Startuplar için Hayatta Kalma Rehberi

blog

Startuplar için Hayatta Kalma Rehberi

Başarı elde edilecek şekilde startup kurulumu, startup’ın korunması ve startup’ın güvence altına alınması konuları ile ilgili size yardımcı olacak startup ipuçlarını bu yazıda öğrenebilirsiniz.

Başarı kavramı kişiden kişiye farklılık gösterir. Startup macerası içerisindeyken bu macerayı sonlandırmaya hazırsanız elbette ki karar size kalmış ama yolun sonuna kadar gitmeye devam etmeniz önerilir.
Startup kurarken şu gerçeği kavramalısınız: Her zaman için pazardaki başka bir şirket ile rekabet içinde olacaksınız. “Her zaman”ın altını çizmek gerekir. Size benzer fikirlere sahip olan kişilerin varolmaması gibi bir şey söz konusu olamaz. Çünkü biz insanlar birbirimizin fikirlerini sürekli kopyalayan varlıklarız.
Girişimciler, sektöre bazen yenilik kazandıran kişiler olarak bilinir ama girişimciler bile başkalarını taklit ederler çünkü bu yaşamın bir parçasıdır.
Cliff Ennico: “Küçük Startuplar için Hayatta Kalma Rehberi (Small Business Survival Guide)” adlı kitabında şu yorumu yapıyor:
“İnsanlar kendi istedikleri şeyi üretmek için oradan buradan bilgi topluyor. Günümüzde organik olan hiçbir şey kalmadı. Masaüstü bilgisayarını üreten yenilikçi kişiler sadece bu ürünü geliştirmek için daktilo, telefon kablosu ve televizyon gibi cihazlardan ilham aldı.”
Bu alıntıda verilmek istenen mesaj çok doğru. Artık içinde bulunduğumuz nesilde organik olan neredeyse hiçbir şey kalmadı.
Tamamen kendi orijinal fikirlerinize ait olacak organik bir ürün geliştirmeye çalışmayın diyen yok. Ancak bunu yapmanın inanılmaz derecede zor olacağını kavramalısınız çünkü aklınıza gelen fikirlerin çok büyük bir ihtimalle dünyanın başka bir köşesinde yaşayan başka bir insanın da aklına gelmiştir. Şu an için asıl önemli olan şey uygulamanın niteliği ve kalitesidir. Hangi rekabet tipleri ile karşı karşıya olduğunuzu anlamanız gerekir.

Rekabet çeşitleri

Doğrudan rekabet: Sizin startup ile aynı kullanıcı kitlesini kendine hedef olarak belirleyen ve ya aynı başarıları yakalamayak isteyen ya da neredeyse tamamen aynı şeyleri üretmek isteyen rakiplerdir.

Dolaylı rekabet: Sizin ürününüze benzer bir ürün piyasaya sürmek isteyen ve aynı niş pazarı kendine hayal olarak belirlemiş olan rakiplerdir. Bu rekabet biçimlerini kavradıktan sonra rekabetin alt kümelerini öğrenmeniz gerekir.

Asıl rekabet: Sizinle aynı pazarda bulunan şirketlerdir.

Potansiyel rekabet: Gelecek zaman içerisinde kurulacak şirketlerdir. Potansiyel rakipler de sizi endişelendirmeli çünkü pazara girdikleri zaman sizin startup’ınızın yerini almayı başarabilirler.

Sarfedeceğiniz eforlarınızdan %110 verim elde etmenin ve pazar içerisindeki başarı şansınızı yükseltmenin en iyi yolu şirketinizi veya startup’ınızı sektördeki diğer şirketler veya startuplar ile karşılaştırmaktır.

Diğer şirketleri hep istila edin!

Yani diğer şirketleri nasıl yok edeceğinizin yollarını arayın. Elbette ki bunu hukuk kuralları çerçevesinde yapın.
ASLA pes etmeyin ve düşmanlarınızın moralinizi bozmasına sakın izin vermeyin. Rakiplerinizi belirledikten sonra en zayıf yanlarını tespit edin ve istila edin, sonrasında kendi işletmeniz üzerine yoğunlaşın.

Pivot etmekten korkmayın. Yani pazarda işe yarayan ve beğenilen başka bir ürünü gördüğünüzde bu fikri şirketinizin ürününe uyarlayın, kendi yeniliklerinizi entegre edin ve yola devam edin.

Belki de bunu duymaktan bıktınız ama sosyal medya platformlarına bir göz atın. Facebook, Snapchat hikayelerini kopyaladı ve kendine entegre etti, aynısını Instagram ve Whatsapp da yaptı. Öncelikle topluluk ile bilikte hareket edin sonrasında topluluğun önüne geçin ve onları yönetin.

Yeni bir startup kurmaya veya bir grafik tasarımcısı, bankacı, yatırımcı veya diğer mesleklere sahip olmaya çalıştığınız zaman, pazardan daha fazla yer edinmek için yapmanız gereken şey doğru zamanda doğru kartları oynamaktır.
Startup kurarken acele ederek ürününüzü bir an önce dünya ile paylaşmak isteyebilirsiniz. Ama acele etmek için hiçbir nedeniniz yok. Hatta acele etmek gerekli bile değil, üstelik oldukça zararlı.

Ürünü piyasaya sürmekte acele ederseniz bu gibi sonuçlarla karşılaşırsınız:
İnsanlara ulaştırmak istediğiniz hizmetin kilit detaylarını fark edemezsiniz.

En kısa sürede zengin olmak istediğiniz için ürününüzü acele ettiriyorsunuzdur, bunun sonucunda da kullanıcılarınıza katkı sağlama şansınızı kaybetmişsiniz demektir. Mesela bir site tasarladığınızı varsayalım. Çok heyecanlısınız ve bir an önce sitenizi hatta o gün bile açmak istiyorsunuz. Eğer bu şekilde acele ederseniz ziyaretçiler sitenizde tonlarca hataya rastlayabilir. Bunun sonucunda tekrar site kurulumuna dönüp tüm hataları düzeltmek zorunda kalırsınız.

Yapıcı eleştiriler çok önemlidir çünkü herkesin bakış açısı farklı olduğu için ürününüze yaklaşımları da farklı olacaktır. Bu yüzden diğer insanlardan öğreneceğiniz çok şey vardır ve eğer böyle bir fırsatınız varsa mutlaka faydalanmaya çalışın. Yukarıda verilen örnekte siteyi bir an önce açmak yerine bir arkadaşınızdan test etmesini ve size yapıcı eleştirilerde bulunmasını isteyin.

Kendinizi olayların akışına bırakın

Startup kurarken olayların akışına göre gitmeye çalışmanız tavsiye edilir ama aynı zamanda pazara sunacağınız özel bir ürününüzün olmasına da dikkat edin. Örneğin JayJay’ın pizzacısında olan ekstra pepperonili pizzanın aynısı Isabella’nın pizzacısında da olmalı ama her iki pizzacının kendine has bir spesiyali de bulunmalı.

Documented Press (ilk ismi ile TheTechDiscovery), haberler yayınlayarak işe başladı. CNN, Bloomberg ve NY Times gibi popüler ve büyük networkler zaten önceden vardı peki bu networkler arasından Documented Press neden seçilsin? Documented Press, kendini duyuramayan veya kendini duyuramadığını düşünen kişiler için haber akışı sağlayan bir platform haline geldi. Ama ilk başta işler pek yolunda gitmedi çünkü pazarda çok fazla sayıda devleşmiş medya kanalı var ve bunun sonucunda da yeni medya kanallarına yer kalmadı. Ancak buna rağmen çok niş medya hizmetleri için Documented Press bir alternatif olmayı başardı. Documented Press dünyadan birçok ziyaretçi toplamaya da devam ediyor. Bugün itibari ile Documented Press’in toplamda 18.300’den fazla ziyaretçisi bulunmakta.

Değer oluşturun

Pazardan pay kazanmanın başka bir yolu ise değer oluşturmaktır. Zaten büyük şirketler ve günümüzün startupları’da tam olarak bunu yapıyor. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg daha Facebook’u kurduğu ilk günden itibaren kendi sitesine hep yeni fonksiyonlar ekledi ve hala da devam ediyor.

Tüm startup kurucularına olan önerimiz, startup kurulumu hakkında geniş bilgi birikimine sahip veya startup deneyimi yaşamış olan insanlardan olabildiğince fazla öğrenmek ve bu kişilerin paylaşacağı bilgiler doğrultusunda ne yapılması veya yapılmaması gerektiğine dair dersler çıkarmaktır.


Startup macerasındaki en kilit ipucu şudur:

Bir işletme yönetmek için olayların akışına göre gitmeli ama pazara ve hedef kitlenize katacak kendinize has bir değeriniz de olmalı. Diğer şirketlerden daha fazla değer katmayı başarabilirseniz, ya yeni kurulmuş ya da bir süredir varolan bir şirket olun, en sevilen siz olacaksınız.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA