30’lu Yaşların Maddi Konularda En Fazla Yaptığı Hatalar

blog

30’lu Yaşların Maddi Konularda En Fazla Yaptığı Hatalar

Eğer 30’lu yaşlarınızdaysanız muhtemelen 20’li yaşlarınızın ortasına kadar üniversiteyi bitirmeye çalışmış, sonrasında ilk gerçek işinizi bulmuş, bazı riskler almış ve sonuçlar elde etmiş, güzel birkaç bağlantı kurmuş ve umarım çok eğlenmişsinizdir.

30’lu yaşlar, hayatınızı tam olarak düzene sokup kariyer basamaklarını birer birer tırmanmaya başladığınız dönemdir. Bunun yanında hayatınızı biriyle birleştirmeyi, çocuk sahibi olmayı ve daha uzun vadeli planlar yapmaya başlarsınız.


 
Ya da bu dönem, milyoner olup hiçbir şeyi düşünmediğiniz bir dönem de olabilir. Ki umarım böyledir.


 
30’lu yaş dönemi ayrıca en çok maddi zorluk yaşanan dönemdir. İş, kariyer, sosyal hayat, aile hayatı gibi yeteri kadar çetin mücadeleniz varken maddi hedeflerinizi askıya almanız çok olası. Fakat bu dönemde önemsemediğiniz veya gözden kaçırdığınız küçük detaylar hayatınızın geri kalanında başınızı ağrıtabilir.

Hayatı düzene sokmak, kariyer planlaması ve uzun vadeli planlar yapmak tabii ki kolay olmayacaktı.

30’lu yaşlarınızda, şimdi bahsedeceğim maddi hatalardan kaçınarak 40 yaşınıza finansal olarak huzur içinde basabilirsiniz.

1. Yüksek tutarlı kredi kartı borcuna sahip olmak

Kredi kartları insana her zaman dost gibi görünür, ekstra yardıma ihtiyaç olduğunda hemen yardıma koşar ve bir sonraki maaşınıza kadar en büyük finansal çözüm ortağınız olur. İnternet alışverişi yapabilirsiniz, harcamalarınızdan puanlar kazanarak yeni harcamalar da yapabilirsiniz. Böyle düşününce yaşasın kredi kartı demeniz çok doğal.

Fakat aslında olan şu; kredi kartları, size hiç ihtiyacınız olmayan bir sürü şey aldırıyor ve süsledikleri özelliklerle bunu sizin için bir yardım gibi gösteriyorlar.
 
Eğer her ay ödeme döneminizde, kredi kartınızın borcunu ödemiyorsanız veya minimum ödeme tutarını ödeyip geri kalanını sürekli erteliyorsanız bir süre sonra borcunuz hiçbir zaman ödenemeyecek hale gelir. Düşük görünen faiz oranları, borcunuzla orantılı olarak sizi üzecek boyutlara ulaşabilir. Sıfır noktasına çıkma süreniz ve o süre boyunca yaşadığınız stres de aynı oranda artar.

2. B Planı yapmamak

Çoğumuz çalıştığımız işlere bir ilişki gibi bakıyoruz. Tek bir kariyere ve tek bir işe o kadar sadık kalıyoruz ki sanki hiç bitmeyecek gibi düşünüyoruz. Tüm zamanımızı ve eforumuzu, kendimizi tek bir işe adayacak şekilde harcıyoruz ve diğer her şeyden kaçınıyoruz. Fakat iş para kazanmaya geldiğinde her şeye tamam diyoruz.

Doğrusu, gelirinizi bölüştürmek – en azından kağıt üzerinde – size bir B planı yapma imkanı sunacaktır. Çünkü çok inandığınız ve sevdiğiniz işinize asla bir şey olmayacağını düşünmeniz, pek akılcı değil. Bir anda o işten ayrılabilir ve kendinizi boşluğun tam ortasında bulabilirsiniz. Böyle bir durum yaşadığınızda, bunu yeni alanlar keşfetmek ve ilgi alanlarınızı genişletmek için bir fırsat olarak görün. İkinci bir kariyere başlamak ve para kazanacak yeni alanlar bulmak için onlarca yol var. Birden fazla gelir kaynağına sahip olmak da ayrıca geleceğinizi kurtarmak ve ona yatırım yapmak adına oldukça önemli.

3. Evlilik için bir finansal bir plan yapmamış olmak

Amerika’yı örnek alacak olursak, oradaki insanlar evlenmek için oldukça uzun süre bekliyorlar. Ve çoğu evlenmeden önce bir süre birlikte yaşıyorlar. Daha doğrusu birlikte ileride birlikte yaşayabilecekler mi onu test ediyorlar.

Buraya kadar her şey mükemmel.

Problem, ödemelerin nasıl bölüşüleceği konuşulduğu zaman başlıyor.

Yapılabilecek en büyük hata; evlenip hayatları birleştirmeden önce finans, bütçe, ödemeler ve harcama alışkanlıkları gibi konularda yeterince dürüst olmamak. Bu tarz konuşmaları yapmak  ilk başta garip gelebilir, çok normal. Fakat finansal olarak birbirinizin ne durumda olduğunu bilmek ve harcama alışkanlıklarını tanımak açışından oldukça önemli. Bu konuda aynı sayfada olmak, maddi konuların ve taşınan parasal endişelerin ilişkinizi kötü etkilememesi için çok önemlidir.

4. Emeklilik planı için erken olduğunu düşünmek


Emekliliğe daha çok varken ona odaklanmak çok zordur. Fakat 20li veya 30lu yaşlar, emeklilik planı yapmak için en ideal zamanlardır.

Ne kadar erken para biriktirmeye başlarsanız, emekliliğinizde o kadar rahat edersiniz. Paranızın bir kısmını kenara atıp, faizi ile büyümesini beklemek birikim yapmanın en güçlü yollarından biridir.


 
25 ve 35 yaşlarınız arasında yıllık 1.000 TL kenara attığınızı düşünün. %7 yıllık faiz oranı ile 10.000 TL’lik yatırımınız size 65 yaşınızda 113.000 TL gibi bir birikim sağlayacaktır. Bence hiç fena değil.

5. Konaklama için aşırı ücretler ödemek

Deniz manzaralı bir evde yaşamanın ne kadar harika olacağını hayal ediyor olabilirsiniz. Ya da pahalı bir semtte lüks bir evde yaşamak size fiyakalı geliyor da olabilir. Çok haklısınız çünkü öyle.

Yapılan araştırmalara göre insanların 3’te 1’i bu hataya düşüyor ve gelirlerinin %30’undan fazlasını ev kiralarına veriyor. Durum böyle olunca, geriye kalan aylık harcamaları karşılayacak bir bütçe bulunamıyor ve borçlanma başlıyor. Birikim veya yatırımdan bahsetmiyorum bile.

Ekonomik olarak düzlüğe çıkmadan önce ev kirasına aşırı ücretler ödemekten kaçının. Bir süre daha standart bir evde oturmanız ileride çok daha iyi bir eve sahip olmanıza neden olabilir.

6. En kötü durumları düşünmeden hareket etmek

Kendinizi yenilmez görüyor olabilirsiniz. Ama kimse yenilmez değildir.

Yapılan araştırmaya göre şu anda 20’li yaşlarda olan insanların %25’i 67 yaşından önce bir dönemde çalışmaya elverişsiz hale geliyorlar. Ve bu duruma geldiklerinde birkaç ayını geçirebilecek birikimleri bile olmuyor. Yani gelirleri sıfırlandığı anda onlar da neredeyse sıfırlanıyor.

Erken yaşlarda ekstra gelir sağlayacak fikirler bulmak ve birikim yapmak en çok da bu durumlar için önemli hâle geliyor.

7. Öngörülebilir harcamalar için birikim yapmamak

Emekliliği düşünürken bir yandan da yakın gelecekte karşınıza çıkabilecek büyük harcamalar için kenara para koymayı unutmayın. Yakın zamanda bir ev veya araba satın almak isteyebilir, seyahate çıkabilir veya çocuğunuzu özel okula yazdırmak isteyebilirsiniz. Bu büyük hedeflerin etiket fiyatları da en az onlar kadar büyük olacak ve eğer kenarda birikiminiz koysa sizi büyük bir borca sokacaktır.

Önceden bu harcamalar için kenara para koymanız hem bu hedeflerinizi gerçekleştirmenizi kolaylaştıracak hem de üzerinizdeki maddi stresi azaltacaktır. Spesifik harcamalar için birikim hesapları açarak küçük birikimler yapmaya başlayabilirsiniz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA