İşletmelerin Başarılı Olması için 4 Temel Kural

blog

İşletmelerin Başarılı Olması için 4 Temel Kural

Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var her şirketin kuruluş aşamasında 3 temel prensibi olmalıdır :

  • Hedef pazarınızın çok iyi tanımlanmış ve yeterince büyük olması gerekiyor.
  • Hedeflenen pazarın spesifik bir problemi olmalı.
  • İş fikriniz bu spesifik probleme çözüm üretmeli.

Başarısız olmamak için işletmenizin ilk dönemlerinde yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Müşterileriniz ile Arkadaş Olun

En iyi arkadaşlarınız, müşteriniz olmak zorunda değil fakat müşterilerinizi ofisinizde bir arkadaş gibi ağırlamanız çok önemli. Nihayetinde müşteriler yaptığınız işin en önemli parçası olacak ve onları kaybetmek istemezsiniz. Onların size gelmesinden her zaman mutluluk duymalı ve heyecanlı, samimi şekilde onları karşılamalısınız.

Eğer onları görmek ve karşılamak için heyecanlıysanız, müşterileriniz bunu anlayacak ve kendini iyi hissedecektir. Böylece size gelirken kendilerini evde gibi rahat hissedecekler. Ve şunu unutmayalım; huzurlu ve kendini evinde hisseden müşteriler her zaman daha fazla para harcarlar.

Sadık müşterileriniz ile daha özel bir ilişkiniz olmalı. Burada bahsettiğimiz; ücretsiz yiyecek ve içecek değil -ki bu da aslında hoş bir davranış olabilir- genellikle onların ismini hatırlamanız öyle hitap etmeniz onlara kendini özel hissettirmeye yetecektir.

Kendinizden yola çıkın; en sık gittiğiniz restoran, kafe veya barların tümüne kendinizi orada iyi hissettiğiniz için gidiyorsunuz. Belki işletme sahibini tanıyorsunuz, belki çalışan kişilerle çok samimi oldunuz. Kendi sevdiğiniz ne varsa, işletmenizde onu başkaları için yaratmaya çalışın.

blog

2. Müşterilerinizin Söylediklerine Kulak Verin

Müşterilerinizle arkadaş olabildiğiniz zaman çok güçlü olursunuz. Çünkü yaptığınız iş ile ilgili iyi olan ve kötü olan herşeyi size söylemeye can atan bir müşteri grubuna sahipsiniz. Sıradan müşteriler genellikle dürüst olmayı tercih etmezler, sadece iş yerinizden çıktıktan sonra homurdanıp şikayet ederler. Ama görüşlerini sorabileceğiniz müşteriler her zaman çok değerlidir.

Yakın müşterilerinizin dışında, diğer insanların da işletmeniz veya rakipleriniz hakkında neler konuştuğunu bilmeniz oldukça kritik. Bunu bilmek için sosyal medya platformları ve yorum sitelerinde işletmenizi ve rakiplerinizi inceleyebilirsiniz. Çok sayıda işletme, internet platformlarında kendileri hakkında yazılanları bilmiyor, bilseler de bu yorumlara yanıt vermiyorlar.

Sosyal medya ile ilgili önemli olan nokta şu: Müşteriler online platformlarda işletmeler hakkında yorum ve eleştirilerde bulunabiliyorlar, işletme sahipleri ise bu yorum ve eleştirilere cevap verip sorunları çözmek için gayret gösterebiliyor.

İşletme sahibi olarak her zaman işletmeniz hakkında gelebilecek eleştirilere açık olmalısınız ve gerekiyorsa bazı değişiklikleri göze alabilmelisiniz.

blog

3. Değiştirin ve Ayak Uydurun

İşler yolunda gitmiyorsa, müşterilerinizin önerilerini dinleyin ve bunlarla ilgili aksiyon almaya açık olun. İşi hakkında bir vizyonu olan işletme sahipleri için zor bir durum olsa da gerekli durumlarda bu vizyondan vazgeçip yeni koşullara ayak uydurabilme yeteneği uzun vadede başarıyı getirecektir.

Müşterileriniz sizin yaptığınız işe gerçekten ihtiyaç duymuyorsa, onların neye ihtiyacı olduğunu bulup buna cevap verebilecek bir iş modeli bulmanız gerekiyor. Çoğu zaman işletme yapısından ve vizyonundan ödün vermeden mevcut duruma adapte olmak mümkün olabiliyor.

4. Müşterilerin Umrunda Olmayan Şeyler için Para Harcamayın

Çok sayıda işletme hedef pazarına sunduğu çözüme ekstra bir katkıda bulunmayacak yenilikler deniyor ve bunlar için boşa para harcıyor.

Bir restoran için örnek verecek olursak; el yapımı, ithal aydınlatma cihazlarına binlerce TL para harcanıyor. Bu cihazlar gerçekten güzel görünse de restoranın ana amacına (Harika bir ortamda harika yemekler) hizmet etmiyor. Hiç bir müşteri, restorandaki ışıklandırma güzel olduğu için tekrar aynı restorana gelmez. Yalnızca yediği yemeklerden memnun kalırsa geri gelir ki bu da restoranın temel amacıydı.
 
Burada en önemlisi, çözdüğünüz problemi çok iyi tanımlamak ve bu çözümü gerçekten geliştirebilecek aksiyonları bilmektir. Bir değişiklik yapmadan önce kendinize şunu sorun: “Bu değişiklik sunduğum çözüm için gerçekten kritik mi?” Eğer değilse yanlış yoldasınız. 

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA