Pomodoro Tekniği ile Verimliliğinizi Arttırın

blog

Pomodoro Tekniği ile Verimliliğinizi Arttırın

Özel sektörde çalışmanın belki de en büyük handikaplarından biri; birden fazla görevi, mümkün olan en kısa sürede tamamlamanızın gerekli olmasıdır. Çok sayıda çalışan, mümkün olan en kısa sürede, eksiksiz bir şekilde işlerini yetiştirebilmek için kendi yöntemlerini geliştirir. Fakat genele bakınca en sık kullanılan tekniklerden biri de Pomodoro Tekniğidir.

Pomodoro tekniği Francesco Cirillo tarafından 1992 yılında bulunan ve mutfaklarda kullanılan domates şeklindeki zamanlayıcılardan ismini alır. Bu tekniğin asıl amacı belirlenen bir sürede maksimum verimliliği almaya dayanır.

Peki Pomodoro Tekniği nasıl çalışır?

1. Kendinize bir görev belirleyin

Kendinize tamamlamanız gereken veya bir süredir ertelediğiniz bir görev belirleyin. Bu görevin öncelik seviyesi önemli değil, dikkat gerektiren bir iş olması yeterlidir.

2. Zamanlayıcınızı 25 dakikaya ayarlayın

Bu noktada önemli olan 25 dakika boyunca başka bir işle ilgilenmeden sadece belirlediğiniz işe konsantre olmanızdır.

(ayr. bkz http://www.marinaratimer.com/ adresinden Pomodoro Tekniğini seçerek 25 dakikalık zamanlamanızı kolayca başlatıp, bitince zil sesi ile sizi uyarmasını sağlayabilirsiniz)

3. Belirlediğiniz zaman dolana kadar çalışın

O an aklınıza başka işler gelse dahi dikkatinizi dağıtmadan belirlenen işe devam edin. Eğer aklınıza gelen şey önemliyse geçici olarak not alıp daha sonra yapabilirsiniz.

4. Zamanlayıcı durduğunda işaretleme yapın

25 dakika boyunca sadece işinizle ilgilendiniz, bu yüzden görevinizin yanına bir tik atın.

5. Kısa bir mola zamanı

Belirlenen görevinizi tamamladığınız için çay/kahve içerek veya havaya almaya çıkarak bir mola verip kendinizi ödüllendirin. Bu molanın da 5 dakika olması önerilir.

6. Dört sefer tamamlandıktan sonra sıra uzun molada

Yukarıdaki işlemleri dört kez art arda yaptığınızda artık yaklaşık yarım saatlik bir mola vererek beyninizi dinlendirebilirsiniz. Böylece yaptığınız işi beyninizin özümsemesi için zaman tanımış olacak ve bir sonraki işe konsantre olma sürecinizi hızlandıracaksınız.

blog

Pomodoro tekniği diğer birçok tekniğin aksine zamana karşı değil zamanla birlikte çalışmayı amaçlar. Bu yüzden kısıtlı zamanda verilen işi tamamlamaya karşı fobisi olan insanlar üzerinde oldukça etkilidir.

Bunun dışında aralıksız ve yoğun çalışma saatlerinden sonra psikolojik olarak hissetmiş olduğunuz tükenmişlik hissini bu teknik sayesinde minimum düzeye indirmiş olursunuz. Beyniniz çalışmaya başlamadan önce aralarda mola vereceğinizin komutunu aldığı için çalışma sırasında veya sonrasında ortaya çıkan bitkinlik durumunu da ortadan kaldırmış olur. Her şeyden önce Pomodoro ile bir süredir ertelemekte olduğunuz işleri daha verimli ve planlanan sürede bitirebildiğiniz için başarmışlık hissi ile bir sonraki görevlerinize daha motive bir şekilde başlamış olursunuz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA