Taksi Kullananların Sıklıkla Yaşadığı, Memnuniyetsizlik Yaratan 8 Durum

blog

Taksi Kullananların Sıklıkla Yaşadığı, Memnuniyetsizlik Yaratan 8 Durum

Kimileri toplu taşıma araçlarının yetersiz kaldığı durumlarda, kimileri ise daha hızlı, kolay ve konforlu bulduğu için taksi kullanmayı tercih ediyor. Bu konfor ve kolaylığın ana kısmını ise yolculuk süreci değil, öncesi ve bitişi oluşturuyor. Yani taksi kullanıcıları, aslında taksi yolculuğundaki konfordan değil, taksiye diledikleri yerden binebilme ve bir durakta değil de tam olarak gidecekleri konumda inebilme rahatlığından memnunlar. Yurt dışında da oldukça revaçta olan ve ülkemizde de kullanıma başladığı andan itibaren büyük ilgi gören fakat kısa bir süre önce yasaklanan Uber uygulaması, taksi kullananlardaki “müşteri memnuniyetsizliği“ni apaçık gözler önüne serdi. Öyle ki tüm sosyal medya Uber – Sarı Taksi karşılaştırmalarıyla dolup taştı ve konu üzerine hem şakalar yapıldı hem de ciddi ciddi eleştiriler ve tartışmalar döndü. Fakat müşteriler taksicilerden ve sarı taksilerden şikayetlerini dile getirdikçe taksiciler Uber şoförlerini dövme, tehdit etme gibi eylemlerde bulunarak kendilerine karşı oluşan antipatiyi biraz daha artırdılar. Sonuç olarak devlet kararıyla Uber yasaklandı ve şu anda taksi kullanıcıları için legal tek yol olarak sarı taksiler kaldı. Uber – Sarı Taksi tartışmaları, müşterilerin neden Uber’i tercih ettiği; sarı taksiye alternatif aradığı gibi konulara hiç bulaşılmadan, bir yasakla çözülünce de özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde taksi kullanıcılarının sık yaşadığı durumlar kaldığı yerden devam etti. Eğer bir taksi müşterisi iseniz, sizin de bu durumlarla sık sık karşılaşmış olma ihtimaliniz çok yüksek.

1. Kısa Mesafeye Gitme Gerginliği

Bu durum, minimum taksimetre tutarı bir başka deyişle in-bin ücretlendirmesiyle bir nebze olsun çözülmüş gibi görünse de işin aslı öyle değil. Taksi kullanıyorsanız ve kısa mesafe yolculuk yapmanız gerekiyorsa mutlaka o gerginliği yaşamışsınızdır. Taksi şoförüne gideceğiniz yeri söylerken adeta korkarak, çekinerek söylersiniz. Hatta taksicilerin kısa mesafeye götürmemesi o kadar sık görülen bir durumdur ki bazı taksi kullanıcıları taksiye binmeden önce “buraya götürür müsünüz?” diye sorma gereği duyar. Oysa ortada bir hizmet alımı söz konusudur. Bir markete girdiğinizde sadece sakız satın aldığınız için hiçbir satıcı size çok az şey aldınız, satmıyorum diyemez. Aynı şey taksi için de geçerli olmalı.

2. Bozuk Para Olmaması

Taksi kullananların sık karşılaştığı durumlardan bir başkası da bozuk para olmaması. Bu iki taraf için de geçerli. Bir taksi müşterisi iseniz ve yanınızda bozuk paranız yoksa, taksiciden fırça yemeniz olasıdır. Çünkü büyük olasılıkla onda da bozuk para yoktur veya varsa bile paranızı öyle bir ifadeyle bozar ki o an arka fonda IMDB’den 9 üzeri puan almış bir gerilim filminin müziği çalsa ortama cuk diye oturur. Halbuki müşteriler “olur da taksiye binerim, yanımda bozuk para taşıyayım” hazırlığını yapmak zorunda değil, fakat taksiciler “bozuğu olmayan bir müşteri biner, yanımda biraz bozuk para bulundurayım” düşüncesinde olmalıdırlar. Çünkü bu bozuk para meselesi sık karşılaşılan bir durum. E madem sık karşılaşılıyor, o zaman hazırlıklı olmak gerek. İnsan aldığı bir hizmetin parasını öderken bile gerginlik yaşamamalı.

3. Taksicinin İstediğiniz Yere Götürmemesi

Kısa mesafeye götürmeme konusunun yanı sıra bir de farklı sebeplerden dolayı istediğiniz yere götürmeme durumu var ki bu sebep trafik olunca İstanbul gibi bir yerde yaşayanlar bazen şoförlere hak verebiliyor. “Orada çok trafik var, oraya girmem” de taksicilerden sık duyulan cümlelerden biri. Taksicinin trafikte kaybedeceği zamanda başka müşteriler bulup daha fazla para kazanabileceği gerçeğini bilen bazı müşteriler bu durumda şoförü haklı bulabiliyor. Fakat bu durumun da yine bir müşteri memnuniyetsizliği yarattığı gerçek. Bir de bazı taksiciler gideceğiniz rotadan dönüşte müşteri bulma ihtimali düşük olduğu için götürmeyi reddeder. İşte bu pes dedirtir. Taksinin amacı ve hizmeti, müşteriyi gitmek istediği konuma hızlı ve sağlıklı bir şekilde ulaştırmaktır. Müşteriler düşünülmezse Uber gibi uygulamalar tekrar geldiğinde büyük ihtimalle taksi kullanıcılarının çoğu yine sarı taksiye alternatif olan araçlara yönelecektir.

4. Turistik Yerlerde Türk Olma Dezavantajı

Aslında bu madde biraz da utanç veren bir madde. Ne yazık ki ülkemizde turistleri “yolmak” gibi bir durum söz konusu. Bu yüzden turistik yerlerde Türk olmak biraz dezavantaj doğurur. Bazı yerlerde alışveriş yaparken bile Türk olduğunuz için size pek ilgi göstermezler. Aynı durum taksilerde de geçerli oluyor. Maalesef ki taksiciler de turistleri yolmayı, kazıklamayı çok seviyor ve sırf bu yüzden turist müşteri bekliyorlar. Tabi ki her taksici böyle değildir. Bu yazıda sadece sık karşılaşılan durumlardan bahsediliyor ve elbetteki tüm genellemeler gibi buradaki genellemeler de yanlıştır. Bazı taksiciler kazıklamak için değil, turistlerin taksi kullanım eğilimi daha fazla olduğu için onları tercih edebiliyor, zira iyi anlaşılan bir turiste kart veya numara verilerek onun tatil boyunca tüm taksi ihtiyaçlarını karşılama gibi bir fırsat doğabiliyor. Benzer şekilde turistlerin uzak yola taksiyle gitme oranı da daha yüksek, bu da taksici için daha fazla para demek. Fakat bu sebeplerin hiçbirisi, hizmet satın almak istediğiniz bir taksicinin sizi aracına almaması veya size kaba davranması için sebep olamaz.

5. Kirli Araç

Bu maddenin tam tersi ile karşılaşmak da elbette mümkün. Bazı taksicilerin aracı süsler püsler içinde, misler gibi kokabiliyorken ne yazık ki taksisinin içi pis olan, kötü kokan taksicilere rastlama ihtimali daha yüksek. Ki malum Uber vs. Sarı Taksi paylaşımlarında sarı taksilerin en fazla karşılaştığı eleştirilerden biri de bu araç kirliliği ve pis koku konusuydu. Para kazanıp geçiminizi sağladığınız müşterilerin bineceği bir aracı temiz tutmak önemsiz bir konu olmamalı.

6. Yüksek Sesli Müzik

Aslında aracına binince müzikten veya radyodan rahatsız olup olmadığınızı soran şoför sayısı da az değil. Fakat size hiçbir şey sormadan, tamamen kendi zevkine ve ruh haline göre müzik açıp üstelik bunu da yüksek sesle dinleyen taksici ile de her taksi kullancısının karşılaşmış olması muhtemel. Bu durumda müziğin sesinin kısılmasını veya kapatılmasını istemek de ayrı bir gerginlik oluşturur. Taksici dediğinizi yapar fakat yaparkenki o ifade ortamda yine gerginlik rüzgarlarının esmesine neden olur.

7. Trafiğe Sinirlenen Şoför

Bir başka deyişle gergin ve sinirli şoför de diyebiliriz bunun için. İstanbul trafiğinde sinirlenmeden yol almak elbette zor. Fakat işiniz taksicilikse bu sinir durumunu kanıksamak yerine daha profesyonel olmanız ve kolay kolay sinirlenmemeniz gerekir. Fakat durum tersi şekilde işler. Taksici en ufak bir sorunda trafikteki diğer araç şoförleriyle tartışmaya girer. Girmezse de küfür eder, yakınır. Fakat 2 dakika sonra aynı hatayı kendisi de yapar. Sonra başka biri de ona küfür eder. Bazen bu döngünün içinde kavga da yer alabilir. Bir taksicinin, aracında müşteri olsa dahi kavga etme eşiği çok düşüktür ve çok hızlı bir şekilde kavga çıkarabilir veya kavgaya dahil olabilir. Yine sık taksi kullananlar mutlaka bir taksici kavgasına denk gelmişlerdir.

8. Siyasi Tartışma

Siyaset, bazı taksiciler için müşterisi ile vazgeçilmez bir sohbet konusudur. Siz sessiz sessiz otursanız da, telefonunuza gömülseniz de bir şekilde konuyu siyasete getirebilirler. Bir binaya bakıp onu överek mi dersiniz, bir afişe bakıp ona söverek mi dersiniz yoksa radyodan haberleri dinlerken ani bir yorumla konuya dalmak mı dersiniz, bir şekilde siyaset yapar kimi taksici. Bazıları müşterisinin cümlelerine göre tarafını apaçık belli etmeden yorum yaparken bazı taksiciler ise bu durumu hiç takmadan yardırır da yardırır. Bu tartışmanın bir benzeri de spor tartışmasıdır. Spor versiyonu özellikle erkek müşteriler ile yapılır. Malum ülkemizdeki herkes spor yorumcusu ve siyasetçi olduğu için bu konularda herkes, uzmanlığından zerre şüphe etmeden konuşur.

Not: Maddeler taksicileri zan altında bırakmak için değil; aksine, taksi kullanıcılarının her fırsatta dile getirdiği rahatsızlıklara değinerek taksicileri bu rahatsızlıkları gidermek, müşteri memnuniyetini sağlamak için yönlendirmek amacıyla yazılmıştır. Zira gelecekte yeniden olası bir Uber – Sarı Taksi veya sarı taksiye çıkacak herhangi bir alternatif ile yapılacak karşılaştırmada müşteriler memnuniyetten yana olacaklardır. Çünkü müşteriler daima memnun kaldıkları ürün ve hizmetleri talep ederler. Ayrıca yukarıdaki maddelere dikkat etmek gerek etik olarak gerekse iş ahlakı açısından daha doğrudur.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA