Ofis Seçerken veya Dekore Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

blog

Ofis Seçerken veya Dekore Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ofis seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedildiğinde genellikle Google ofisleri örnek olarak gösterilir. Tabi ki keşke herkes Google kadar muhteşem düşünülmüş ofislere sahip olabilse. Fakat bahsettiğimiz bu ofisler dünyanın en büyük şirketlerinden birinin ofisleri. Dolayısıyla size ideal bir ofis seçmeniz için “mutlaka tırmanış duvarı olmalı” veya “bilardo salonunuz olmazsa olmaz” gibi şeyler söylemeyeceğim. Fakat elbette ki bu büyük şirketlerin neden o tarz ofisleri olduğundan yola çıkarak bunu normal ofislere indirgemeye çalışabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi o büyük firmaların ofislerini, çalışan memnuniyetini maksimum seviyeye çıkaracak şekilde dizayn etmeye büyük özen göstermiş olmaları. Sadece buradan yola çıkarak çalışan memnuniyetinin bir şirketteki en önemli konulardan biri olduğunu anlayabiliriz.
Bu önemli notu göz önünde bulundurarak ofis seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğine geçelim:

1- Lokasyonun çoklu etkisi


Lokasyon, ofisler için çok yönlü etkiye sahiptir. Öncelikle ofisinizin konumu, şirketinizin imajına doğrudan etki eder. İnsanlar kendi aralarında konuştuklarında dahi, bir ofisten bahsettikeleri anda ilk sordukları soru ofisin nerede olduğudur. Haliyle merkezi bir konumda olan ofisler, sadece lokasyonuyla bile şirket imajını yükseltirler. Bunun yanı sıra yazının giriş bölümünde değindiğim çalışan memnuniyeti açısından da lokasyon büyük önem arz eder. Bu yüzden ofisinizin ulaşımı kolay bir konumda olmasına özen gösterin. Toplu taşıma araçlarına yakın olan bir ofise mesaiye giden çalışanlar, daha kolay ulaşım sağlayabildikleri için motivasyonlarını kaybetmezler. Ayrıca merkezi bir konumdaki ofise müşterilerin ziyaretleri de daha kolay olur.

2- Ofisin genel mimari yapısı


Ofisin bulunduğu binanın dış mimarisi imajınızı etkilerken iç mimaride ise çalışanlarınızın rahat edebileceği bir yapı olmasına dikkat etmelisiniz. Çalışanlarınızı daracık odalara hapsederseniz her fırsatta o odadan dışarı kaçmak isteyeceklerdir. Dar ofislerde çalışan kişiler daha fazla mola ihtiyacı duyarlar. Birimlerinizi nasıl konumlandıracağınıza karar verdikten sonra her birimdeki kişi sayısına göre yeterli genişlikte, ferah bir ofis olmasına özen gösterin. Ayrıca ofisinizin, güvenlik açısından acil durum çıkışı/çıkışlarının bulunması ve artık modern dünyada her şirketin dikkat etmesi gereken bir sosyal sorumluluk haline gelen engelli ulaşımına uygun olması da önemlidir.

3- Ortak alanlar mutlaka olmalı


Birden fazla şirketin yer aldığı bir binadaysanız, binadaki tüm çalışanların kullanabileceği ortak alanların olması, iş arası molaların daha keyifli geçirilmesini sağlayabilir ve çalışanlarınız bu durumdan memnun kalır. Kahve molası vermek için teras, bahçe, lobi gibi ortak alanlara giden çalışanların orada farklı çalışanlarla karşılaşmaları, sosyalleşmek için dışarı çıkmış, farklı bir mekana gitmiş hissi doğurur. Bu da iş stresinden kurtulmak için iyi bir etkidir. Sadece sizin şirketinize ait bir binadaysanız da yine tüm çalışanlarınızın gidebileceği, ortak mola alanlarınız mutlaka olmalı. Bu alanlarda çalışanlarınız rahatlıkla oturabilmeli, gerçekten bir mola verdiğini hissedebilmeli.

4- Ferah çalışma ortamı ve rahat mobilyalar


Ofiste çalışanlarınızın geniş ve ferah bir ortamda çalışmalarına imkan sağlamak kadar kullandıkları mobilyaların rahat ve ergonomik olmalarını sağlamak da önemlidir. İş süresinin tamamına yakınını masa başında geçiren bir çalışanın oturduğu koltuk veya sandalye çalışanı rahatsız etmemeli, bel boyun ağrısı oluşturmamalıdır. Bu yüzden bel destekli koltuklar seçilebilir. Ayrıca masalarda da her çalışan için yeterli boş alan olmalı, böylece çalışanlar masalarına diledikleri gibi, kendilerine ait dekoratif eşyalar da koyabilirler. Böyle bir masa, çalışanların sıkış tıkış oturduğu bir masadan elbetteki daha fazla aidiyet duygusu yaratır.

5- Aydınlatma sistemleri göz yormamalı


Aydınlatma konusu sektörünüze göre değişiklik gösterebilecek olsa da aydınlatma kalitesi düşük olan ortamlar çalışan performansını düşürür. Karanlık veya aşırı aydınlık ortamlar çalışanların gözlerinin yorulmasına sebep olur. Gün ışığı doğrudan pozitif etkiye sahiptir. Doğal ışık yani gün ışığı alabilecek bir ofis seçerek bundan mutlaka faydalanmanız gerekir. Ayrıca aydınlatma, genel olarak ruh hali üzerinde de etkilidir. Karanlık-aydınlık dengesinin iyi sağlanması ve aydınlatma sisteminizdeki ışık kalitesinin iyi olması bu açıdan oldukça önemlidir. Işık şiddetinin ayarlanabildiği anahtar sistemlerinin kullanılması da farklı seviyedeki ışıklarda rahat edebilecek çalışanların, ihtiyaca göre ışığı ayarlayabilmelerine olanak sunar.

6- Etkileyici ve kullanışlı toplantı odası


Toplantı odası veya odaları, müşterilerinizi ağırlayıp iş almanız için büyük önem arz eder. Öncelikle şık ve rahat bir toplantı odası, misafiriniz olan müşterilerin ilk izleniminin olumlu olmasını sağlar ve bu verimli bir toplantı geçirmeniz için iyi bir başlangıçtır. Toplantı odanızın şıklığının ve rahatlığının yanı sıra mutlaka sunum yapmaya uygun olması da gereklidir. Bu yüzden bir projeksiyon cihazı, beyaz perde, beyaz tahta, kaliteli bir ses sistemi ve internet bağlantısı olmalıdır. Bu sistemlerin düzenli kontrolünü yapmanız ve müşterileriniz geldiğinde karşılaşılabilecek olası teknik arızaların önüne geçmeniz gerekir.

7- Sanattan ve renklerden vazgeçmeyin


Ofis dekorasyonunu yaparken, özellikle oturma alanlarının renkli olmasına özen gösterebilirsiniz. Renkler de insan duyguları üzerinde doğrudan etkilidir. Bu yüzden iç karartan renkler yerine canlı ve konsantrasyon artıran renkler kullanmanız faydanıza olacaktır. Ayrıca duvarlarda tablo gibi sanatsal çalışmalar bulundurmanız da sadece çalışma ortamını güzelleştirmekle kalmaz çalışanlarınızın ruh halinin de güzelleşmesini sağlar. Duvarlarınızın, mobilyalarınızın ve kullandığınız sanatsal öğelerin renk uyumuna da dikkat edin.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA