SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Yapılır?

blog

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Yapılır?

İşe yeni alınan her çalışan için, SGK işe giriş bildirgesi düzenlenmesi zorunluluğu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile belirlenmiştir. Günümüzün e-devlet altyapısı sayesinde, bu bildirgeler SGK’ya internet ortamında e-Sigorta üzerinden iletilebilir halde.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin ne olduğu ve SGK’ya ne zaman ve nasıl verildiği sorularının cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

SGK işe giriş bildirgesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, her kurumun yeni bir işçinin işe girişini yaparken, Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletmesi gereken bir belgedir. Şirketinize yeni bir eleman almaya karar verdikten sonra, çalışanın işe başlangıç tarihinden önce, işe giriş bildirgesini düzenleyerek e-Sigorta kanalıyla elektronik ortamda SGK’ya iletmelisiniz.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?

İşe giriş bildirgesi, yeni çalışanın işe başlangıç tarihinden en geç 1 gün önce verilmelidir. Eğer çalışanın işe başlama tarihinden 1 gün öncesi resmi tatile denk geliyorsa, bildirim resmi tatili izleyen ilk iş gününde de verilebilir. Bu şekilde yaplacak olan bildirimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu zamanında yapılmış olarak kabul eder.

Örneğin, 1 Şubat 2017 Çarşamba günü işe başlayacak bir çalışanın işe giriş bildirgesi 31 Ocak 2017 Salı gününe kadar düzenlenerek SGK’ya verilmiş olmalıdır.

Pazartesi günü işe başlayacak bir çalışan için, bir önceki gün (pazar günü) resmi tatil olacağı için, işe başladığı pazartesi gün içinde bildirge verilebilir.

4857 sayılı iş kanunu kapsamında, yeni alınan bir çalışan iki aylık bir deneme süresine tabi tutulabilir. Bu durumda dahi, çalışan kişi sigortalılık kapsamında olacağından ötürü, işe giriş bildirgesi yine bir gün önceden verilmelidir.

İşe giriş bildirgesi ne zaman verilir sorusunun cevabında bazı noktalar istisnai durumlar oluşturabilir:

  • İlk defa sigortalı çalıştıracak işletmelerde, belirli bir ay içerisinde işe alınan çalışanların bildirgesi o ay içerisinde yapılabilir.
  • İnşaat, balıkçılık ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler, işe giriş bildirgesini çalışanların iş başı yaptıkları gün verebilir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Verilir?

Sigortalı işe giriş bildirgesini SGK’ya elektronik ortamda iletmek mümkündür. Bu linke tıklayarak, e-Sigorta kanalı üzerinden SGK işe giriş bildirgesini verebilirsiniz.

Linke tıkladığınızda şu ekrana yönleneceksiniz:

blog

Bu ekranda, kullanıcı adınız, sistem şifreniz ve işyeri şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz. Doğrulama kodunu da aynı şekilde yazmayı unutmayın.

Sisteme giriş yaptıktan sonra, “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” butonunu tıklayarak devam edebilirsiniz.

Geldiğiniz ekranda, işe girişini yapacağınız çalışanın TC Kimlik numarasını yazarak “Bul” butonuna tıklayın.

blog

Bu işlemi yaptıktan sonra, çalışanın isim ve soyismi bulunduğunuz ekrana gelecek. Eğer doğru ise “İşe Giriş Bildirgesi” butonuna tıklayın.

Geldiğiniz şu ekran, bütün önemli işlemleri gerçekleştireceğiniz ekran olacaktır.

blog

Bu ekranda şu alanlar zorunludur:

  • Sigortalı işe giriş tarihi
  • Sigorta kolu (Genel olarak “sıfır” “tüm sigorta kolları” zorunlu alanı kullanılır)
  • Özürlülük kolu
  • Eski hükümlü
  • 4857 sayılı Kanunun 13 ve 14’üncü maddesine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine ya da ev hizmetlerinde 30 günden az çalışıyor mu? (Aldığınız eleman tam zamanlı ise bu seçeneğe “hayır” demelisiniz. Evet seçeneğini seçerseniz çalıştığı gün sayısını girmeniz gerekir)
  • İşyerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşkolu
  • Sigortalı Meslek Adı
  • 2821 SK gereğince belirlenen sigortalının görev kodu
  • Sigortalı adres bilgileri
  • İstisnai bir durum bildirmiyorum

Bu bilgileri girdikten sonra “İleri” butonununa tıklayarak onay ekranına geleceksiniz. Son adımda “İşe giriş bildirgesini onaylamak için buraya basınız.” butonuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

SGK İşe giriş bildirgesi nedir, ne zaman ve nasıl verilir gibi sorulara yanıt bulabildiğinizi umuyoruz. Daha detaylı bilgi almak ve varsa sorularınızı/görüşlerinizi paylaşmak için iletisim@ofispaneli.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.

 

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA