Pazarlama Bütçenizi Yıllardır Çöpe Atıyorsunuz

blog

Pazarlama Bütçenizi Yıllardır Çöpe Atıyorsunuz

Pazarlama bütçesi her şirket için çok önemlidir, şirketi büyütecek tüm faaliyetlerin yürürlüğe girebilmesi için pazarlama bütçesi gereklidir.

Her şirketin pazarlama bütçesi yarısı boşa gider, fakat hangi yarısı olduğu bilinmez.

Yanlış pazarlama faaliyetleri birçok işletmenin pazarlama bütçesini boşa harcamasına neden oluyor. Küçük ve orta ölçekli işletme sahipleri ile yapılan görüşmeler sonucunda şu çıkarımı yapmak mümkün: bu işletmelerin çoğu yanlış strateji ve yanlış araçlar ile pazarlama bütçelesini adeta çöpe atıyor.

Küçük işletmelerin pazarlama bütçelerinin zaten kısıtlı olduğunu düşünürsek, hiç birinin yanlış pazarlama faaliyetleri için ayıracak ne zamanı ne de parası olmalı. 

İşte pazarlama bütçelerinin doğru kullanılmadığını gösteren en yaygın 8 davranış:

1. Sosyal medyayı yanlış kullanmak

Sosyal medya günümüzde bazı pazarlama aksiyonlarının merkezinde yer alıyor. Fakat birçok küçük işletme sosyal medya stratejisini kurgularken takipçi kazanmaya çalışmaktan öte gidemiyor.

Bu strateji Facebook erişiminin çok yüksek olduğu dönemde işe yarayabilirdi ama bu günlerde küçük işletmeler şunun farkında: önceden çok fazla zaman ve efor sarfettikleri bir şey için şu anda para ödemek zorundalar. Facebook’un algoritmasını değiştirmesinin ardından takipçilerinizin sadece küçük bir kısmı içeriğinizi Haber Kaynağı’nda görüyor. Sayfa sahiplerinin, içeriklerinin daha görünür olması için Facebook reklamlarına ödeme yapmaları gerekiyor.

Çözüm:

Sosyal medya reklam fiyatları hiç abartılı değil, fakat bazı platformlar konum odaklı ödeme modeline geçmeye başlıyor. Bu da demek oluyor ki eğer içeriğinizin görünür olmasını istiyorsanız planladığınız reklam bütçesini aşmanız mümkün. Bu durumda önerimiz şu: bugüne kadar sosyal medya platformlarına yaptığınız yatırımı bir e-posta listesi yaratmak için kullanmanız. Takipçilerinizin e-posta adreslerini toplamaya başlayın, böylece onlarla direkt olarak iletişime geçebilirsiniz.

2. Kısa süre için çok büyük beklentilere sahip olmak ve hemen vazgeçmek

Yapılan bir araştırmaya göre küçük işletmelerin %30’u ilk 2 yıl içinde başarısız oluyor. İlk 5 yıl içinde başarısız olup kapanan işletmelerin oranı ise %50. Yani küçük işletmeler piyasaya hızlı bir giriş yapıp sonrasında hızlı bir şekilde batıyorlar.

Peki problem ne? Tabii ki abartılı beklentiler.

Hemen hepsi birkaç ay içinde sonuç alıp başarılı olmayı bekliyorlar. Aslında, birkaç ay içinde sonuç almaları gerekiyor fakat bu; sonuç alamadıkları noktada vazgeçmeleri gerektiği anlamına gelmiyor.

Çözüm:

2 yıllık bir büyüme planı hazırlayın. Pazarlama bütçesi de buna göre hazırlansın. Bu size mümkün gibi geliyorsa, pazarlama konusunda kendinizi ısıtmak için dikkatli bir reklam planı ile başlayın. Sonrasında mümkün olan en fazla sayıda içerik yaratıp bu içeriklerin uygun kanallar ile yayılmasını sağlayın.

3. Hedef kitleyi tanımamak

Eğer potansiyel müşterilerinizi hala tanımıyorsanız, pazarlama bütçenizi hayır kurumlarına bağışlamayı bir düşünün.

Hedef kitlenizin davranış özellikleri, fikirleri ve alışkanlıkları üzerine çalışarak işe başlayın. Stratejinizi belirlemeden, reklam kanallarını seçip ödeme yapmadan ve hedefli içerik üretmeden önce kitlenizi en ince detayına kadar tanımaya çalışın. Sonrasında onlara neyi, ne şekilde ve nerede söyleyeceğinizi belirleyin.

Pazarlama stratejinizin temel aksiyonu hedef kitlenize ulaşmak olmalıdır. Bu yüzden onların kim olduğunu çok iyi anlayın.

Ayrıca “Hedef Kitlenizi Daha İyi Tanımanın 8 Yolu” yazısını okuyabilirsiniz.

4. Büyük müşterilerin nasıl etkilendiğinden haberdar olmamak

Onlara büyük müşteri veya mega müşteri deyin. Hangi pazarlama taktiklerinin veya hangi içeriklerin size en değerli müşteri kitlesini getirdiğini bilmeniz gerekiyor. Çünkü bu müşteriler muhtemelen gelirinizin en az %50’sini sağlıyor olacaklar ve onları nasıl müşteriye çevirdiğinizi bilmezseniz bir daha böyle müşterileri kazanmakta zorluk çekebilirsiniz.

5. Tek seferlik büyük bir reklam kampanyası yapmak

Gelişen pazarlama dünyasında denenebilecek birçok iyi pazarlama taktiği mevcut. Bazıları gerçekten çok iyi çalışıyor fakat bunlardan çok daha fazlası – özellikle çalıştırmak için tek şansınız olan aksiyonlar – genellikle iyi çalışmıyor.

Kısıtlı pazarlama bütçesi olan küçük işletmeler, iyi çalışacağından emin olmadıkları pazarlama aktiviteleri için 5 haneli maliyet altına girmemeliler. Yapmaları gereken;

 

Bir pazarlama faaliyetini önce 1.000 TL veya daha düşük bir bütçe ile deneyin. Eğer bu bütçe ile iyi çalışmıyorsa daha yüksek bütçeler için de pek iyi çalışmayacaktır. Fakat iyi çalıştıysa daha yüksek bütçe ile neler olacağını bir hayal edin!

6. Pazarlama faaliyetlerini yeteri kadar takip etmemek

Yüksek ihtimalle Google Analytics kurulumunuz vardır. Peki gerçeken kullanıyor musunuz? Hangi çıktıları alabiliyorsunuz?

Birçok şirket sahibinin bu sorulara net cevaplar veremeyeceğini tahmin ediyorum çünkü Google Analytics’in neler yapabileceğini tam olarak bilmiyorlar. İnternette bununla ilgili çok sayıda doküman ve ücretsiz eğitim videosu bulabilirsiniz. Buna zaman ayırmanızda fayda var.

Ayrıca Google’ın tıklama başına ödemeli reklam platformu AdWords konusunda da büyük bir bilgi eksikliği var. İyi kurgulandığı takdirde gerçekten verimli çalışan bir pazarlama aracı olan AdWords, çoğu işletme sahibi tarafından yanlış kullanılıyor. Çünkü bu reklam platformlarını tam olarak nasıl çalıştığı konusunda bilgi eksikliği var ve insanlar bu eksiklik karşısında bir aksiyon almıyor.

İyi bir başlangıç için şunları yapabilirsiniz:

Reklam kampanyalarınız için dönüşüm takibi kurulumu yapın. AdWords sistemi size, reklamlarınızın kaç kişiye gösterildiğini, kaç kişinin tıkladığını ve ne kadar dönüşüm aldığını kolayca takip etme imkanı sunuyor. .Böylece hangi kampanyanın başarılı, hangi kampanyanın başarısız olduğunu net şekilde görebilirsiniz ve iyi çalışmayan kampanya için daha fazla bütçe ayırmamanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

7. Çok fazla şey yapmaya çalışmak

Küçük işletmeler ne yazık ki kısıtlı kaynaklara sahip. 10 katlı plazalarında 2 kat sadece pazarlama uzmanlarına ayrılmış da değil. Pazarlama departmanı olarak genelde 1-3 kişi arası çalışıyor.

Bu yüzden her şeyi bir anda yapmaları mümkün değil. Her sosyal platformda verimli şekilde yer alamazlar, her yerde içerik yayınlayamazlar veya her iyi çalışan pazarlama taktiğini deneyemezler.

8. Pazarlama stratejisini yıllık yapmamak

Pazarlama her yıl daha farklı bir hale geliyor, evrimleşiyor. Önceki bölümlerde bahsettiğim, iyi çalışan faaliyetin üstüne gitmenin yanı sıra her yıl birkaç yeni pazarlama taktiği de denemelisiniz. Pazarlama nasıl her yıl evriliyorsa, siz de aynı şekilde evrilmelisiniz.

Belki de bir sonraki yılın trendi, sizin önceki yıl çok iyi sonuçlar aldığınız bir reklam kampanyası olacak.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA