Müşteri İlişkilerinin Marka Değerine Etkisi

blog

Müşteri İlişkilerinin Marka Değerine Etkisi

Küçük bir işletmeyi yönetmek zor bir iş olabilir, hele müşterilerin ilgisini ve memnuniyetini sağlayacak bilgi birikimine ve stratejilere sahip değilseniz. Bu her startup için problem oluşturan bir durumdur. Online işinizi kurduğunuz zaman; müşteri ilişkilerinin sadece rakamlardan oluşan bir oyundan ibaret olmadığını ama aynı zamanda da firmalar arasında varolan günlük bir rekabeti oluşturduğunu çabucak öğreneceksiniz.

Online ortamda müşterinin ilgisini çekmek ve bu ilginin devamını sağlamak hiç de kolay değil. Ancak günümüzde güvenilen ve ün yapmış bir marka kurmamda yardımcı olacak denenmiş ve etkisi kanıtlanmış müşteri ilişkileri yöntemleri mevcuttur.


 
Kurduğunuz işin uzun vadede başarılı olması için müşterileriniz ile olan ilişkilerinizi güçlendirmenin yollarını mutlaka bilmek zorundasınız. Şirket hangi alana hizmet ederse etsin müşterilerin elde tutulması yani kaybedilmemesi ve müşteri memnuniyetinin her zaman için sağlanması markanızı güçlendirecek en temel faktörlerden biridir.
Asıl zor olan şey, insanların güven duyacağı kaliteli ve eşi benzeri olmayan bir marka kurabilmek için hangi müşteri ilişkileri stratejilerinin kullanılması gerektiğini belirlemektir. Müşterileriniz ile olan ilişkilerde zorluk yaşıyorsanız işte sizin bu konuya hakim olmanızı sağlayacak bazı ipuçları:

1. İlgilendiğinizi müşterilerinize gösterin.

Bu sadece müşteri için değil her türlü ilişkiler için de geçerlidir. Bir kişiye önemli olduğunu hissettirmenin en iyi yollarından biri o kişiyle ilgilendiğinizi kendisine göstermektir. Marka kurarken, müşterilerinizle ne kadar ilgilendiğinizi gösterirken gerçekçi davranın. Müşterilerinize yardım ederken sahte duygulardan yola çıkmayın, gerçekten yardım etmek istediğinizi onlara hissettirin. Güvenilir ve dürüst olduğunuzu gören müşteriler markanıza da güvenmeye başlayacaktır.

2. Müşterilerinizle düzenli olarak iletişim kurun

Blog yazınıza bir yorum yazıldıysa, nazik ve kibar bir şekilde cevap verin. Ziyaretçiler, yorumlarına site sahiplerinden cevap geldiğinde çok memnun olurlar. Yorumlarına blog yazarından veya site sahibinden cevap alan bir ziyaretçi, bloga yeni eklenecek yazıları yakından takip etmek için daha fazla motive olmuş olur. Ayrıca müşterilerinizin sorunlarını dinleyin ve onlara problemleri hakkında çözümler önerin. Bu şekilde müşterilerinizin kendilerini daha önemli hissetmelerini sağlamış olursunuz. “Teşekkürler” mesajını içeren bir not veya telefon görüşmesi insanların çok daha iyi hissetmelerine yardımcı olacaktır.

3. Online çevrenizi kurun ve geliştirin.

İnternetin geniş kapsamlı olmasının getirdiği avantajı mutlaka kullanın. Günümüzde markalar, hedef aldıkları müşterileriyle online olarak iletişim kurabilir. Müşterilerinizin kolayca bağlanabileceği ve bir parçası olabilecekleri bir online platform kurarak, markanızı daha geniş kitlelere duyurabilir ve neden sizin markanızı seçmeleri gerektiğini onlara gösterebilirsiniz. Hedef kitlenize ulaşmanın en iyi yollarından biri sosyal medyadır.

4. Organizasyonlar planlayın.

Hedef kitle ve müşterilerinize karşı daha kişisel bir yaklaşım stratejisi kullanmak istiyorsanız, organizasyonlar planlayıp onları ağırlayabilirsiniz. Online ya da offline ortamda olsun, müşterilerinize zaman ayırmak ve onlarla bağlantı kurmak, güçlü bir marka kurma yolunda oldukça önemli bir faktördür.

5. Müşterilerinizi ödüllendirin.

Sürekli markanızı tercih eden ve ona uzun süredir bağlı kalan müşterilerinizi mutlaka ödüllendirmelisiniz. Markanıza bağlılık gösteren müşterilere saygınızı ve minnettarlığınızı göstermek için markanız kapsamında bir sadakat programı oluşturabilirsiniz. Saygı gören ve ödüllendirilen müşteriler markanıza daha da fazla güvenmeye başlayacaktır.

6. Ne olursa olsun istikrarlı davranın.

Müşteri ilişkilerinin etkili bir şekilde sürdürülmesinde en önemli faktörlerden biri istikrarlı olmaktır. Kullandığınız pazarlama stratejilerinde istikrarlı olun ve sitenizi sıklıkla güncelleştirin. Ürünlerinizi online almak isteyen müşterilerinize ihtiyaç duyacakları bilgileri en güncel şekilde sunmaya özen gösterin. Müşterileri elinizde tutmak ve kaybetmemenin mümkün olan en iyi yolu geliştirdiğiniz müşteri ilişkileri stratejilerinde tutarlı davranmanızdır.

  • Müşterilerle ilişki kurmanın çok fazla sayıda yolu vardır. Onlarla konuşabilir ve yorumlarını paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Müşterilerinizin yorumları doğrultusunda markanızı daha da geliştirmenin yeni yollarını keşfedebilirsiniz.
  • Müşterilerinize, ürünlerinizi tanıtacak ve markanızı teşvik edecek haber bültenleri yollayın. Markanıza değer katacak şeyleri bu haber bültenleri aracılığıyla müşterilerinizle paylaşın.
  • Markanızı online ortamda kurmanın en etkili yollarından biri çok özenle hazırlanmış olan özgün içeriklerdir. Kullanıcılar size ulaşmaya çalışıyorsa onlara zaman ayırın.
  • Müşterilerinizin sorularını yanıtlayın ve ihtiyaç duydukları çözümleri ve fikirleri onlara sunun.
  • İnternet üzerinde canlı konferanslara da ev sahipliği yapabilirsiniz. Hedef kitlenizle konuşun ve markanıza destek verdikleri için onlara teşekkür edin. Ayrıca bu canlı konferanslara veya organizasyonlara katılan müşterilerinize özel imkanlar sunun.

 

Müşteri İlişkilerinin Önemi

Hangi alana hizmet verirse versin bir şirketin başarılı olması yolunda en temel faktörlerden biri sadık ve sürekli müşterilerdir. Hatta varolan bir müşteriye ürün satma şansınız yüzde 60-70 iken, daha markanızdan alışveriş yapmamış yeni bir müşteriye ürün satma şansınız yüzde 5-20’ye kadar düşmektedir. Büyümekte olan şirketinizi, etkili müşteri ilişkileri yönetimi ile bugün çok popüler olan önde gelen büyük markalardan biri haline getirebilirsiniz.
Peki markanız için müşteri ilişkilerinin nasıl yönetilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Her iş planlamasında, müşteriyi elden kaçırmamak için yapmanız gerekenleri mutlaka öğrenmelisiniz.

İşte size etkili müşteri ilişkileri yönetimi için beş kolay ipucu:

1. Her zaman için müşterilerinizi dinleyin.

Sadece müşterilerinizi dinleyerek bile markanızı geliştirebilirsiniz. Facebook ve Twitter gibi sosyal medya kanalları yoluyla müşterilerinize ulaşmanız mümkün. Bu gibi platformlar, şirketlerin müşterilerine en hızlı ve kolay yoldan ulaşmaları için gerekli ortamı sağlamaktadır.

2. Dürüst olun.

Bir şey sunacaksanız, söyleyeceklerinizi yüzlerce kez prova etmiş bir robot gibi olmayın. Ürünlerinizi sunarken, insanların hayatlarındaki olası sorunlara çözüm getirmek istediğinizi gerçekçi ve dürüst olarak belirtin. Markanızı, bir para üretim makinesi olarak görmeyin. İşinizi tutku ile yaparsanız eninde sonunda meyvesini alırsınız.

3. Marka elçilerinizi uygulamaya koyun.

Başarılı olan markaların hepsi, ürettiği ürünlerin ve verdiği hizmetlerin tanıtımını dünya çapında yapacak güvenilir marka elçilerine sahiptir. Elbette ki bunu yapmak startup şirketler için pek kolay değildir. Ancak, etkili çalışan marka elçileri ile birlikte sürekli ve tutarlı pazarlama stratejileri sonucunda elde edeceğiniz sonuçlar mükemmel olacaktır.

4. Müşteri memnuniyetini öne çıkarın.

Müşteri memnuniyeti her şirketin odaklanması gerektiği bir faktördür. İhtiyaç duydukları ürünleri müşterilerinize sunarak, onların pozitif geri bildirimleri ve markanıza olacak destekleri ile ödüllendirilirsiniz. Zaten aslında en önemli şey de budur.

5. Müşterilerinizle iletişim halinde olun.

Diğer ilişkilerde olduğu gibi müşteri ilişkilerinde de teması kesmemek ve hep iletişimde olmak çok önemlidir. Özel günleri ve bayramları kutlayan kartlar, hatırlatıcı e-mailler veya iyi dilekler içeren Tweetler yollamak, kullanabileceğiniz stratejilerin sadece birkaçını oluşturur. Kullanacağınız metod ne olursa olsun, müşterilerinizi mutlu edecek cinsten olmasına özen gösterin.

Müşteri İlişkileri Yönetiminin Çeşitleri

İşlevsel müşteri ilişkileri yönetimi

Email, fax ve telefon gibi iletişim araçları yoluyla müşteri ile doğrudan iletişimi kapsayan bir müşteri ilişikileri yönetimi çeşitidir. Müşteri ile olan bu tip iletişim; müşterilerin tercihleri veya gereksinimleri gibi birçok konu hakkında olabilir.

Analitik müşteri ilişkileri yönetimi

İşlevsel müşteri ilişkileri yönetimi stratejileri sonucunda elde edilen müşteri hakkındaki bilgilerin; iş kurucuları ve sahipleri tarafından analiz edilmesini kapsar. Analitik müşteri ilişkileri yönetiminde, müşterilerin davranışları ve alışkanlıkları takip edilir ve bu bilgilerin şirkete nasıl bir değeri katacağı hesap edilir. Aynı zamanda müşterilerin ilgilendiği alanlar hakkında onlara yeni teklifler sunabilmenize de olanak tanır.

Katılımcı müşteri ilişkileri yönetimi

Katılımcı müşteri ilişkileri yönetimi, işyerlerinin müşterilerle daha kolay anlaşmaya varmalarını sağlar. Böylece müşteri ilişkileri güç kazanırken hem daha iyi müşteri hizmetleri hem de daha iyi satışlar sunulur. Katılımcı müşteri ilişkileri yönetiminin asıl amacı, müşterilere sunulan hizmetin kalite seviyesini artırmaktır.

Müşteri ilişkileri yönetiminin avantajları

Etkili müşteri ilişkileri yönetimi sayesinde şirketler, tüm satış ve müşteri koruma stratejilerinin getirdiği faydalardan daha fazla yararlanır. Bu faydalar; en fazla kazanç getirecek kullanıcıların doğru olarak belirlenmesini ve müşteri ilişkilerinin uzun vadede sürdürebilmesini kapsar.
Doğru müşteri ilişkileri yönetim biçimini kullanmak müşteri erime oranını azaltacağı gibi, bir markanın hizmetlerini veya ürünlerini kullanmayı bırakmak isteyen müşteri sayısını da azaltacaktır. Kişiselleştirilmiş ve isteğe göre uyarlanmış ürünler üretmek, müşterilerin ilgisini de çekecektir.
Müşteri ilişkileri yönetimi stratejileri, her alandan daha iyi müşteri desteği ve hizmetleri vermenize olanak sağlar. Bunun sonucunda müşteriler ürünlerinizi almaya devam eder ve markanıza olan güvenleri ve inançları artar.
Şimdi de bu üç müşteri ilişkileri uzmanının söylediklerine bir göz atalım:

“Bence, müşteri ilişkileri yönetimi ve pazarlama otomasyonu birbirini tamamlayan sistemler olmalıdır ve birbirlerine derinden entegre edilmiş faktörlerdir.” – Heidi Melin, Eloqua’da Pazarlama Kurulu Başkanı


 
“Müşteri ilişkileri yönetimi; müşteri ve şirket ilişkisine daha da fazla ortak değer katacak stratejilerin, süreçlerin ve teknolojilerin tümünü kapsayan bir bütünseldir.” – Brian Vellmure, Initium LLC/ Innovantage International’ın Kurucusu ve Yöneticisi

“Son 15 senedir müşteri ilişkileri yönetimi konusunda süregelen tartışmalar olmuştur. Nedir ve nasıl çalışır gibi. Müşterilerle bağlantı kurmak ve bir müşterinin kendi seçeceği yöntem ile iletişim kurmasına olana sağlamak için ihtiyaç duyulan strateji ve programları kapsar.” Paul Greenberg, The 56 Group, LCC’nin Yönetim Başkanı.

Facebook Takipçileri ile Marka Güveni Arasındaki İlişki

Markanız adına kurulmuş iyi hazırlanan bir Facebook sayfası, asıl sitenize gelecek ziyaretçi sayısını artırmaya kesinlikle yardımcı olacaktır. Bunun için sürekli ikna edici ve konuyla ilgili yazıları düzenli olarak paylaşmanız gerekir.

Yani müşteri ilişkileri yönetimi için yazılım kullanmanın yanı sıra, daha fazla takipçi ve müşteri kazanmak için Facebook gibi sosyal medya platformlarının getirdiği avantajlardan da yararlanabilirsiniz.


 
İnterneti nasıl kullanıyor olursanız olun, hedef kitlenizin ilgisini çekecek şekilde hazırlanan pazarlama teknikleri kullanmaya özen gösterin. Proaktif yaklaşım, sunduğunuz hizmet ve ürünleri destekleme konusunda müşterilerinizi motive eder.

Sosyal medya üzerinden bir müşteri kitlesi kurarak markanızın müşteri yorumlarına açık ve saygılı olduğunu göstermiş olursunuz. Müşterilerinizin kendilerini açıklayacakları ya da hizmetleriniz veya ürünleriniz ile ilgili olan deneyimlerini paylaşacakları bir ortam sağlamak, onların markanıza olan destek ve güvenini sağlamlaştıracaktır.

En basit bir onaylamanın bile ne kadar önemli olduğunu sakın unutmayın. Müşterilerinize ne kadar çok ilgi gösterirseniz, müşteriniz de markanıza bir o kadar destek ve sadakat gösterecektir. Ayrıca müşterileri daha yakından tanımanın çok etkili ve kolay bir yoludur.

Şimdi sıra sizde

Durum ne olursa olsun elinizden geldiğince çaba göstermek eninde sonunda sizi mutlaka ödüllendirecektir. Geleneksel müşteri ilişkileri stratejilerini bir kenara atın çünkü müşterilerinizin markanızla olan memnuniyetini güçlendirecek çok fazla sayıda ilgi çekici ve özgün yöntemler mevcuttur.

Öncelikle müşterilerin güvenini kazanarak işe başlayın ki uzun vadede üreteceğiniz ürünleri destekleyecek kullanıcı kitleniz hazır olsun. Müşterilerinize saygı gösterin, onları ödüllendirin, onlarla iletişim kurun ki onaylandıklarının ve takdir edildiklerinin farkına varsınlar.

Nielsen’e göre sağlıklı bir müşteri ilişkileri yönetimi sonucunda gelişen bir marka; bölgesel farklılıkların uluslararası pazarlamada yeni olanaklara kapı açacağını, kazanılan medya kaynaklarının en güvenilir olduğunu ve reklamların konuyla ilgili olması gerektiğini anladığı için hala büyümeye ve gelişmeye devam eder ve böylelikle online ve mobil reklamcılığa olan güven de artmış olur.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA