Startupların Başarısız Olma Nedenleri Nelerdir?

blog

Startupların Başarısız Olma Nedenleri Nelerdir?

Yeniliklerle dolu olan bu modern çağda; startupların yükselişi veya düşüşü, çok önemli detayları öğrenebileceğimiz trendlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Tüm bu bilgilere ulaşma şansına sahip olmasına rağmen birçok girişimci hiçbir araştırma yapmadan kocaman bir şirket kurmaya çalışıyor. Peki startup kurarken girişimcilerin dikkat etmesi gerektiği, başarısızlığa yol açan bu faktörler nelerdir?

Günümüzün İş Kültürü

İş yerlerinden ortaya çıkan günümüzdeki son kültür dalgasına göre, sorumsuzluk duygusunun artmasına ve iş verimliliğinin düşmesine sebep olan zoraki özgürlük ve bağımsızlık kültürü öne çıkıyor. Bu kültürde firmanın büyümesi ve değer kazanması ise sadece arka planda kalıyor.

İş yerleri, çalışanların kendilerini evdeymiş gibi hissettirecek bir şekilde tasarlanıyor. Bu aslında çok etkili bir yöntem olabilir. Ancak klişeleşmiş ve basmakalıp olan startup kültüründe bu gibi firmaları kurmanın başlıca amacı olumsuz etkilenmiş oluyor.


 
Bunun sebebi ise günümüzdeki girişimcilerin, geçmişteki girişimcilerin yaptığı hataların tamamen aynılarını yapmalarıdır. Girişimciler, başarılı olmasını istedikleri bir firmanın “ihtiyaçlarına” değil “isteklerine” odaklanmayı tercih ediyorlar. Unutmayın ki, şirketin başarılı olması için önce ihtiyaçlar giderilir ve sonucunda firma istenilen belirli bir konuma geldikten sonra sıra isteklere gelir.

Eğer bir girişimciyseniz, şirketinizi eğlenceli bir hale getirmek önceliklerinizden biri değildir. Bir startup firmasının başarıyı elde etmesi için ihtiyaç duymadığı şeylere çok fazla para harcamak aslında başarı olasılığı olan firmanızın batmasına sebep olan önemli faktörlerden biridir.

Belirsiz Startup Kültürü

Startup kültürü, rütbeler arasındaki sınırları belirsiz bir hale getirdi. Hatta bütün hiyerarşi düzeni neredeyse yok oldu diyebiliriz ve artık ekip çalışanlarının performanslarını kontrol edecek denetleyici veya yüksek rütbeli kişiler bile ortadan kayboldu.

Startupların birçoğu şu an böyle işlemekte. Bağımsız bir şekilde çalışmak ve herhangi bir rütbeye bağlı kalmamak, çalışanlar açısından her yönden rahatlatıcı bir duygu olabilir ve sonuçta çalışanın daha iyi performans göstermesine yardımcı olabilir. Ancak çok büyük projeler söz konusu olduğunda geminin bir kaptana ihtiyacı olması gayet normaldir. Çalışanlarınızı korkutmadan kontrol altında tutacak ve takip edecek bir takım kaptanına ihtiyaç vardır.
 
Firmanızın kültürünü oluştururken geleneksel hiyerarşik yapıyı tamamen görmezden gelmeyin, ama her iki faktör arasındaki dengeyi de sağlamaya çalışın. Firmanın ruhunu ve vizyonunu yeniden canlandırmak için, yapıcı eleştirilerini korkmadan patronlara yöneltebilmeleri adına çalışanların motive edilmesi gerekmektedir ki böylece sonuçta ortaya çıkacak işin kalitesi de yükselmiş olacaktır.

Son teslim tarihleri

Çalışanlar son teslim tarihlerine göre işlerini zamanında yetiştirmeyi öğrenmelidir. Gerçek hayatta işleri zamanında yetiştirmek ve teslim tarihlerine saygı duymak çok önemlidir. Esnek çalışma saatlerine sahip olan çalışanlar, son teslim tarihlerine sadık kalmaya devam etmelidir çünkü esnek çalışma saatleri bir çalışanın işini geciktirmesine neden olacak bir mazeret olmamalıdır.

Ekibin Enerjisi

Firmalar, çalışanlarından hevesli olmalarını bekler. Ancak çok hevesli olmak, bir adayı işe almaya yeterli olacak bir nitelik de değildir. İşe alım sürecinde başvurduğu pozisyon ile ilgili hevesli ve tutkulu olan adaylara öncelik vermeye çalışın.

Firmanıza başvuran adayın işe alınması için, başvurduğu pozisyona olan tutku ve hevesini kanıtlayacak özgeçmişe de sahip olması gerekir. Yani iş alım sürecinde sadece karizmaya bakmayın. Karizma ve heves; adayın özgeçmişinde aksi kanıtlanmadığı sürece, geçici nitelikler olarak görülmelidir.

Kurduğunuz Ekip

Ekip kurarken farklı farklı elemanlarla denemeler yapmaya özen gösterin. Girişimcilerin yaptığı hatalardan biri kurduğu ekipte farklılıklara izin vermediği için ekibin başarı potansiyelini sınırlamaktır. İş verenler, işe yarayacağını düşündükleri güvenli tercihleri yapmaya devam etmekte ısrarcıdırlar. Bu yüzden kendilerini riske atmak istemedikleri için ekibin verimini artıracak diğer alternatif yolları araştırmakla ilgilenmezler.

Diğer yandan girişimciler belirsizliklere alışkındır. Girişimci yaşam biçimi, dönüm noktalarını yakalamak ve yenilikler elde etmekle ilgilenir. Farklı cinsiyetlerde, farklı etnik kökenlere sahip, farklı eğitim geçmişleri olan bir ekip kurmaya çalışın. Kuracağınız ekibi kültüre göre sınırlamak firmanıza zarar verecektir. Bu yöntemi denemek zorunda değilsiniz ancak işe alım sürecine geniş bir bakış açısıyla yaklaşmaya özen göstermeyi unutmayın.

Hayaliniz

Kimsenin, ki buna siz de dahilsiniz, hayallerinizin peşinden koşmanıza engel olmasına izin vermeyin. Ancak, peri masalı gibi olan hayallerinizin peşinden koşmak aslında hayatın size sunduğu diğer heyecan verici olanakları kaçırmanıza neden olabilir. Riske girmeden önce mutlaka detaylı bir araştırma yapmaya dikkat edin. Kör bir şekilde risk almayın, hesaplanmış risklere girin.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA