Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

blog

Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

İşletmelerin ürettikleri ürünlerin ve hizmetlerin ayırt edici özelliklerinin başında “Marka” gelmektedir. Bazen ürünün ya da hizmetin bile önüne geçebilen marka kavramı, ortaya çıkardığı değer nedeniyle korunma ihtiyacı duyar. Markanın tüm haklarının ve sorumluluklarının kayıt altına alınıp, yasal olarak korunmasını sağlamaya yarayan işleme “Marka tescili” denir. Emek, zaman ve para harcayarak yaratılan markanın tescil edilmesi, başka kişilerin ya da firmaların aynı markayı kullanarak kazanç sağlamalarının önüne geçer. OfisPaneli olarak, marka tescili ve tescil süreçleri ile ilgili bilinmesi gerekenleri bu yazımızda paylaştık.

Marka Tescili Ne Kadar Süre ile Geçerlidir?

Marka tescili 10 yıllık süreyi kapsar. 10 yılın sonunda, tekrar marka tescili yaptırılarak bu süre uzatılabilir ve bu şekilde her 10 yılda bir tekrar yapılabilir.

Marka Tescili için Hangi Kuruma Başvurulur?

Türkiye’de marka tesciline yetkili kurum Türk Patent Enstitüsü’dür. Marka tescili başvurusunda bulunacak kişi Türk vatandaşı ise bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile; yabancı uyruklu ise ancak vekil aracılığı ile bu işlemi gerçekleştirebilir.

Marka Tescili İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Marka tescili için başvuruyu gerçek kişi yapacaksa;

  • T. C. Kimlik numarası
  • Başka biri adına başvuruluyorsa, vekaletname
  • Marka örneği (Logo, işaret ya da resim gibi)
  • Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren banka dekontu
     

Marka tescili için başvuruyu tüzel kişi yapacaksa;

  • Faaliyet belgesi
  • Vergi levhası
  • Marka örneği (Logo, işaret ya da resim gibi)
  • Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren banka dekontu

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Yukarıda saymış olduğumuz belgeleri tamamladıktan sonra, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurabilirsiniz. Belgeleri teslim ettiğiniz anda, marka başvuru işleminiz kesinlik kazanır ve unvanınız koruma altına alınır. Başvuru sırasında sunduğunuz belgelerde herhangi bir eksik bulunursa, bu eksikleri tamamlamanız için iki aylık bir süre tanınır. Bu süre içerisinde belgelerdeki eksikleri tamamlayamazsanız, başvurunuz Türk Patent Enstitüsü tarafından iptal edilir.

Türk Patent Enstitüsü’ne yapmış olduğunuz başvuruda herhangi bir eksiklik ya da hata yoksa, marka tescil başvurunuz esastan incelemeye alınır. Süreç olumlu sonuçlandığı takdirde, markanız Resmi Marka Bülteni’nde yayımlanır. Resmi Marka Bülteni’nde yayımlanan markanıza üçüncü şahıslardan herhangi bir itiraz gelirse, inceleme süreci tekrar başlar. İtiraz edilmemiş ya da itiraz geçersiz sayılmış başvuruların tescil işlemi tamamlanır ve marka sicil kaydı oluşturulur. Sicil kaydının oluşturulmasından sonra, marka tescil belgesi ve sicil kayıt sureti başvuru sahibine verilir ve süreç tamamlanmış olur.

Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?

Eğer aracı kurum kullanarak marka tescili gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız, marka tescil başvuru ücreti dışında, aracı kurum hizmet bedeli de ödemek durumunda kalırsınız ve bu bedelin ne kadar olacağına aracı kurum karar verir. Ancak, başvuruyu aracı kurum olmadan yapacaksanız, Türk Patent Enstitüsü’nün güncel fiyat listesi aşağıdaki gibidir;

  • Tek Sınıflı Marka Tescil İşleminin Toplam Maliyeti: 1.332 Türk Lirası
    • Marka başvuru ücreti: 485 Türk Lirası
    • Marka tescil belgesi ücreti: 847 Türk Lirası
  • İki Sınıflı Marka Tescil İşleminin Toplam Maliyeti: 1.671 Türk Lirası
    • Marka başvuru ücreti: 824 Türk Lirası
    • Marka tescil belgesi ücreti: 847 Türk Lirası

Şirketiniz için tasarruf ve yönetim tavsiyeleri için, OfisPaneli Blog bölümünü takipte kalmanızı öneriyoruz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA