Sipariş Karşılama Sürecinde Tasarruf Etmenin Yolları

blog

Sipariş Karşılama Sürecinde Tasarruf Etmenin Yolları

E-ticaret mağaza sahiplerinin sipariş karşılama sürecinde bu kadar çok para harcamalarının en önemli nedeninin ne olduğunu biliyor musunuz?
Sipariş karşılama işlemlerinin oldukça yüksek bir yatırım gerektiğini ve çok pahalı olduğunu artık herkes biliyor. Zaten bir e-ticaret şirketi yönetirken, siparişlerin paketlenmesi ve kargolanması kaçınılmaz bir şekilde katlanmak zorunda olunan bir durum olarak görülüyor. Ama aynı zamanda bu işlemlerin, sizden sadece bir kez alışveriş yapmış olan bir müşteriyi uzun zamanlı sadık bir marka temsilcisine dönüştürmenin de yollarından biri olduğunu unutmayın.
Bunu gerçekleştirmek için dünyalar kadar para harcamak zorunda da değilsiniz. Yüksek kaliteli sipariş karşılama hizmetini, kazanç sermayenize olumsuz etki etmeyecek şekilde bütçeye uygun yöntemlerle de sunmanız mümkün. Peki e-ticaret sektöründe sipariş karşılama işlemlerinden tasarruf etmenin yolları nelerdir? İşte sizler için birkaç önemli ipucu:

1. Paketleme malzemelerinizi toptan satın alın

Toptan yapılan alışverişlerin, tek tek satın almaktan çok daha ucuz olduğu hiç de sır değil ve neredeyse herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bunun nedeni toptan alışverişlerdeki bir ürün fiyatının, o ürünün tek satış fiyatından daha düşük olmasıdır. O zaman toptan satın alma stratejisini, ambalaj malzemelerinizi satın alırken de neden kullanmayasınız ki? Paketleme malzemelerinizi fazla miktarda toptan olarak satın alın ve kullanıma her an hazır olacak şekilde dağıtım depolarınızda saklayın. Eğer kendi deponuzda saklamıyorsanız ve sipariş karşılama firmaları ile işbirliği yapmayı tercih ediyorsanız, ücretsiz paketleme seçenekleri olan bir firma ile anlaşmayı deneyebilirsiniz.
Sadece paketleri ve kutuları depoda saklamakla yetinmeyin. Aynısını kargo formları, mühürler, ağırlık ölçüleri, pullar, etiketler, zarflar ve paketlerinizde kullandığınız her türlü koruyucu malzemeler için de yapmanızı tavsiye ederiz. Bir girişimci olarak şirketinizin büyümesi ile ilgili dilediğiniz sonuçlara ulaşmak için niteliklerinizi ve becerilerinizi en verimli seviyede kullanmanız gerekir. Bu yüzden sipariş karşılama işlemlerini mümkün olduğunca en fazla otomatikleştirmenize yardımcı olacak bir fulfillment firmasını tercih etmenizi öneririz. Örneğin dünyanın her bir yerine sipariş yetiştirmeye çalışan e-ticaret şirketleri için Amazon en kaliteli fulfillment firmalarından biridir.

2. Etiketlerinizin çıktısını kendiniz alın

Bir tedarikçiden kargo etiketi ve pullar satın almanın sizi daha profesyonel gösterdiğini düşünebilirsiniz. Ancak kurumsal ya da kişisel bilgisayar ve yazıcınız yardımı ile de çok kolay ve ucuz bir şekilde aynı sonuçları almanız mümkün. Profesyonel görünen kaliteli bir form çıkarmanıza yardımcı olacak birçok online seçenek bulunmaktadır. Bu siteler sayesinde kendi oluşturduğunuz formu kendi yazıcınızdan ucuz olarak çıkarmayı deneyin. Başka bir alternatif ise kargo formları ve etiket baskısı yapmak için özel tasarlanmış olan yazıcılardan bir tanesini ofisinize almaktır.

3. Kargonun ağırlığını kontrol edin

Sipariş karşılama işlemlerinde bütçenize ağır darbe vuracak çok önemli bir faktör kargonun ağırlığıdır. Bunun kontrolünü sağlamak için kargonun ağırlığını ölçecek tartılara yatırım yapmanız gerekiyor. Ancak eğer fulfillment firması kullanıyorsanız ağırlık sizin için otomatik olarak ölçülmektedir. Siparişi kargo kuryesine vermeden önce paket ağırlığını ölçme şansınızın olması çok önemlidir. Çünkü kargoya daha düşük ücret ödeme ve aynı zamanda da zarar görmeyecek bir şekilde müşteriye ulaşacak biçimde paketi hazırlama imkanınız olur.
Sadece bu adım bile siparişlerinizin sayısına göre her ay binlerce liradan tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Bu yüzden 50 lira kadar tutan oldukça düşük fiyatlı tartılardan mutlaka satın alın. Ayrıca paketin ağırlığını ölçmek için kargo firmasına sürekli gitmekten de kurtulmuş olacağınızı unutmayın.

4. Paketleme malzemelerinin geri dönüşümünü yapın

Elbette ki siz de alışverişler yapacak ve bunların paketlerini alacaksınız. Ya kendi online alışverişlerinizden ya da depodaki stoklarınızdan size paketler gelip duracak. Bu kargolar ile gelen paketleme malzemelerini çöpe atmak yerine bir kenara koyun ve zamanı geldiğinde markanızın paketleme işlemleri için kullanın.
Eğer size gelen bu paketler başka bir logo ile etiketlenmişse ya da kirliyse bu malzemeleri elbette ki sakın kullanmaya kalkışmayın. Bu tip olayların yaşanması pek olası değildir ama yine de başınıza gelirse o malzemeleri kullanmamanız daha iyi olur. Paketleme, yenilikler ve inovasyonlar kullanarak akıllıca fırsatlar üretebileceğiniz işlemlerden biridir fakat günümüzdeki birçok paketleme işlemi, geçmişten gelen geleneksel yöntemlerle yapılmaya devam etmektedir. Fakat global lojistikteki kapsamlılığın göz kamaştırıcı yükselişiyle birlikte paketlemelere gelecek olan çığır açan bir yenilik, gelecekte ürünlerin paketlemesine, kargolanmasına ve tüketilmesine yönelik büyük değişimlere yol açacaktır.

5. Alternatif seçenekler bulun

Hava kabarcıklı ambalaj malzemeleri ve dolgu köpükleri işe yarayan ve çoğu zaman tercih edilmesi beklenen yöntemler olsa bile bu, paketleme esnasında kullanabileceğiniz başka yöntemlerin olmadığı anlamına gelmez. Ürünü koruyacak ambalaj malzemelerinde seçenek oldukça fazladır ve bunlardan bazıları çok daha düşük fiyatlıdır. Odun yongası ve kumaş parçaları gibi kendi işlemlerinizde kullanmış olduğunuz ama artık ihtiyaç duymadığınız malzemeleri de tercih edebilirsiniz. Ayrıca bu yöntemler müşterileriniz için daha dikkat çekici bile olabilir. Aynı zamanda da hem zamandan hem de paradan kazanmış olursunuz.
Eğer malzeme bulmakta zorluk çekiyorsanız gazete, dergi ve katalog gibi ürünlerin kullanımını mutlaka deneyin. Bu malzemeler de oldukça işinize yarar. Ayrıca hava kabarcıklı ambalaj malzemeleri ve dolgu köpükleri ile karşılaştırıldığında fiyat açısından bütçeye çok daha fazla uygundur.

6. Mantıklı bir şekilde paketleyin

Aslında bu adım o kadar açık ve net ki… Fakat ne yazık ki birçok e-ticaret şirketi bu adımı doğru olarak yapmayı başaramıyor. Mağazanızdan kargoya verilecek olan her ürünün doğru boyutlardaki kutularda yer aldığından ve yeterli malzeme ile korunuyor olduğundan emin olun. Tüm bunlardan emin olurken aynı zamanda da kutularınızın aşırı yüklenmemiş olduklarına dikkat etmeniz lazım. Böylece ağırlık, boyut ve ambalaj malzemelerinden tasarruf edersiniz. Aslında bahsi geçen bu adım sipariş karşılamada tasarruf etmenin en önemli olanıdır.

Son Söz

E-ticaret şirketinizin sipariş karşılama sürecinde tasarruf etmesine yardımcı olacak birçok yol mevcuttur. Toptan alışveriş yapmaktan paketlerinizin doğru boyutlarda olduğundan emin olmaya kadar farklı yöntemler sayesinde tasarruf etmeniz mümkün. Fakat sipariş karşılama işlemlerini daha düşük bütçe ile yapabilmek için kişisel olarak bizzat emek sarf etmeniz gerektiğini unutmamanız lazım. Bu konuda hem kendinizi hem de sipariş karşılama işlemleri ile ilgilenen çalışanlarınızı eğitme sorumluluğu sizdedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA