğer yayın kanalları tarafından yayınlayan ilgili içeriklerinizi, kullanıcılarınıza da otomatik olarak gönderecek yazılım programlarını ve araçlarını kullanın.
Korkmayın çünkü içerik pazarlamasının sonu gelmedi!
Hatta tam tersi.
Tüm bu gelişmeler, pazarlamacıların içerik oluşturma sürecine daha detaylı bakmaları ve daha derine inmeleri için ihtiyaç duydukları araçlara ve teknolojiye sahip oldukları anlamına geliyor.
Rastgele hazırlanmış olmak yerine; üretilecek video, blog post veya sosyal medya yorumları gibi her türlü içerik, oldukça ince düşünülmüş ve kullanıcıların istediklerini tam olarak karşılayacak biçimde olacaktır.
Derin sezgiler sayesinde hangi içeriğin daha iyi performans göstereceğini tespit etmek mümkün bir hale gelecek ve böylece markalar o tip içeriklerin kişiselleştirilmiş şekilleri üzerine yoğunlaşabilecek.
Son on yıl içerisinde teknolojinin çığır açacak şekilde gelişmiş olmasına rağmen insanlar başka bir insana bağlanma ihtiyacını hissetmeye devam etmektedir. Yani otomatik içerik üreten robotlar trendde olsa bile insanlar tarafından ince düşüncelerle hazırlanmış kaliteli içerikler de oldukça önemli bir güce sahip.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Sizce yakın gelecek içerisinde içerik pazarlamacılığına yapay zeka egemen olacak mı?

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA