Sizi Yıkıma Götürebilecek 5 Girişimcilik Motivasyonu

blog

Sizi Yıkıma Götürebilecek 5 Girişimcilik Motivasyonu

Sınırsız tatil? Hemen zengin olmak? Herkes tarafından tanınmak?

Tüm bunlar; başarılı bir girişimci olmanın size katacağı artılar olabilir fakat kesinlikle girişimci olma motivasyonunuz bunlar olmamalı.

Ben kesin olarak şuna inanıyorum; hemen herkes, doğru bir odak ve kendini adama ile başarılı bir girişimci olabilir, motivasyonları ne olursa olsun. Fakat; girişimci olmak istemenin bazı yanlış beklentileri ve ana motivasyon noktaları vardır. Eğer tüm motivasyonunuz bunlardan oluşuyorsa hayal kırıklığına uğramanız çok olası. Büyük ihtimalle başarısız olacaksınız.

Eğer girişimci olma motivasyonunuz, aşağıdaki 5 maddeden biri ise tekrar düşünün derim:

1. Hemen zengin olmak

gif

Biraz aykırı ve popüler olan girişimciler, 1 gecede milyarder olmuş gibi göründükleri için ortada şöyle genel bir yanlış anlaşılma var: Girişimcilik, hızlı zengin olmanın en kolay yoludur.

Hiç de bile.

Girişimci olduğunuz zaman işin başındaki kişi olarak siz, muhtemelen şirketin yaptığı kârın belli bir kısmına sahip olacaksınız. Hatta başka ortağınız yoksa tüm kâr sizin olacak. Buna ek olarak bir maaşa da sahip olabilirsiniz.

Buraya kadar bence de harika.

Ama, kurmayı düşündüğünüz işin kârlı olup olmadığının veya sonsuza kadar başarıyla devam edeceğinin garantisi asla yok. Başarılı olabilirseniz, güzel para kazanıp güzel bir hayat yaşamanız olası ama hayal ettiğiniz gibi bir anda köşeyi dönemezsiniz – harika bir fikriniz olsa da. Bu yüzden sadece para odaklı bir girişimcilik motivasyonunuz varsa bu durum, işiniz için uzun vadeli kararlar verebilmenize her seferinde engel olacak ve hedeflerinize ulaşamadıkça kendinizi tatmin olmamış hissedeceksiniz. Her gün, vazgeçme dürtüsü başınızın etini yiyecek.

Çünkü hemen zengin olamayacağınızı yavaş yavaş anlayacaksınız. Ve tek motivasyonunuz ne yazık ki buydu.
Sabırla ve ilk günkü arzuyla devam edip uzun vadede harika bir iş olacak fikriniz, hemen zengin olma hayalleriniz yüzünden erkenden piyasadan silinebilir. Bunun da tek sorumlusu siz olursunuz.

Ve tahminimce bu pişmanlık ile iş hayatınızın devamı oldukça zorlu geçer.

2. Herkes tarafından tanınmak

Girişimci olmanın, kişisel olarak tanınırlığınızı arttırabileceği bilinen bir gerçek. Özellikle de pazarlama stratejiniz medya bilinirliğine dayanıyorsa. Elon Musk, Mark Zuckerberg, Richard Branson gibi girişimcilere bakın. Onlar, basının dikkatinin üzerinde olduğu ve ünlü statüsündeki yüksek profilli girişimciler.

Fakat iş fikrini hayata geçirmeyi ve bunun yönetimini sadece bireysel popülerliğinizi arttırmak için yapmak gerçekten çok kötü bir fikir. Bıkmadan ve usanmadan, kişisel markalaşma fırsatlarınının peşinden koşmak sizi sadece ofisten dışarı çıkarabilir. Ayrıca başarılı girişimcilik hakkındaki düşünceleriniz de yerini hayatta kalma uğraşlarına bırakır.

3. Sınırsız tatile sahip olmak

Evet; doğru. Bir girişimci olarak takviminizi kendiniz belirleyebilirsiniz.

Çalışma saatlerinizi/günlerinizi ve tatil günlerinizi. İsterseniz sürekli tatile de çıkabilirsiniz.

Ama şunu unutmamalısınız; işinizin başarısısı tamamen harcadığınız efora bağlı ve ne yazık ki ilk işinizde zaten muhtemelen batacaksınız.

Eğer bir yılın altı ayında seyahat etmekle meşgul olacaksanız, bu demek oluyor ki başladığınız işin başarıya gitmesi için gereken yatırımı yapacak yeterli vaktiniz yok. İşin sahibi olarak, düşünebildiğiniz tek şey ne kadar tatil yapabileceğiniz ise, bu işi yürütebilmek için ne kadar çalışmanız gerektiğinin hiç farkında değilsiniz demektir. Ayrıca gerçekten başarılı olmak istiyorsanız en az 1 ya da 2 yıl boyunca günlük hayatınızın çoğunda iş ile meşgul olmanız gerektiğini hatırlatmak isterim.

Yani hayal ettiğiniz uzun süreli tatillere muhtemelen uzun bir süre çıkamayacaksınız. Ve tek motivasyonunuz bu olduğu için işinize odaklanmanız pek mümkün olmayacak.

4. Diğer insanları mutlu etmek

gif

Bazı girişimciler bu yola, dünya üzerinde pozitif bir iz bırakabilme fikri çok hoşlarına gittiği için giriyorlar. Ve bu saygı duyulabilir bir şey. Harika bir ekip yaratmak, çalışanlarına değer verip onları önemsemek, mutlu müşterilere sahip olmak ve içinde bulundukları dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek en büyük hedefleri.

Fakat maalesef bu mantalite, iş hakkında kötü kararlar verilmesine sebep olabiliyor. Örneğin; pek de iyi performans göstermeyen çalışanlarınızı işte tutmaya devam etmek, (onlarla ayrılıp yerine daha üretken birini almak yerine) çünkü onlara sıkı sıkıya bağlısınız. Veya kâr getirmeyen müşteriler ile çalışmaya devam etmek. Yolunuza devam etmeyi reddediyorsunuz ve başka sebeplerden dolayı kendi kârlılığınızdan feragat ediyorsunuz.

Bazı fedakarlıkları yapmak istiyor olabilirsiniz ama işiniz geri dönüş almayacaksa bu fedakarlıklar size sadece zarar verebilir. İşin başındaki kişi olarak en temel sorumluluğunuz doğru kararları verebilmektir.

Durum böyle olunca kendinizi ebeveyn gibi hissedebilirsiniz. İşiniz aslında sizin çocuğunuz. Onu koruyup geliştirmek tamamen size kalmış. Eninde sonunda siz yapmazsanız kim yapacak?

5. Çünkü, “neden olmasın?”

gif

Girişimci olmak için özel bir motivasyonunuz olmayabilir. Sadece girişimcilik hakkında fikriniz ve başarılı bir girişimci abi tanıdığınız vardır. Siz de onun gibi iş sahibi olmak istiyor olabilirsiniz.

Bu noktada, kendi kendinize neden olmasın dediğiniz bir an olması da normal. Acaba yapabilir miyim sorusuna cevap veremeden, siz “neden olmasın” kısmına odaklanırsınız. Bu aslında garip şekilde başarıya gidebilecek bir yol olsa da genelde daha önce hiç karşılaşmadığınız problemlerin içine dalacağınız anlamına gelir ve sizi neyin beklediğini emin olun bilmiyorsunuz.

Gelir modeliniz belli mi? İşinizi nasıl ölçeklendireceğinizi biliyor musunuz? Başlamak için ne kadar sermaye ihtiyacınız var ve girdiğiniz pazarda rakipleriniz kimler? Psikolojik olarak yeterince güçlü müsünüz? Girişimciliğin karanlık tarafını ne kadar biliyorsunuz?

Bahsettiğim 5 tehlikeli motivasyon, sizi girişimci olmaya iten şeylerin yalnızca bir kısmını oluşturuyorsa muhtemelen tüm eforunuzu sabote edemezler. Örneğin; zengin olma fikri sizi heyecanlandırıyor ama bununla birlikte kendi seçeceğiniz ekibin başında olarak güzel işler çıkarmak ilginizi çekiyorsa; parasal motivasyonlarınız mutluluğunuza ve karar mekanizmanıza bariz şekilde müdahale edemez ve durum tehlikeli olmaktan uzaklaşır.

Sonuç olarak; girişimci olmak için oldukça fazla güzel nedeniniz olabilir. Bir sonraki adımınızı atmadan önce kişisel motivasyonlarınız hakkında dikkatlice düşünmeniz ve bunların bir iş kurup yürütmek için ne kadar sağlıklı olduklarını ölçüp biçmeniz gerekecektir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA