Sigara Molaları Çalışan Performansını Etkiler Mi?

Sigara Molaları Çalışan Performansını Etkiler Mi?

Türkiye’de her yıl satış oranları artan tütün ve tütün mamülleri yalnızca sağlığa değil iş verimliliğine de etki ediyor. İşyerinde her zaman en büyük sorunlardan biri, sigara kullanan ve sigara kullanmayan çalışanlar arasındaki molalar oldu ve olmaya devam ediyor…

Sigara içmeyen çalışanların “öğle yemeği arası” olarak değerlendirdikleri molaları ile sigara içenlerin sıkça kullandıkları kahve ve çay molalarının işyerlerinde eşitsizlik yarattığı savunuluyor. Yine sigara içmeyen çalışanlar masa başında oturup işlerini düzenli olarak yaptıklarından yana dururken, sigara içen çalışanları ise verdikleri molalar nedeniyle yerlerinde bulamadıklarından yakınıyorlar. Oysa tiryakiler işlerine motive ve konsantre bir şekilde dönüp, verimli çalıştıklarını savunuyorlar. Peki hangi taraf daha haklı; sigara molaları çalışan performansını gerçekten etkiliyor mu? İşveren bu durumda eşitliği nasıl sağlamalı?

Sigara Kullanımı Çalışan Performansını Düşürüyor Mu?

Yapılan araştırmalara göre sigara kullananlar mesai sırasında sıklıkla işlerini bırakıp ara veriyor ve bu genel bir verim düşüşüne yol açıyor. Sigara içmedikleri zamanlarda gözlenen konsantrasyon zorluğu da benzer iş gücü kaybını oluşturuyor. Öte yandan yine yapılan pek çok araştırma sigara içenlerin işyerlerinde dikkat dağınıklığı nedeniyle sık iş kazalarına neden olduklarını ortaya koyuyor. Karbonmonoksit eksikliğinden reflekslerin azalması ile oluşan bu kazalar iş veren için de aynı zamanda maliyet niteliği taşıyor. Yine sigara kullanan çalışanların, sigara kullanmayan çalışanlara oranla sık enfeksiyon almaları, kronik akciğer rahatsızlığı gibi hastalıklara yakalanmaları nedeniyle de iş verimliliği düşüyor.

gif

İşyerinde Sigara Kullanımına Nasıl Bir Çözüm Bulunabilir?

Yakın zamanda Japonya’da bir firma sigara kullanan çalışanlarını hem sigara bırakmaya teşvik edecek hem de bu sayede iş gücünü artıracak başarılı bir uygulama gerçekleştirdi. Sigara kullanmayan çalışanlarına 6 gün fazladan ücretli izin alma hakkı tanıyan firma, uygulamadan yararlananlardan 4 kişinin sigarayı böylece bırakmasını sağladı.

Çalışanların sigarayla olan diyaloğu biraz da işverenin elinde. İşveren bu durumda neler yapabilir? Örneğin sigara/kahve molaları önceden belirlenebilir ve çalışanlara saat aralıkları duyurulabilir. Önceden belirlenen molalar sayesinde sigara içen ve içmeyen çalışanlar aynı süreyi kullanır ve aradaki eşitsizlik ortadan kalkmış olur. Böylece çalışan motivasyonunun da düşmesi engellenir.

Sigara içmek sağlığa zararlıdır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA