Adi Ortaklık Sözleşmesi Nedir? Sözleşmede Neler Yer Alır?

Adi Ortaklık Sözleşmesi Nedir? Sözleşmede Neler Yer Alır?

Belirli bir sermayeye sahipsiniz ve yatırım yapıp iş kurma hedefiniz bulunuyor. Yakın birkaç arkadaşınız veya ortaklarınız ile artık işe start vermeye karar verdiniz. Ancak bu işin her koşulda güvenli olması amacıyla yapmanız gereken tek bir şey var; o da adi ortaklık sözleşmesi. Peki adi ortaklık sözleşmesi nedir ve içerisinde neler yer alır?

Adi Ortaklık Sözleşmesi Nedir?

İki ya da daha fazla kişinin mal veya emeklerini ortaya koyarak ve belli bir amaçla varlıklarını birleştirerek yaptıkları sözleşmeye adi ortaklık sözleşmesi deniyor.

Adi Ortaklık Sözleşmesinin İçerisinde Neler Yer Alır?

  • Tüm ortakların hak ve yükümlülüklerinin yer aldığı bir yazılı sözleşme hazırlanması gerekiyor. Bu sözleşme hem iş ilişkisini güvence altına alıyor hem hak kaybını engelliyor hem de çalışma standartlarını belirliyor.
  • Bu sözleşmeyle her ortak, ortaklığa katılım payı (para, mal, emek) koyuyor. Sözleşmede aksi yer almadığı takdirde ortakların katılım payları birbirine eşit oluyor.
  • İşe/girişime yapılan katkı bağlamında ortakların hisslerinin belirlenmesi ve bunun sözleşmeye yansıtılması gerekiyor. Çalışma süresince ortakların söz sahibi olacağı konular ve hangi alanlarda devrede olacakları bu çerçevede belirleniyor.
  • Sözleşmede ortakların eşit bir kazanca sahip olabilmesi için, yıl sonu bilançosunda ortaya çıkacak kâr rakamı eşit bir şekilde veya sözleşmede ortaklık hisse payı dağılımına göre yapılıyor.
  • Sözleşmede ortakların iş tanımları, hak ve yükümlülüklerine de yer verilmesi önem taşıyor. Böylece sorumluluklar belli oluyor ve diğer ortaklar bir diğerinin işini yüklenmiyor. Herhangi bir sorun olması halinde ise elde bulunan yazılı sözleşme teminat oluyor.
  • Ortaklar arasında rekabet yasağı olabiliyor. Bu çerçevede kendilerinin veya üçüncü kişilerin menfaatleri dahilinde ortaklığın amacını engelleyici ya da zarar verici işleri yapamıyorlar.
  • Ortaklık sözleşmesinde şirket genelinde herhangi bir karar alınması durumunda nasıl ilerlenmesi gerektiği de yer almalıdır. Örneğin dört ortaklı bir şirket ise, dördünün de imzası şart mıdır yoksa ortaklar sorumlu olduğu konularda kendi başlarına karar verebilir mi belirlenmelidir.
  • Ortaklığın nasıl sonlanacağı ve hisse devrinin nasıl yapılacağı sözleşmede yer almalıdır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA