Vergi Muafiyeti Nedir? Vergi Muafiyeti Belgesi Nasıl Alınır?

blog

Vergi Muafiyeti Nedir? Vergi Muafiyeti Belgesi Nasıl Alınır?

Vergi muafiyeti, kanunlara göre vergi mükellefi olması gereken gerçek veya tüzel kişilerin, yine kanunlarda yer alan maddeler göz önünde bulundurularak vergiye tabi tutulmamasına, yani vergiden muaf edilmesine denir. Halk arasında sıkça vergi istisnası ile karıştırılır. Bu yüzden konunun detaylarına girmeden önce vergi muafiyeti ile vergi istisnası arasındaki farka değinelim.

Vergi Muafiyeti – Vergi İstisnası Farkı

Vergi muafiyeti genellikle vergi istisnası ile karıştırılır. Vergi istisnasında, kanunlara göre vergilendirilmesi gereken bir konunun vergilendirilmesine sınırlama getirilir. Yani vergi alınacak bir “konunun” vergi dışında tutulmasına veya vergisinin sınırlandırılmasına vergi istisnası denir. Vergi muafiyetinde ise duruma konu değil “mükellef” dahil olur. Yani yasalara göre vergi mükellefi olması gereken bir kişi ya da kurumun, yine kanunlardaki hükümler doğrultusunda vergiye tabi tutulmamasına vergi muafiyeti denir. Vergi istisnasında sınırlama konuya getirilirken, vergi muafiyetinde ise kişi veya gruplara getirilir.

Vergi istisnasına örnek olarak emekli dul ve yetim aylıklarını gösterebiliriz. Bu aylıklar gelir vergisinden istisna edilmiştir. Vergi istisnası sürekli olabileceği gibi geçici de olabilir. Örneğin yeni yapılan binaların, vergi değerinin 4’te 1’i emlak vergisinden 5 yıl boyunca istisna edilmiştir.
Vergi muafiyeti çeşitli alanları kapsayabilir: Esnaf muaflığı, diplomat muaflığı, göçmen ve mülteci muaflığı, çiftçi muaflığı, serbest meslek erbabında yaşlılık muaflığı gibi.

Esnaf Muafiyet Belgesi veya Vergiden Muaf Esnaf Belgesi

Esnaf Muafiyet Belgesi veya bir başka deyişle Vergiden Muaf Esnaf Belgesi; motorlu taşıt olmaksızın, gezerek perakende satış yapan kişilerin, köylerdeki sanatkarların, evde el yapımı ürünler imal edip bunları satan kişiler gibi küçük ticari faaliyet gösteren kişilerin faydalanabileceği vergi muafiyeti belgesidir. Özellikle günümüzde, el yapımı ürünleri sosyal medya üzerinden satan kişilerin en fazla ihtiyaç duyduğu belgelerden biri bu belgedir. Çünkü bu belge sayesinde söz konusu satıcılar, kargoların sunduğu kapıda ödeme seçeneğinden faydalanabilir. Bu durum da internetten alışveriş yaparken tedirgin olan insanların satın alma eğilimini artırır.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Nasıl Alınır?

Vergi Muafiyeti Belgesini almak için Vergi Dairesi’ne gidilmesi gerekir. Bağlı olduğunuz Vergi Dairesi’ne gidip nüfus cüzdanınızı vererek, yaptığınız ürünleri çevrenize sattığınızı beyan edip Vergiden Muaf Esnaf belgesi talep ediyorsunuz. Ardından tarafınıza verilen formu doldurarak geri veriyorsunuz. Bir hafta içerisinde evinize bir müfettiş gelerek o evde oturduğunuzu teyit ediyor ve yaptıpınız el işi ürünleri görüyor. Ürünleriniz ve satışlarınızla ilgili bir takım sorulardan sonra size Vergi Dairesi’ne tekrar gitmeniz için bir tarih veriyor. O tarihte gidiyorsunuz ve kabul edildiyseniz belgenizi hemen alıyorsunuz. Bu işlemler için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz ve belgenizin 3 yıl geçerliliği oluyor. Vergiden Muaf Esnaf Belgesi ile yıllık 18.000 TL’ye kadar olan kazancınız vergiden muaf oluyor.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Alma Dilekçesine buradan online olarak ulaşabilirsiniz.

Benzer şekilde küçük çiftçiler, köylerde sanatla uğraşanlar, ayakkabı boyacıları vb. küçük ticari faaliyet gerçekleştiren kişiler de vergiden muaftır. Yabancı ülkelerin Türkiye’de bulunan elçilik, konsolosluk çalışanları da diplomat muafiyetine tabidir. Vakıflara da vergi muafiyeti şansı tanınmaktadır. Vergi muafiyetinden faydalanmak isteyen vakıflar için gerekli açıklamalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde belirtilmiştir.

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.

ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA