Ofislerdeki Yeni Salgın “Crypto Currency” & Beyaz Yakalı Coin Trade’ciler

blog

Ofislerdeki Yeni Salgın “Crypto Currency” & Beyaz Yakalı Coin Trade’ciler

Kripto para birimleri yani Crypto Currency, son yıllarda tüm dünyanın en fazla konuştuğu konular arasına girmeyi başardı. Kripto paralar, parayı dijitalize etmeye çalışan yenilikçi para sistemleridir. Paranın dijital olması hakkında yıllar öncesinde yapılmış birtakım çalışmalar olsa da ilk kripto para, Bitcoin olarak karşımıza çıktı. Hızla değer kazanan Bitcoin, artık “zamanında 100 liralık Bitcoin alsaydım şimdi milyonerdim“ cümlelerini kurduracak seviyeye geldi ve gerçekten de ilk çıktığı zamanlar birkaç Bitcoin alanlar bile bugün paralarını on binlere katladılar. Hal böyle olunca Bitcoin tüm dünyanın gündemine oturarak özellikle beyaz yakalıların hem hobisi hem de yeni yatırım aracı haline gelmeye başladı ve ofislerdeki coin trade’cilerin sayısı her geçen gün daha da arttı.

Peki bu Kripto para olayı neden bu kadar değer kazandı ve nasıl bu hale geldi? Bu soruları çok fazla teknik detaya girmeden kısa bir şekilde cevaplamak için birkaç temel konudan başlayalım.

Kripto Para Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Kripto para, şifreleme bilimi olan kriptoloji kullanılarak elde edilen sanal para birimleridir. Matematik bilimini temel alarak kullanılan dijital şifreleme yöntemleri ile çalışır. Aslında banka hesaplarımız veya kredi kartlarımız ile dijital ortamlarda gerçekleştirdiğimiz tüm işlemlerde de bir nevi kripto para kullanıyoruz diyebiliriz. Çünkü herhangi bir fiziksel para transferi gerçekleştirmeden, sadece rakamsal değişikliklerle, zaten bir nevi dijital para kullanıyoruz aslında. Fakat Cyrpto Currency denilen kripto paraları farklı kılan en önzemli özellik herhangi bir devlete, bankaya veya şirkete ait olmamaları. Üstelik kripto parayı ilk kimin çıkardığı ise hala bilinmiyor. İlk kripto para olan Bitcoin’in kurucusu olarak Satoshi Nakamoto gösteriliyor olsa da bu ismin bir şahsa mı veya bir topluluğa mı ait olduğuna dair tek bir bilgi bile yok. Fakat bu ismi kullanan bir kişi veya grup, 2008 yılında, Bitcoin adını verdikleri “açık kaynak kodlu“ bir yazılım geliştirdiler. İşte bu yazılım ilk kripto para birimi olarak tarihe geçti.

Kripto Para Nasıl Üretilir?

Herhangi bir merkezi yönetime bağlı olmayan kripto paraların mutlaka bir üretim sınırı bulunuyor. Örneğin Bitcoin’in sınırı 21 milyon. Sınırlı olması da değerli kılan etkenlerden biri. Kripto para üretimine ise mining yani madencilik deniyor. Buna bir çeşit dijital madencilik diyebiliriz. Bu madencilik yönteminde muazzam bir işlem gücü yatıyor. Yeni Bitcoinlerin üretilebilmesi için 16 hanelik bir şifrenin çözülmesi lazım. Bu şifreyi çözebilmek için yapılan işleme mining deniyor ve çözüldükten sonra yeni Bitcoinler üretilmiş oluyor. Bu çok zor şifreleri çözebilmek için ise işlem gücü çok yüksek olan bilgisayar işlemcileri ile son derece zor matematik işlemlerini yapıyor. Her kripto para üretildğinide yeni kripto para üretmek için çözülmesi gereken matematik algoritmaları daha da zorlaşıyor. Bu yüzden kripto para üretim tesisleri kurularak devasa işlemci sayıları ile kripto para madenciliği yapılmaktadır. Hatta bu kripto para üretimine harcanan enerji o kadar yüksektir ki neredeyse gelişmiş bir ülkenin bir yılllık enerji miktarı kadardır.

Kripto Para Güvenli midir?

Blockchain denilen blok zincir sisteminin kullanıldığı şifreleme yöntemi kripto paraları güvenli yapan en önemli etkendir. Merkezi bir otorite tarafından yönetilmemesi de kripto paraları güvenli kılıyor fakat hepsinin temelinde Blockchain teknolojisi yatıyor.

Blockchain Nedir?

Türkçesi blok zincir olan Blockchain, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağınık bir veri tabanı olarak tanımlanıyor. Zincirleme bir yöntemle inşa edilen şifreleme teknollojisi de diyebiliriz. Blockchain bilgi depolama konusunda farklı alanlarda da güvenli bir sistem olarak kullanılıyor olsa da biz kripto paralar bazında kısaca değineceğiz. Blockchain teknolojisi sayesinde şifrelenen bir veri, karşı tarafa ulaşıp orada kodlar eşlenip şifre çözülene kadar kimse tarafından görülemeyen ve müdahale edilemeyen bir bilgi haline geliyor. Bu da kripto paraları kimse tarafından müdahale edilemeyen güvenli para birimleri haline getiriyor. Kripto paralarda kullanılan Blockchain sistemi sayesinde, gerçekleştirmiş olduğunuz para transferi işlemine ait bilgi, bloklar ile taşınıyor ve her işlem crypto currency madencileri tarafından doğrulanıyor. Bloklar kriptografik imza denilen kırılması imkansız, 256 haneden oluşan bir kod ile şifreleniyor. Yapılan her işlem için yeni bir block zincir oluşuyor. Bu da kripto paraları tamamen güvenli yapıyor.

Kripto Paralar Neden Bu Kadar Değerli Hale Geldi?

Kirpto paraların müdahale edilemez oluşu ile tamamen teknolojik ve bilimsel odaklı şifreleme sistemi, bu sanal para birimlerini değerli hale getiren en önemli konu. Herhangi bir merkezi otorite tarafından müdahale edilemiyor olan kripto paraların işleminde vergi ve işlem ücreti gibi aracı aracıların (bankaların, devletlerin) giderlerin olmaması da ayrı bir avantaj. Sahtesinin yapılması imkansız olan, kopyalanamayan, manipüle edilemeyen bir dijital para.

Ofislerde Hızla Artan Coin Trade’ci Sayısı

Beyaz yakalıların birçoğu, iş hayatında da dijital dünya ile iç içe. Doğal olarak dijital konulara ilgi duyuyorlar ve bu konu bir de para kazanılabilecek bir konuysa ekstra ilgi gösteriyorlar. Beyaz yakalıların son zamanlardaki en büyük sohbet konusunu crypto currency oluşturuyor. “X kripto para şöyle yükselecek, Y kripto para böyle değer kaybedecek“ içerikli konuşmalara her gün ofislerde rastlamak mümkün. Kripto paralara, biraz kulak misafiri olan her beyaz yakalı ilgi duymaya başlıyor. Zamanında bir öğlen yemeği parasıyla bitcoin alıp bugün zengin olan insanların hikayeleri ve özellikle Bitcoin’in, dünyanın en değerli para birimlerinden biri olan Amerikan Doları’ndan 10 bin kat daha değerli hale gelmiş olması ise bu ilgiye hak vermeye yetiyor. Beyaz yakalı coin trade’ciler, kripto paraları birbirine dönüştürerek para kazanmaya çalışıyor. Günümüzde binlerce farklı kripto para birimi mevcut ve sayıları da giderek artıyor. Bir daha bunlardan herhangi biri Bitcoin kadar yüksek bir artışa imza atabilecek mi bilinmez ama ofislerdeki coin trade’cilerin sayısının artmaya devam edeceği kesin gibi görünüyor. Son zamanlarda ofislerdeki kahve ve sigara molaların vazgeçilmez konusu olan crypto currency ve coin trade, kripto paralar değer kazandıkça beyaz yakalının kolay yoldan zengin olma hayallerini süslemeye devam edeceğe benziyor

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA