Neden Milyoner Değilsiniz?

blog

Neden Milyoner Değilsiniz?

Milyoner olmak, düşününce herkesin istediğin fakat herkese bir o kadar da uzak gelen bir hedef.

Başarılı girişimci John Rampton, çevresindeki arkadaşlarının milyoner olmamasını, sık yaptıkları 11 hataya bağlıyor.

Kendi hikayesi ile birlikte bu sık yapılan 11 hatayı bakın nasıl anlatıyor;

Hayatımın 3 ayrı döneminde milyoner oldum. Banka hesabımda ilk kez $1.000.000 gördüğüm anda neredeyse bayılıyordum. Hem de hesabımda o kadar para olduğunu bilmeme rağmen. Resmen şoka girmiştim.

Milyoner olmak aslında düşündüğünüz kadar zorlayıcı değil. Kendini adama, sabır ve odaklanma ile her şeyi başarmak mümkün. Eğer ben bunu daha önce yapabildiysem, herkes yapabilir. Neden olmasın?

Peki, işin en zor kısmı ne? Tabii ki ilk milyonunuza ulaşmak. Sonrasında bütün taşlar yerine oturacaktır.

Ama milyoner olmak neden bu kadar zor? Çevremde bir çok insanın buna fazlasıyla yaklaştığını fakat bir türlü sonunu getiremediğini gördüm. Hepsinin de yaptığı yanlışlar çok benzerdi;

1. Yanlış bir düşünce tarzına sahip olmak

blog

Napoleon Hill’in 1937 yılında yazdığı “Düşün ve Zengin Ol” kitabında bahsettiği gibi; varlıklı insanlar, ortalama gelirli insanlara göre daha farklı düşünüyor. O dönemde, 1.200 varlıklı insan ile görüşme gerçekleştirdikten sonra, kendi çabalarıyla milyoner olan Steve Siebold da Hill’in bulgularına katılmıştı. Bu bulgular şu şekildeydi;

  • Zenginler eyleme dayalı bir düşünce sistemine sahiptirler.
  • Geleceği düşünürler.
  • Tutkularının peşinden giderler.
  • Zorluklardan zevk alırlar.
  • Başka insanların parasını kullanırlar.
  • Biriktirmeye değil, kazanmaya odaklıdırlar.
  • Ne zaman risk alınacağını bilirler.
  • Bencildirler.
  • Kısacası milyoner olmak istiyorsanız işe, para ve başarı hakkındaki düşüncelerinizi değiştirmekle başlayabilirsiniz.

2. Mükemmel olma konusunda çok endişeli olmak

blog

Aldığım en değerli ama en kısa hayat derslerinin birinden bahsetmek istiyorum.

Hiçbir şey mükemmel değildir.

Bu düşünceyi ne kadar hızlı benimserseniz o kadar çabuk ileriyi görebilir ve şu anda olduğunuz yerde kalmaktan kurtulabilirsiniz.

Eğer bir iş kurmak ve milyoner olmak sizin hayalinizse veya bu konuda biraz yol katettiyseniz şunun farkında olmalısınız. Piyasaya sunmayı planladığınız ürünü veya hizmeti mükemmel yapmak için ne kadar zaman harcarsanız, rakiplerinizin potansiyel müşterilerinizi çalması ve pazar lideri olması için o kadar zamanı var demektir. Denemek iyidir, tereddüt etmeyin. En hızlı şekilde pazara giriş yapın ve neler olacağını görün. Küçük hataları dert etmeyin, onları para kazanırken de düzeltebilirsiniz.

3. Kazandığı parayı hemen harcamak

blog

Diyelim ki elinize 6 haneli bir çek geçti. O anda dışarı çıkıp lüks bir araba almak çok çekici geliyor değil mi?

Tabii ki evet. Herkese çekici gelir.

Ama önemli olan nokta şu; varlıklı insanlar kendi gelir düzeylerinin altında yaşamasını biliyor. Bir çok varlıklı insan – Warren Buffett da dahil – gayet mütevazi evlerde yaşıyor ve normal arabalar kullanıyorlar. Milyoner olmak için harcamalarınıza dikkat etmeniz gerekiyor.

4. Gerçekçi olmayan beklentilere sahip olmak

blog

Varlıklı insanlar her zaman büyük düşünürler. Ayrıca bu düşüncelerinde yalnızca gerçekçi beklentilere girerler. Bir gecede milyoner olamayacaklarının farkındadırlar. Hedeflerine ulaşmaları için önlerinde uzun bir yol ve yapmaları gereken çok fazla iş olduğunu bilirler ve bunlar için sabretmeye hazırlardır.

Her maraton koşucusunun size söyleyeceği gibi, düzenli antrenman yapmadan ve kondisyon depolamadan 42.195 metre koşmanızı bekleyemezsiniz.

Hedeflerinize ulaşıp milyoner olmak için önünüzde her zaman uzun ve zorlu bir yol olacağını bilmek ve bu doğrultuda kendinize hedefler koymak sizin için en iyisi olacaktır. 

5. Başkalarını “körü körüne” takip etmek

Danışmanlardan yardım almak veya daha önce başarılı olmuş insanların yazılarını okumak, konuşmalarını dinlemek inanılmaz derecede yararlıdır. Fakat şunu unutmayalım; onlar için çok iyi çalışan şeyin sizin için çalışmaması gayet olasıdır. Örneğin bugünlerde Apple veya Microsoft gibi büyük bir şirket kurmak pek mümkün değil. Bu yüzden Steve Jobs veya Bill Gates’in bu yolda yaptıklarını adım adım uygulamak, sizin kuru temizleme şirketi fikriniz için uygulanabilir olmayabilir. Jobs ve Bill’den ilham almayın demiyorum, ne demek istediğimi anladınız.

Öncelikle yapmanız gereken, girmeye çalıştığınız sektörde neyin başarılı olabileceğini anlamak ve buna göre ilham almanız gereken kişileri bulup onları takip etmeniz.

6. Bir parça plastiğe gerekenden fazla güvenmek

blog

Kredi kartları, sadece işinize yatırım yapıyorsanız veya kredi ödüyorsanız yararlıdır. Tabii bir de onları doğru kullanacak kadar zeki olmanız gerekiyor. Çünkü kendinizi bir anda kredi kartı borcunun içinde bulmanız çok kolay. Bu duruma düştükten sonra, işiniz için yatırım yapmak veya mantıklı başka yatırımlar yapmak yerine kredi kartı borçlarınızı ödemekle meşgul olursunuz. Bir de yüksek faizler başladıysa vay halinize.

7. Uzun vadeli plan yapmamak

blog

Varlıklı insanlar, geleceği görme ve planlamada oldukça hünerlidirler. Bir sonraki adımlarında nerede olmak istediklerini ve başarıya ulaşmak için neler yapmaları gerektiğini çok iyi bilirler. Bu düşünce yapısı da onlara, karşılaşılabilecek engelleri önceden görme ve oluşabilecek zorluklara karşı yeni bir plan yapma imkanı verir.

Yeni bir işe başlıyorsanız, müşterilerinizi etkileme ve elinizde tutma stratejilerini içeren, rakiplerinizden nasıl ayrıldığınızı en açık şekilde gösteren uzun vadeli bir plana ihtiyacınız var.

8. Yanlış insanlarla zaman geçirmek

Başarılı kişiler, yanlış insanlarla arkadaşlık kurarak zaman kaybetmezler. Burada yanlış insanlar diye bahsettiğim tam olarak; her şeye hayır diyen ve size, hayallerinize asla ulaşamacağınızı söyleyip duran insanlar. Ya da sizin başarınızı kendi avantajına dönüştürmeyi bekleyen insanlar.

Başarılı insanlar bu tip arkadaşlar edinmek yerine kararlı, tutkulu ve kafa dengi olan insanlarla arkadaşlık kurarlar. Ve bu insanlarla geleceğin nasıl şekilleneceği hakkında konuşmaktan büyük keyif alırlar. Bu yüzden milyoner olmak istiyorsanız yanınızdaki insanların doğru insanlar olduğundan emin olmanız gerekiyor. 

9. Her şeyi ben yaparım diye düşünmek

blog

On parmağınızda on marifet olsa da, onlarca iş tecrübeniz olsa da her şeyi sizin yapmanız mümkün değil.

Diyelim ki yakın zamanda bir girişim kurdunuz. Güçlü olduğunuz noktaları daha da iyileştirecek, zayıf alanlarınızda da boşlukları dolduracak yetenekli insanları işe almaya ihtiyacınız var. Yani her şeyi kendiniz yapamıyorsunuz.

Bu yüzden pek iyi olmadığınız veya hiç aşina olmadığınız konularda dışardan nasıl destek alacağınızı veya bu görevleri başkasına nasıl devredeceğinizi öğrenmeniz gerekiyor. Başarılı girişimcilerin en büyük sırlarından biri budur ve bunu nadiren anlatırlar. Siz de işinizi büyütmek ve milyoner olmak istiyorsanız onlara kulak vermelisiniz.

10. Doğru zamanda doğru yerde olmamak

blog

İster bir iş kuruyor ister büyük bir yatırım yapıyor olun, doğru yer ve doğru zaman her şeydir.

Örnek olarak Ryan Graves’i alalım. Kendisi 2010 yılında Uber’in kurucusu Travis Kalanick’e bir tweet attı: “hire me :)” (beni işe al).

İnanmayacaksınız ama Ryan Grave, Uber’in ilk çalışanı oldu ve daha sonra global operasyonun başına geçti. Uber’de $1,4 milyar hissesi olduğu da söyleniyor.

Yani, milyoner olmak için sadece boş hayaller kurmak yerine önünüze gelen fırsatları havada kapmanız gerekiyor. O fırsat bir türlü gelmiyorsa belki de siz onu yanlış yerde arıyorsunuzdur.

11. Kendine inanmamak

blog

Başarıya ulaşmak neden hepimize bu kadar uzak geliyor? Kesinlikle kendimize inanmadığımız için.

Yaptığınız her hamleyi tekrar tekrar düşünmek yerine kendinize güvenip sezgilerinizle yola devam etmelisiniz. Çevrenizdeki insanların sezgilerine göre asla.Dale Carnegie’nin söylediği gibi, “Tembellik, korku ve şüpheyi doğurur. Eylem ise güven ve cesareti. Eğer korkularını yenmek istiyorsan evde oturma, korkularının üzerine git. Dışarı çık ve seni korkutan şeylerle meşgul ol.”

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA