Şirket Üzerine Araç Almanın Vergi Avantajları

blog

Şirket Üzerine Araç Almanın Vergi Avantajları

Şirket sahipleri ve şirket satın alma uzmanlarının, şirket üzerine araç alma konusunda hep soru işaretleri vardır. Hangi araçta ne kadar vergi avantajım olur, KDV mi yoksa ÖTV mi gider olarak gösterilebilir, ikinci el araçlarda vergi avantajım olur mu, ticari araç mı yoksa binek araç mı almalıyım gibi sorular her zaman sorulur.

Şirket üzerine araç almak için vergisel boyutlar; aracın tipine (binek, ticari) ve trafiğe çıkış tarihine (sıfır kilometre, ikinci el) göre değişiklik gösterir. Binek ve ticari araçların ayrımında, koltuk sayısı, kapalı kasa veya camlı olup olmadığı önemlidir. Sıfır kilometrede binek otomobil olan bir araç, kasa veya koltuk biçimi değiştirilerek sonradan ticari araç sınıfına sokulabilir. Tabii ki bu değişiklikler de bazı vergi yaptırımlarını beraberinde getirebilir, mevcut vergi avantajları iptal edilir ve aradaki farklar şirkete yansıtılır.

blog

Şirkete araba almak isteyenler için vergi avantajlarını sırasıyla ticari ve binek araçlar için şöyle değerlendirebiliriz;

Şirket Üzerine Ticari Araç Alımı

Araç Bedeli: Alım faturasındaki KDV ve ÖTV hariç bedeldir. Alınan araç şirketin aktiflerine yazılır. Amortisman yazılarak gider gösterilir. Amortisman süresi 5 yıldır ve toplam tutarın %20’si her yıl gider olarak kaydedilebilir. Kıst amortisman uygulaması, ticari araçlar için uygulanabilir değildir. Bu yüzden aracın alım tarihinde tüm yıl için amortisman ayrılabilir. Yani Aralık ayında alından bir ticari araç için, tüm yıl hesaba katılarak amortisman hesaplanır ve gider yazılabilir.
*Kıst amortisman: Amortismana tabi kıymetlerin, şirket aktifine girdiği hesap dönemi için ay kesri tam sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır.

KDV ve ÖTV Tutarı : Alınan ticari araca ait faturada yer alan KDV’nin gider olarak yazılması mümkün değildir. Ticari araçların KDV oranı %18’dir ve faturadaki KDV tutarı, şirketin yıl sonu katma değer vergisinden indirim konusu yapılabilir.

ÖTV tutarı ise şirketin tercihine göre; araç bedelinin üzerine eklenerek 5 yıllık amortisman ile gider yazılabilir veya doğrudan gider olarak gösterilebilir.

MTV (Motorlu Taşıt Vergileri), ticari araçlar için gider olarak yazılabilmektedir.

ister 1, ister 100 aracınız olsun,
OfisPaneli ayrıcalığı ile akaryakıt anlaşması yapın,
avantajlı fiyatları yakalayın.

ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket Üzerine Binek Araç Alımı

Araç Bedeli: Şirket üzerine sıfır kilometre ve ikinci el binek araç alımlarında, ticari araçlarda olduğu gibi şirketin aktiflerine yazılır ve amortisman yöntemi ile giderleştirilebilir. Ticari araçlarda olanın aksine, binek araçlarda kıst amortisman uygulaması kullanılabilir. Bu yüzden ilk binek araç alım tarihinde tüm yıl için amortisman ayrılamaz, ay hesabı yapılır ve kıst amortisman yoluyla giderleştirilir.

KDV ve ÖTV Tutarı: Alınan binek araç sıfır kilometre ise, araç faturasındaki KDV ve ÖTV tutarlarının tamamı tek seferde gider olarak gösterilebilir. Biliyorsunuz ki ÖTV tutarı, araçların silindir hacmine göre artar ve aldığınız araca göre ciddi bir vergi avantajınız söz konusu olabilir.

İkinci el araç alımlarında ise ÖTV olmaz, KDV ise sıfır binek araçlardaki durumun aksine, gider olarak gösterilemez ve indirim konusu yapılamaz. Buradaki KDV tutarı, araç bedelinin üzerine eklenir ve amortisman yoluyla gider gösterilir.
*İkinci el binek araçlarda alış ve satış KDV’si %1’dir.

Motorlu Taşıt Vergileri ise, şirket aktifinde yer alan binek araçlar için hiçbir şekilde gider olarak gösterilememektedir. Çünkü bu vergiler, kanunen kabul edilmeyen giderler olarak sınıflandırılır, sıfır kilometre veya ikinci el araçlarda fark göstermez.

Özet olarak;

Şirket Üzerine Sıfır Kilometre Araç Alımı
 Binek AraçTicari Araç
KDVDoğrudan gider olarak gösterilebilir%18'lik KDV indirimi uygulanır
ÖTVDoğrudan gider olarak gösterilebilirDoğrudan gider olarak gösterilebilir veya şirket aktiflerine yazılarak amortisman uygulanır
MTVGider olarak gösterilemezGider olarak gösterilebilir

 

Şirket Üzerine İkinci El Araç Alımı
 Binek AraçTicari Araç
KDVŞirket aktiflerine yazılır, amortisman uygulanarak gider gösterilebilir%18'lik KDV indirimi uygulanır
ÖTVYokturYoktur
MTVGider olarak gösterilemezGider olarak gösterilebilir

Şirket üzerine araç almak, çeşitli vergi avantajları ile birlikte her şirket tarafından düşünülmektedir. Sıfır kilometre veya ikinci el araç almak, binek araç veya ticari araç satın almak vergi avantajları açısından farklılık gösterdiği için şirket üzerine araç alınırken tüm durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, şirketler ikinci el araç satın almalarını şahıslardan yaptıysa, şahıslar fatura düzenleyemeceği için gider pusulası ile kayıt tutmaları gerekir.

Son olarak; şirket aracınız varsa vergi avantajları dışında başka avantajlara da sahip olabilirsiniz. Taşıt tanıma sistemi kullanan şirket araçlarının %15’e kadar akaryakıt tasarrufu sağladığını belki duymuşsunuzdur. Muhasebe, ödeme ve yakıt alım kolaylığı ile taşıt tanıma sistemleri, akaryakıt tüketim kontrolü yapmanızı ve bu sayede akaryakıt giderlerinizi düşürmenizi sağlar. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, büyük firmaların alabildiği indirim oranlarını almasını sağlayan OfisPaneli ile indirimli akaryakıt anlaşması yapmanız halinde hem taşıt tanıma sistemine sahip olur hem de indirimli akaryakıt kullanabilirsiniz. OfisPaneli’nden akaryakıt teklifi almak için hemen başvurun.

Shell’in Türkiye’ye tanıttığı taşıt tanıma sistemi (Shell TTS) hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Şirket üzerine araç almanın vergi avantajlarını, binek araç ve ticari araçlar arasındaki vergi farkları hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum. Artık kendi şirketinizin durumunu göz önünde bulundurarak bu avantajları değerlendirebilir ve en doğru kararı verebilirsiniz.

Sonrasında ise OfisPaneli’nden teklif alarak şirket araçlarınız için iskontolu akaryakıt anlaşması yapabilirsiniz.

Eğer şirket aracınız yoksa yine OfisPaneli ayrıcalığıyla GRS Car ile araç kiralama anlaşması yaparak en uygun fiyatlarla günlük, aylık veya yıllık araç kiralama hizmeti alabilirsiniz. www.ofispaneli.com/basvur adresi üzerinden hemen başvuruda bulunabilir veya 0212 272 37 37 numaralı telefondan danışmanlarımıza ulaşarak detaylı bilgi ve teklif alabilirsiniz.

Yorumlar

User

sercan özdemir (doğrulanmamış) tarafından Pt, 02/15/2021 - 14:32 tarihinde gönderildi

açıklama için teşekkürler.
arabaya aldığımız yedek parçalar, arabaya taktırdığımız tavan barları, özellikle çocuklar için oto koltuğu gibi malzemeler binek araçlarda gider olarak gösterilebilir mi ?
User

İbrahim Erbil (doğrulanmamış) tarafından Pt, 02/15/2021 - 14:34 tarihinde gönderildi

Halı yıkama işi yapmak istiyorum araç alımında negibi artısı olacak
User

Hilmi Alp (doğrulanmamış) tarafından Pt, 02/15/2021 - 14:35 tarihinde gönderildi

Ofis Panelini zevkle takip ediyorum. Çok kıymetli bilgiler veriyorsunuz. Teşekkürlerimi sunuyorum.
User

Ali Bozkuş (doğrulanmamış) tarafından Pt, 02/15/2021 - 14:36 tarihinde gönderildi

Benim şahıs firmam var firma üzerine atv satın almak istiyorum. Fatura tutarındaki hangi birimlerden ve hangi oranlarda faydalanabilirim.
User

Osman Erdoğmuş (doğrulanmamış) tarafından Pt, 02/15/2021 - 14:37 tarihinde gönderildi

Merhabalar. Şirket aracını alırken ek opsiyonel donanımlar( kararan aynalar, ısıtmalı koltuklar, park sensörü vs..) gider olarak gösterilebilir mi?
User

ONUR AKBULUT (doğrulanmamış) tarafından Pt, 02/15/2021 - 14:46 tarihinde gönderildi

VERDİĞİNİZ DEĞERLİ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER.
ŞİRKET ADINA SATIN ALINAN VE BELİRTTİĞİNİZ GİDER KALEMLERİ MATRAHA YANSITILAN BİNEK ARAÇ, SATILDIĞINDA MÜKELLEFİN İZLEMESİ GEREKEN YOL, YÜKÜMLÜLÜKLER NELERDİR?
User

Alper (doğrulanmamış) tarafından Pt, 02/15/2021 - 14:46 tarihinde gönderildi

Burak Bey Merhaba
Benim şahıs firmam var ben 2. el motosiklet aldım ve firmaya giriş yaptırdım aldığım araç 14 bin lira idi Satarkende 14.750 tl ye sattım fakat bana 2.500 küsür kdv çıktı normal mi bu Aklım almıyor.
User

Ferit DİKMEN (doğrulanmamış) tarafından Pt, 02/15/2021 - 14:46 tarihinde gönderildi

Merhabalar öncelikle değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.Benim sorum şu : Şirket üzerine taksitli veya peşin olarak binek araç aldıktan sonra ( 1. el veya 2 .el ) şirket kapanır ise yapılan vergi indirimleri avantajlar v.s. bunların tekrar ödemeleri oluyor mu.Oluyor ise nasıl oluyor.Bu konuda bilgilendirirseniz memnun olurum.Şimdiden teşekkür ederim.
User

Erman Han (doğrulanmamış) tarafından Pt, 02/15/2021 - 14:47 tarihinde gönderildi

Merhabalar. Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler. Kasko bedeli 175 bin TL bir aracım var. Yaķında limited şirketi kuracağım. Tek başına hizmet vereceğim ve hizmet verdiğim kurum bana her ay düzenli fatura kesecek. Gider olarak kira dışında göstereceğim bir durum yok. Bu aracımı şirket kurulmadan satıp sonra tekrar şirket adına mı almam, satıp şirket adına yeni sıfır bir binek araç mı almam veya satıp kiralama yapmam mı bana vergi avantajı sunar. Teşekkürler, selamlar

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA