Hibe Nedir? Nereden, Nasıl Alınır?

blog

Hibe Nedir? Nereden, Nasıl Alınır?

Hibe etmek; karşılıksız vermek, bağışlamak anlamına gelir. Ticaret dünyasında da girişimcilere gerek devlet tarafından gerekse çeşitli kurumlar veya kişiler tarafından bazı şartlarla sağlanan desteğe hibe denir. Bu destek finansal destek olabileceği gibi mal, hizmet veya makine gibi çeşitli konularda da olabilir. Hibe için herhangi bir geri ödeme veya iade beklenmez.Hibenin krediden farkı budur. Kredinin türüne göre faizle veya faizsiz bir şekilde geri ödenmesi gerekir. Ancak anlamından da anlaşılabileceği gibi hibe edilen şey, artık bağışlanmış olur. Ancak bazı durumlarda, hibe edilen kişinin vefatı sonrası bazı şartlara bağlı olarak geri alınabilmesi gündeme gelebilir. Peki neden hibe verilir? Hibenin en önemli amacı teşviktir. Bir ülkede ekonomik büyümeye, kalkınmaya ve istihdama olumlu etki yapacak girişim veya yatırımlarda söz konusu girişimciye veya yatırımcıya hibe desteğinde bulunulur. Bu da girişimcilerin ve yatırımcıların ilgili alanlara yönelmelerini sağlar. Yani hibe ile, girişimcilerin belirli alanlara yatırım yapmaları teşvik edilir. Zira yeni yatırımlar ülke ekonomisine katkı sağlar. Yatırım yapılan bölgenin gelişme hızı artar, bölgenin değeri artar ve bölge halkına istihdam oluşur. Üretim aşamasında ise ham madde ve malzeme gibi çeşitli ihtiyaçlar doğar. Bu ihtiyaçlar da başka üreticilerden temin edilir ve bu döngü ekonominin gelişmesini sağlar. Yani temel amaç yeni yatırımlar yaratmaktır. Hibeler de yatırımı ve girişimi kolaylaştıran önemli bir faktördür.

Hibe Nereden, Nasıl Alınır?

Hibe nasıl alınır sousuna geçmeden önce ülkemizdeki hibe desteklerine değinelim. Türkiye’de verilen hibe destekleri şunlardır:
KOSGEB hibesi
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı hibeleri
AB Fon destekleri
Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı hibeleri
TUBİTAK hibeleri
Türkiye Kalkınma Bankası hibeleri
Kalkınma Ajansı hibeleri
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hibeleri

Bu hibeler arasında halk tarafından en fazla bilinenlerden biri KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) hibesidir. Hibelerden yararlanabilmek için ilgili teşvikleri veren kurumların hangi şartlarda, hangi sektörlere ve ne tür girişimlere hibe verdiklerini öğrenmek gerekiyor. Bu durum her alan ve her sektör için farklılık gösterebildiği gibi yatırımın büyüklüğüne göre de farklılık gösterebiliyor. Her hibe için farklı şartlar bulunuyor.

KOSGEB Hibesi Nasıl Alınır?

KOSGEB hibesinin nasıl alınabileceğini örnekleyelim. Diyelim ki bir projeniz var ve küçük ölçekli bir işletme kurmayı düşünüyorsunuz. KOSGEB’den hibe alabilmeniz için önce uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmanız gerekiyor. Merak etmeyin, tamamen ücretsiz 70 saatlik bir eğitimden bahsediyoruz. Üstelik lisans eğitiminizde 56 saat ya da daha fazla girişimcilik dersi aldıysanız bu eğitime gerek kalmadan sertifikanızı alabiliyorsunuz. Tabi ki üniversitede o dersi aldığınızı belgeleriyle ispat ederek.
Bu eğitim sonrasında size bir girişimcilik sertifikası veriliyor. Daha sonra bi iş planı yapmanız gerekiyor. Bu aşama KOSGEB’den olumlu dönüş alabilmeniz için gereken en önemli aşamadır diyebiliriz. Zira bu aşamada, projenizi, işinizi, işletmenizi güzel bir şekilde aktarmalısınız.
İş Planınızı da oluşturduktan sonra bu plan ve belirtilen diğer belgelerle birlikte KOSGEB’e başvuru yapıyorsunuz. Ardından başvurunuz değerlendirmeye alınıyor. Kurul, iş planınızı değerlendirerek kabul ediyor, reddediyor veya düzenleme talep ediyor. Farz edelim ki iş planınız KOSGEB kurulu tarafından kabul edildi, hibe başvurunuz onaylandı; bu aşamada vertabanına kayıt yaptırmanız gerekiyor. Bunu KOSGEB web sitesinden bir kullanıcı adı ve parola alarak yapabiliyorsunuz. Sisteme girdikten sonra Kobi Beyannamasi dolduruyorsunuz ve daha sonra sizden istenen belgelerin asıllarını ve fotokopilerini KOSGEB’e teslim etmelisiniz. Bu işlemlerin ardından KOSGEB’den hibe almaya hak kazanmış oluyorsunuz. Yapacağınız işe göre KOSGEB’den 50.000 TL’ye kadar hibe alabilirsiniz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA