“Vergi Borcu Yoktur” Yazısı Nedir, Nasıl Alınır?

blog

“Vergi Borcu Yoktur” Yazısı Nedir, Nasıl Alınır?

Yapacağınız resmi işlemlerin birçoğunda vergi borcu yoktur belgesi ibraz etmeniz istenecektir. Bu uygulamanın asıl amacı, vergi toplama işlemlerini daha sağlıklı bir şekilde yürütmek ve vergi dairelerinde oluşan uzun kuyruklardan kurtulmaktır. Aynı zamanda vergi mükellefine daha iyi bir hizmet sunmak ve resmi personelin iş yükünü azaltmak adına oldukça verimli bir uygulamadır.

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir?

blog

Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefi olan kişilerin resmi işlemlerinde istenen, vergi borcunun olmadığını gösteren ve işleme devam edebilmek için gereken belgedir. Vergi mükellefi olmayan kişilerin ise, resmi işlemlerini yapabilmesi için herhangi bir vergi dairesinden, kapsam dahilindeki vergilere dair mükellefiyetinin olmadığını gösteren bir yazı alması gereklidir. Yani vergi borcu yoktur yazısı, resmi işlemlerde vergi borcunun bir engel teşkil etmediğini kanıtlayan ve işlemleri hızlandıran bir belgedir.

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Kaç Gün Geçerli?

Alınan vergi borcu yoktur yazısı, düzenleme tarihinden itibaren 15 gün süre ile geçerlidir. Fakat bazı durumlarda, vergi borcu yoktur yazısını isteyen kuruma göre geçerlilik süresi değişebilir. İhalelerde ise ihale tarihi itibariyle geçerli olan vergi borcu yoktur yazısı istenmektedir.

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

Vergi mükellefleri, vergi borcu yoktur yazısını, kimlikleri ile birlikte bağlı oldukları vergi dairesine gidip alabilirler. Bunun dışında internet vergi dairesi üzerinden de başvuruda bulunarak vergi borcu yoktur yazısı almanız mümkündür.

Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sayfası üzerinden vergi borcu yoktur yazısını almak oldukça basit;
İnternetten vergi borcu yoktur yazısı almak için doldurmanız gereken vergi borcu yoktur dilekçesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bağlantıyı açtıktan sonra karşınıza çıkan sayfada vergi dairesinin adres bilgilerini, nüfus kayıt bilgilerinizi, adres ve iletişim bilgilerinizi doldurduktan sonra vergi bilgilerinize ulaşabilir ve eğer mevcut bir borcunuz yoksa vergi borcu yoktur yazısını alabilirsiniz.

blog

Hangi Vergi Borçları Bu Kapsama Dahil?
Toplamda 1.000 TL’yi aşan ve ödeme vadesi geçen şu vergiler vergi borcu uygulamasına dahil ediliyor:

  • katma değer vergisi
  • özel iletişim vergisi
  • gelir vergisi
  • özel tüketim vergisi
  • kurumlar vergisi, gelir
  • kurumlar vergisine ait stopajlar.

Toplam borç miktarı 1.000 TL’nin altındaysa veya kapsama girmeyen vergilerde borç mevcutsa (motorlu taşıtlar vergisi, damga vergisi) işlemler ilgili kurumlar tarafından yapılmak durumunda kalıyor.

Vergi Borcu Sorgulama

Vergi borcu sorgulama, vatandaşların tüm vergi dairelerindeki borcununu öğrenebilmesini sağlayan hizmettir.

Vergi borcu sorgulama işlemleriniz için Gelir İdaresi Başkanlığı (www.gib.gov.tr) sitesi ana sayfasındaki Borç Bilgilendirme Sistemi’ne tıklayıp gerekli alanları doldurduktan sonra vergi borcu sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

Ayrıca telefonunuzdan SMS göndererek de vergi borcu sorgulama yapabilirsiniz. BORC boşluk T.C KİMLİK NO boşluk ANNE KIZLIK SOYADININ İLK 2 HARFİ yazıp 1189’a göndererek sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Eğer borcunuz bulunuyorsa, yine SMS olarak gelen cevapta borç toplamını ve vergi dairelerine dağılımını bulabilirsiniz.

Vergi borcu, vergi borcu yoktur yazısı ve şirketiniz ile ilgili diğer konularda destek ve bilgi almak için OfisPaneli danışmanlarına 0212 272 37 37 numaralı telefondan veya iletisim@ofispaneli.com adresine e-posta göndererek ulaşabilirsiniz.

 

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA