Uzmanlaşmanız Gereken 3 Psikolojik Pazarlama Stratejisi

blog

Uzmanlaşmanız Gereken 3 Psikolojik Pazarlama Stratejisi

Müşterilerinizin akıllarına girme yolları nelerdir?

Çok basit psikolojik tetikler kullanarak müşterilerinize satışlar yapabileceğinizi biliyor muydunuz?
İnsan beyni gerçekten de muhteşem bir sistemdir. Doğru psikolojik pazarlama stratejilerini kullanarak müşterilerin akıllarına girip istediğiniz satışı yapmayı başarmanız mümkün.

Bir an için plansız yaptığınız alışverişleri göz önüne getirin. Neden yeni bir telefon satın aldınız? Peki neden o 200 liralık pantolonları seçtiniz? Neden beşinci stres çarkını aldınız ki? Zaten dört tane stres çarkına sahiptiniz daha önce.
Bu tip alışverişler; inadınızdan pes ettirerek sonunda satın almanıza neden olacak çok büyük bir arzu isteği uyandıran tetiklerin, psikolojik duygular olarak beyne yollanmasıyla gerçekleşiyor.

Her şey psikolojidir.

Hatta psikoloji bilimini pazarlamanıza entegre ederseniz, müşterilerinizi daha iyi anlayabileceğiniz için şirketiniz de daha çabuk büyümüş olur. Peki daha fazla satış yapmanızı sağlayacak olan psikolojik stratejiler nelerdir?

İnsanların alışkanlıklarını (habituasyon) iyi anlayın

Bugün için sektördeki pazarlamacıların anlamakta an zorluk çektiği konu habituasyondur. Pazarlamacılar bu alanı çok iyi anlamadıklarından dolayı müşteriler kendilerinden belirli bir eylemi gerçekleştirmelerini talep eden sonsuz sayıda satış teklifleri, email spamları ve videolar ile karşı karşıya gelmek zorunda kalıyor.
Bu tip pazarlama stratejileri artık her yerde var bu yüzden müşteriler bunları görmezden gelmeyi öğrendiler bile. Habituasyon sürecinde müşterilerin beyinleri, önemli olmayan ya da ilgisiz olan mesajları filtreleyerek geriye sadece önemli olan ve ilgili mesajların kalmasını sağlıyor.
Habituasyon, belirli bir şeyin fazla ve sürekli bir biçimde olması sonucunda gerçekleşir.

Örneğin bir tren istasyonunun yanında yaşıyorsunuz diyelim. Her gece saat 2’de tren geçiyor olsun. Habituasyon oluştuğu zaman oldukça fazla gürültü çıkaran bu tren sizi artık uykunuzdan bile uyandırmamaya başlar. Ama bir gün mutfaktan gelen ufacık bir ses bile uyanmanıza neden olabilir.

Yukarıdaki örneğin gerçekleşmesini sağlayan faktör habituasyondur. Beyniniz neyin önemli neyin ise önemsiz olduğunu filtreliyor ki böylece sadece önemli olan şeylere odaklanmanız sağlanıyor. Bahsi geçen örnekte her gece saat 2’de gelen trenin gürültüsüne beyin alışıyor ve zamanla bu bilgiyi önemsiz olarak filtrelediği için trenin gürültüsü artık uykudan uyandırmıyor.

1- Gürültü olmayın

blog
Bahsedilen habituasyonu aklınızda bulundurarak bir adım geri atmalısınız ve müşterilerilerinize günlük ulaşım amacıyla ne gibi yöntemler kullandığınızı gözden geçirmeniz gerekir. İnsanların dikkatini çekmek için sürekli aynı taktikleri mi kullanıyorsunuz? Eğer öyleyse istediğinizin tam aksini yapıyorsunuz demektir. Çünkü sürekli olarak kullandığınız ve birbirinden farksız olan pazarlama taktikleri, yukarıda bahsi geçen gürültülü tren örneğinden farksızdır ve habituasyon sonucunda müşteriler sizin taleplerinizi görmezden gelmeye başlar.

Sadece bir şirket bunu çözmeyi başardı
FreeeUp, girişimcilere sunduğu faydalı hizmetlerden gurur duyan bir şirket. Ama sizce kaç tane şirket bunu yapmayı başarabiliyor? Bu tip bir şirketin oldukça kalabalık olan sektör içerisinde kaybolup gitmesi oldukça olası bir senaryo.
Peki FreeeUp neyi bu kadar farklı yapıyor da başarılı oluyor? FreeeUp, müşterilere nelere ihtiyaçları olduğunu söylemiyor. Tam tersine, nelere ihtiyacı olduğunu müşterilerin şirketin kendisine söylemelerini istiyor. Bu taktik sayesinde hem daha fazla iş yapıyorlar hem de müşteri isteklerinin tam olarak karşılama imkanına sahip oluyorlar. 
Habituasyon her yerde karşınıza çıkacak olan bir etkendir. Pazarlama stratejilerinizi bir adım ileri seviyeye taşıyın. Rakiplerinizi ve rakiplerinizin müşterilere ulaşmak için kullandıkları yöntemleri çok iyi anlayarak rekabeti kazanmak ve öne çıkmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenin. Rakiplerinizin başarılı pazarlama stratejilerini tespit edin ve bu stratejileri nasıl daha da geliştirebileceğinizi düşünün. Böylece pazarlama yöntemlerinize karşı habituasyon oluşumunu bir hayli geciktirmiş olursunuz.

2. Kaybetme korkusu kazanma isteğinden daha güçlüdür
winning

blog

Sizin paranız benim paramdan daha değerlidir. Neden mi? Çünkü o sizin paranız. Bu yüzden bir sonraki teklifinizde; müşterilerinizin sizin ürününüzü satın aldıkları için neyi kazanacaklarını değil de, sizin ürününüzü satın almadıkları için neyi kaybedeceklerini belirtmeye odaklanın.
FOMO (fear of missing out ya da fırsatı kaçırma korkusu) duygusal rahatsızlığa ve toplumun dışında kalma duygusuna yol açar.
Bu korku fırsatı kaçırma korkusu ya da kısa adıyla FOMO olarak bilinir. İnsanlar, herhangi bir fırsatın dışarısında kalmaktan nefret ederler. Stoklarınızda sadece iki ürünün kaldığını ve indirimin sadece bir gün sonra biteceğini öğrenen müşterilerde “savaş ya da kaç” reaksiyonu tetiklenir ve bu müşterilerin beyinlerinde “acilen satın al yoksa fırsatı kaçırırsın” duygusunu ortaya çıktığından dolayı müşterilerin bir an önce eyleme geçip o ürünü hemen satın almaları sağlanır.
FOMO etkisine yol açan bu faktör aynı zamanda “azlık prensipi” olarak da geçiyor. Yani bulunması daha zor olan şeylerin daha fazla arzulanması anlamına geliyor. Stokta ürün sayısının çok az kalması ve indirim gününün bitmek üzere olması, yakında daha zor bulunacak ve az kalmış olan o ürünün daha fazla arzulanmasına neden oluyor. FOMO oldukça etkili ve güçlü bir yöntem ancak online satışlarınızda sadece bu yöntem ile kendinizi sınırlamayın yoksa müşterileriniz zaman içerisinde sizi tehdit edici bir şirket olarak görmeye başlayabilir.
Müşterilerinizin, ürününüzü veya hizmetinizi tercih ettiklerinde neler kazanacağına dair bilgi sahibi olmaları da fazlasıyla önemlidir. Bu nedenden dolayı, her iki strateji arasındaki denge mutlaka uygun bir şekilde kurulmalıdır.

3. Her zaman için tutarlı olmak çok önemlidir
tutarlı

blog

En etkili ve başarılı psikolojik pazarlama stratejisi tutarlı olmak ve üzerinde bulunduğunuz yola devam etmektir.
Kullanıcılarınızın amaçlarına ulaşmalarında yardımcı olacak kaliteli içerikler üretmeye devam edin. Müşterilerinize yardımcı video ve blog gibi içerikleri sürekli olarak üretin.
Bu tip bir stratejinin müşterilerinizi fazla etkilemeyeceğinizi düşünebilirsiniz ama gerçekten de öyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Bu tarz içerikler müşterilerinizle birlikte sağlam bir güven ilişkisi kurmak için uzun vadede çok işinize yarayacak olan faktörlerdir.

Bu sizin marka imajınızdır. Yani müşterilerinize sürekli yardım ettiğinizde ve tutarlı olmaya devam ettiğinizde, müşteri gözündeki imajınız daha da sağlam bir mimari üzerine kurulur. Böylece ürettiğiniz her yeni bir ürün sonrasında müşterilerinizin sizi daha çok sevmeleri, markanızı daha iyi bilmeleri ve size daha çok güvenmeleri sağlanır.
Akılda kalıcı bir marka kurmanın ne kadar etkili olduğunu sakın görmezden gelmeyin. Bu tip pazarlama yöntemi gerçekten de çok zorlayıcıdır ve sadece en güçlü markalar galip çıkar. Birçok marka gelip geçiciyken tutarlı olduğunuz zaman müşterilerinize ne kadar da kalıcı olduğunuzu gösterirsiniz.
Bu stratejilerin herhangi birini kullanıyor musunuz?
Belki de bu tip yöntemleri kullanıp kullanmadığınızın tam olarak farkında değilsiniz, ama pazarlama stratejilerinizi derinden incelediğiniz zaman, başarılı bir satış gerçekleştirdiğinizi ya da bir haftada ulaştığınız istatistiklerin daha yükseldiğini tespit edebilirsiniz. Bu durumda o başarıları sağlamak için hangi stratejileri kullandığınıza bir göz atın. Çok büyük bir ihtimal psikolojik taktikler uygulamış olduğunuzu fark edeceksiniz. Bu tip psikolojik yöntemleri uygulamaya devam ederek daha da başarılı olmanız mümkündür.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA