Neden Gerçekten Bir Satınalma Uzmanına İhtiyacınız Yok?

blog

Neden Gerçekten Bir Satınalma Uzmanına İhtiyacınız Yok?

Günümüz dünyasında küçük şirketlerin kâr etmesinin yolu, satınalma yaparken de kazançlı olmalarından geçiyor. Küçük şirketler için karşılaması oldukça zor olan şirket masrafları, personel ve ofis giderleri gibi maddi yükler gün geçtikçe artarken, satınalma uzmanları tasarruflu anlaşmalar ile şirket ekonomisine katkıda bulunmalılar ki şirket kâra geçebilsin. Bu yüzden her şirketin, satınalma süreçlerini verimli şekilde yönetebilmesi çok önemli.

Peki bu süreçleri verimli yönetebilmek için şirketinizde gerçekten bir satınalma uzmanına ihtiyacınız var mı? Bir satınalma uzmanı olmadan tedarik işlemlerinizi en verimli şekilde nasıl sürdürebilirsiniz?

Bu sorulara yanıt vermeden önce satınalmanın ne olduğundan ve satın alma uzmanının görevlerinden bahsedelim;

Satınalma nedir? Nasıl yapılır?

Satınalma, bir hizmet veya malın, bir şirket veya kurum tarafından mümkün olan en iyi fiyattan tedarik edilme sürecidir. İyi bir satınalma sürecine örnek olarak, tedarikçi firmaların birbiriyle rekabet etmesini sağlayarak aralarından en avantajlı fiyatı yakalayıp anlaşma yapması verilebilir.

Satınalma süreci, tedarikçi firmaların fiyat tekliflerini hazırlamasıyla başlar, bu teklifleri alıcı firmalara sunmasıyla devam eder. Son olarak ise satınalma yapacak firmanın en uygun teklifi kabul edip ilgili tedarikçiyle anlaşmasıyla sona erer.

Yakın geçmişte neredeyse tüm tedarikçi firmaların internette kendilerine yer edinmesiyle birlikte satınalma süreçlerinde internetin önemi de artmıştır. Artık hem alıcı, hem de satıcılar internet üzerinden uygun fiyatlara ve imkanlara kolayca ulaşabiliyorlar.

Satınalma Uzmanının Görevleri Nelerdir?

Satınalma uzmanı, görevlisi ya da müdürünün görevlerini temel olarak şu başlıklar altında toplayabiliriz;

  • Şirketin ihtiyacı olan mal veya hizmetleri en iyi fiyata tedarik etmek.
  • Gereksiz masrafları kısmak ve zamandan tasarruf sağlamak.
  • En doğru tedarikçileri bulmak.
  • Anlaşma yönetimi yapmak.
  • Son regülasyon ve gelişmeleri sürekli olarak takip etmek.
  • Tedarikçi firmalar ile iyi ilişkiler kurmak.

Satınalma Süreçleri Şirket Kârlılığında Ne Kadar Önemli?

blog

Satınalma süreçlerinin şirket kârlılığında ne kadar önemli olduğunu anlamak için geçmişi ve günümüzü kıyaslamak iyi olacaktır.

Geçmişte satınalma süreçlerini iyi yönetemeyen firmaların çok sayıda mali sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Ayrıca basit görünse de, satınalma süreçlerinin karışık ve zor olduğunu söylemek mümkün. Bu yüzden iyi planlanmış ve organize bir satınalma süreci, şirket için büyük maddi avantaj sağlayabilir.

İyi bir satınalma sürecinin, maliyet açısından büyük getiri sağlayacağının daha iyi anlaşılmasıyla birlikte bir çok şirket satınalma konusuna titizlikle eğilmeye başlamıştır. Hatta bununla birlikte satınalmacıların rolü de biraz değişmiş durumda. Önceden hacim ve pazarlık kabiliyeti ile ilgili olan satınalma süreçleri şimdilerde daha çok iş birliği ve katma değer odaklı hale geldi. Hacim veya miktardan tamamen bağımsız, minimum harcama tutarı veya sayısı olmayan toplu satın alma platformları da küçük ve orta büyüklükteki işletmelere destek olmak için ortaya çıktı.

Satın alma süreçlerinin en büyük hedefi şirketin ihtiyacı olan ne varsa onu en uygun fiyatla tedarik etmek ve masrafları çıkardıktan sonra aradaki brüt kârdan şirkete kazanç sağlamaktır. Şirkete daha fazla kazanç sağlamak adına uygulanan yöntemler de gün geçtikçe farklılaşmakta ve satınalma süreçleri dışında sürekli iyileştirme projeleri ile maliyet kısma çabaları devam etmektedir.

Şirketinizde Gerçekten Bir Satınalma Uzmanına İhtiyacınız Var Mı?

Şirketinizde gerçekten bir satınalma uzmanına ihtiyacınız var mı sorusuna yanıt bulabilmek için bir satınalma uzmanının görevlerine ve bu görevleri yerine getirebilecek başka bir alternatifiniz olup olmadığına bakmalısınız.

Bu görevlere baktığımız zaman bir satınalma uzmanının temel görevinin uygun tedarik anlaşmaları ile şirketine para ve zaman tasarrufu sağlaması, dolayısıyla da şirket kârlılığını arttırması olduğunu görebiliyoruz.

Peki bunların sağlanması için kesinlikle bir satınalma uzmanına ihtiyaç var mı?

Aslında hayır.

OfisPaneli, şirketinizin satınalma uzmanı görevlerini yerine getirebilir. Avantajlı tedarik anlaşmalarını, toplu satın almanın gücünü kullanıp şirketine sunar ve tasarruf etmenizi sağlar. Böylece şirketinizin ihtiyaç duyduğu hizmetleri uygun fiyata tedarik etmiş olursunuz. Ayrıca OfisPaneli, anlaşma süreçlerinin tümünü internet üzerine taşır, yani yerinizden kalkmadan tüm süreçleri bilgisayar başında doldurabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Bunların yanında, alanında lider tedarikçiler ile iyi ilişkiler kurarak tümünü tek platformda buluşturan OfisPaneli, şirketiniz için kolay anlaşma yönetimi yapmanızı sağlar. Tek platform üzerinden tüm anlaşmalara ulaşabilir, harcama ve tasarruf takibinizi yapabilirsiniz.

Kısacası OfisPaneli, şirketinizin satınalma uzmanı rolünü üstlenebilir. Tamamen ücretsiz hizmet veren OfisPaneli ile şirketinizin tüm tedarik anlaşmalarını tek platform üzerinden yönetebilir, para ve zaman tasarrufu sağlayarak şirketinizin kârlılığını arttırabilirsiniz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA