Sinirinizin Bozulduğu Zamanlarda Duygularınızı Kontrol Altına Almanın 5 Basit Yolu

sinir

Sinirinizin sizi kontrol etmesine izin vermeyin, siz sinirinizi kontrol edin.

Daha önce hiç öfkenizden dolayı kendinizi kaybettiğiniz bir durum oldu mu? Herkesin elbette ki en az bir kez dahi bile olsa olmuştur diye düşünüyoruz. Özellikle zor bir kişiliğe sahip olan insanlarla birlikte çalışma esnasında, sinirinizi bozacak bir şey ya da kişi ile karşılaşmamak kelimenin tam anlamıyla imkansız. Ancak iyi bir lider olan herkes bilecektir ki hepimiz birer insanız ve doğal olarak hepimizin öfkeli olduğu anlar olacaktır.
Öfkenizi dışarı vurma konusuna gelince, adil olmadığını düşündüğünüz bir durum oluştuğunda ya da kendinize standart olarak belirlediğinizin tamamen zıttı olan davranışlar ortaya çıktığında sinirlenmenin oldukça normal ve doğal olduğunu öncelikle kabul etmeniz gerekiyor.

Fakat hissettiğiniz öfke sınırların dışına çıktığında, sinirinizi nasıl kontrol altına almanız gerektiğini öğrenmeniz lazım ki sinirinizin sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Kontrol edilemeyen öfke sonucunda oluşabilecek uygun olmayan davranışlar sonucunda; çalışma ekibinin morali düşer, iş arkadaşları arasındaki güven azalır ve etkili bir lider olma kapasitesi düşer.
Sağlıklı olarak yapılan kendini eleştirme ve analitik iç gözlem sonucunda öfkenin, çözülmemiş bir duruma olan bir tepki olduğunu anlamak mümkün. Ortaya çıkan bu tepki sonucunda ise kaygı, endişe ve hatta korku gibi duygular da beraberinde geliyor.
Gıcık insanlarla muhattap olurken ya da zorlayıcı hayat şartları ile başa çıkarken, duygularınızı kontrol altına alma yöntemlerini mutlaka bilmeniz gerekir. Duygularınızı kontrol altına almak ve sinirlendiğiniz durumlarda öfkenizi doğru yollarla dışarıya vurmak için aşağıda bahsi geçecek olan yardımcı stratejileri mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

1. Net Sınırlar Çizin

sinir-1

Bir kişi sizin sınırınızı aştığı zaman, ki özellikle bu sınır aşımı sürekli tekrar ediyorsa, yapabileceğiniz en iyi şey o kişiye sınırınız ile ilgili bir sesli uyarıda bulunmaktır. Bunu yapmadaki asıl amaç duygularınızı nazik bir şekilde karşıdaki kişiye yansıtmaktır. Bunu yaparak diğer kişiye verdiğiniz mesaj, o kişinin sizin onurunuza ve otoriterinize saygısız davranmasına izin vermeyeceğinizdir.

2. Öfkenizin Altında Yatan Asıl Nedeni Tespit Edin

ofke

Öfkenizin asıl nedeni, proje yöneticinizin 2 saatlik bir öğle yemeği arası vermesi ve sonuçta önemli bir teslimat saatini kaçırmasından çok daha farklı olarak daha derinde yatan başka bir faktör olabilir. Sizi sinirlendiren asıl şeyin gerçek nedenini bulmaya çalışın ve bu nedenin nereden ve nasıl başladığını tespit edin. Bunu yaparken kendinize karşı dürüst davranın. Ayrıca sinirin, çok daha derinde olan başka bir şeye bağlı olarak ortaya çıkan ikincil bir duygu olduğunu asla unutmayın.

3. Ara Verin

ara verin

Sinir patlaması geçirmeye çok yakın olduğunuzu hissettiğiniz anda öfkenizi yatıştırmak için halihazırda bir planınızın olması gerekir. Eğer sinirlerinizi fazlasıyla bozan oldukça hararetli ve gergin bir diyalog içerisindeyseniz, ara vermek istediğinizi konuştuğunuz kişiye söyleyin. Tek yapmanız gereken iletişim kurduğunuz kişiye ufak bir ara vermek istediğinizi ve kendinizi daha iyi hissettiğinizde konuya tekrar döneceğinizi belirtmektir. Öfkeli olduğunuz zaman bunun farkında olmak ve kabul etmek, güvendiğiniz bir kişinin tavsiyesini almak ve konuya başka bir bakış açısından bakmanız için size çok yardımcı olacaktır.

4. Duygularınızı Dışa Vurun

duygu

Olayları analiz ettikten ve durumu iyice düşündükten sonra diğer insana nasıl hissettiğinizi açıklamak gerçekten de çok önemlidir. Ayrıca bunu söylememize bile gerek yok ama öfkeli hissetmenize neden olan belirli bir olayı veya konuyu karşınızdaki kişiye belirtin. Duygularınızı nazikçe paylaşırken çizmek istediğiniz sınırlardan da bahsetmeyi unutmayın. “Toplantı esnasında söylediklerimi sürekli yarıda kesmeniz, kendimi saygı duyulmuyormuş ve yeterince değerli görünmüyormuş gibi hissetmeme neden oldu. Lütfen bu durumun bir daha asla tekrarlanmamasını sizden saygılı bir şekilde rica ediyorum.” gibi.

5. Kendinizi Ödüllendirin

Düşüncelerin ve fikirlerin bu kadar zıt olduğu bir zamanda zor kişilik tiplerine sahip olan onca insanla çalışmak zorunda kalınması normaldir. Bu zorlayıcı şartlara rağmen duygularınızı kontrol altına almayı öğrenmek gerçekten de büyük bir başarıdır ve mutlaka ödüllendirilmesi gerekir. Duygularınızın tam kontrolünü elinizde tutmayı ve sorumluluğu üzerinize almayı öğrendiğiniz zaman bir kutu  dondurma hak etmişsiniz demektir. Elbette ki çok sevdiğiniz başka bir şey ile de kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Duygularınızı kontrol altına aldıkça, hayata daha olumlu bir bakış açısı ile yaklaşmayı öğrenmekte olan zihniniz size bu ödül için teşekkür edecektir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA