Küçük İşletmeler İçin En İyi 10 Pazarlama Stratejisi

blog

Küçük İşletmeler İçin En İyi 10 Pazarlama Stratejisi

Yüksek sermayesi olmayan ve büyüme aşamasında olan küçük işletmeler için birçok detaya dikkat etmek gerekir. Bilindiği üzere küçük işletmelerin büyümesi ve marka haline gelebilmesi için bazı yollardan geçer. Bu aşamada yapılacak faaliyetler, izlenecek yol, strateji ve pazarlama yöntemleri işletmenin büyümesinde etkili olacaktır. Yanlış strateji uygulanması halinde işletmenin daha da kötü bir hale gelmesi olası iken doğru pazarlama stratejilerinin seçilmesi halinde büyüme oranı artacak, ilerleyen aşamada ise marka halini alacaktır. İlk başlarda küçük işletmeler bulunduğu bölgeye ya da semte hitap etmekle birlikte gelişme sağlaması halinde küçük işletme olmaktan çıkacak ve ülke çapında da tanınır bir hale gelebilecektir.

Her küçük işletme bir gün büyümeyi, kaliteli olmalı ve çok daha fazla kazanmayı amaçlamaktadır. Bu aşamada yapılacak ve denenecek yüzlerce yöntem olmakla birlikte, işletmeye en uygun olanın seçilmesi gerekir. Doğru hedef kitlenin seçilmesi, tanıtım ve pazarlama işlemlerinin başarılı bir şekilde yapılması halinde ise küçük işletme büyümeye başlayacaktır.

1- Tanım

Öncelikle küçük işletmelerin en çok ihtiyaç duyduğu detaylar arasında tanım yer almaktadır. Küçük işletmenin tam olarak verdiği faaliyetleri tanımlaması ve buna uyması gerekir. Tanımın yanlış olması ya da sorulan soruya tam olarak cevap verilmemesi halinde istenilen kitleye ulaşmak zordur. Gerekirse çevrenizde bulunan insanlardan ya da arkadaşlarınızdan işletmenizi tanımlamasını isteyin. Birkaç cümle ile başarılı bir şekilde tam olarak tanımlaması halinde işletmenizin pazarlama stratejileri de yavaş yavaş oturuyor demektir. Ancak yapılan tanımın zor olması ya da istenileni vermemesi halinde yeni pazarlama stratejilerinin belirlenmesi gerekir.

2- Özgünlük ve Eşsizlik

Dünya üzerinde gelişen imkanlarla birlikte birbirinden farklı sektörler ve işletmeler oluşturulmuştur. Bunların arasında eşi benzeri olmayanı belirlemek zordur. Ancak gerçekleştirilmesi halinde işletmenin gelişimi sağlanacaktır. Bilindiği üzere insanlar farklı ve daha önce yapılmamış olan faaliyetlere çok daha fazla ilgi göstermektedir. Bu aşamada işletmenin elinden geldiği kadar özgün olması gerekir. Bunun başarabilmesi halinde ise küçük işletme gelişmeye başlayacak ve artık orta ölçekli ya da büyük ölçekli bir işletme olacaktır. Ayrıca özgünlük sadece yapılan ya da seçilen sektör ile alakalı değildir. Maskot, reklam sloganı, marka ismi, tabela şekilleri, fotoğraf, renk şeması ya da illüstrasyon aktiviteleri ile de işletmenizin diğerlerine göre farklı olmasını sağlayabilirsiniz.

3- Hedef Tanımını Belirlemek

İşletmelerin tam olarak hedeflenen kriterlere uyum sağlaması ve istediği müşteriye ulaşması için bazı hedefler belirlemesi gerekir. İlk olarak belirlenen pazarlama stratejisi, hedefler ve taktiklerden sonra artık hedef seçimine de başlanabilir. İşletme tarafından seçilen kitle, potansiyel olarak müşteri oluşacaktır. Potansiyel müşterileri etkileyecek ve asıl müşteri haline getirecek ise yine işletmenin yaptığı tanıtım ile pazarlama ile alakalıdır. Ancak hedef kitlesi belli olmayan ve belirsiz bir şekilde insanlara hitap eden işletmelerin büyümesi mümkün değildir.

4- Süreci Takip Edin

İnternete, TV’ye ya da billboarda reklam verdikten sonra kalan aşamada bir şey yapmamak işletmeye zarar verecektir. İlk olarak pazarlama stratejinizi belirleyin ve gelişmek için çeşitli yerlere reklam verin. Daha sonra reklam verdiğiniz araçların kontrollerini ve rapor analizini yapın. Hemen hemen her sistemde geri dönüşüm analizleri bulunmaktadır. Bunlar reklamınıza olan ilginin ve pazarlamanızın başarısını gösterir. Eğer istenilen miktarda kişiye ya da tam olarak hedeflediğiniz insanlara ulaşamıyorsanız, reklam stratejinizi değiştirin. Anlık olarak reklam değişimleri yapan platformları tercih etmeniz, yaptığınız yatırımın boşa gitmemesini sağlar.

5- Fuar ve Topluluklara Katılın

Her sektör ve işletme için farklı farklı etkinlikler düzenlenmektedir. Bunlar küçük işletmeler için bir topluluk iken holdingler için de fuar şeklinde olabilir. Size en uygun olan sektörün topluluklarına ve fuarına katılmanız, tanıtımınız açısından başarılı olacaktır. Çoğu işletme pazarlama stratejilerini bu fuarlara ve topluluklara göre kurmaktadır. Burada ulaşacağınız insanlar sizlerin potansiyel müşterisi olacak ve gelişme sürecinde de avantaj sağlayacaktır.

6- Müşteri Görüşlerini Dikkate Almak

“Müşteri velinimettir” ve “Müşteri ne derse haklıdır” klişeleri aslında işletmeler için oldukça önemlidir. Gerçekten de müşteri velinimettir ve onun görüşleri, düşünceleri, şikayetleri belirleyici olmaktadır. Eğer küçük bir işletme iseniz müşterilerinizden gelen geri dönüşlere mutlaka dikkat edin. Bunun yanı sıra şikayetlerin gelmesi durumunda en kısa sürede çözüme kavuşturmak için elinizden geleni yapın. Müşterilerden gelen önerilerin de dinlenilmesi ve ilerleyen zamanlarda kullanılması işletmenin gelişmesi için önemlidir.

7- Kalite ile Ön Plana Çıkmak

Dünya üzerinde kimse kalite olarak istenileni vermeyen, sürekli bozulan ya da sorun çıkartan ürünleri istemez. Bu sadece ürün için değil verilen hizmet için de geçerlidir. Küçük işletme her ne kadar kalitesi ile ön plana çıkarsa o derece kendisini yükseltmesi de kolay olacaktır. Kalitesiz ve ucuz ürünler ile müşterilerine hizmet veren işletmelerin büyümesi ile oldukça zordur. Bu yüzden ürünün fiyatından çok kalitesine özen gösterin ve en iyi hizmeti vermeye çalışın. En iyisi olmanız halinde müşterileriniz fiyatı pek de fazla önemsemeyecektir.

8- Görsellik

İşletmenizin görünümü, işletme içerisinde kullanılan malzemeler, ürününüzün kalitesi, ürünün göze hitap etmesi gibi detaylar oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra verdiğiniz reklamların kalitesi ve eşsiz bir görünüme sahip olması da yine işletme için oldukça önemlidir. Görsel açıdan tatmin etmeyen işletmelerin gelişme süreci zorlaşır. Bu yüzden işletmeler yeni bir logo ve yeni bir yüz belirlemektedir.

9- Uzman Yardımı

Eğer bulunduğunuz sektör ile ilgili bir türlü gelişme sağlayamıyorsanız ya da bilgi açısından eksik olduğunuzu düşünüyorsanız, sektörünüze uygun bir uzman ile tanışma vaktiniz gelmiş olabilir. Küçük işletmeler uzman yardımı alıp, doğru stratejiler de geliştirdikten sonra gelişmeye başlamaktadır. Ancak gereken miktarda bilgi sahibi olunmaması ya da yardım alınmaması halinde gelişmesi oldukça zor bir durumdur.

10- Bütçe Kullanımı

Doğru ve kaliteli bir pazarlama stratejisi oluşturulduktan sonra önemli olan bir farklı detay daha bulunur. Bu da bütçenin doğru kullanılması ve en iyi verimin alınmasıdır. Yüksek bütçeler kullanılması ancak istenilen sonuçlar alınmaması halinde işletme gelişme süreci zorlaşacaktır. Burada önemli olan bütçeyi doğru bir şekilde kullanmak ve verdiğiniz reklam ya da yaptığınız stratejiden en iyi sonucu almaktır.

 

İnternet üzerinden pazarlama yapan ve bu konuda strateji arayışına girenlerin de yapması gereken detaylar şu şekildedir;
– Efektif ve etkin bir web sitesi önemlidir. Tasarım açısından kullanıcıya hitap eden ve kullanımı kolay olan bir web sitesi her zaman bir adım öne çıkar. Kullanıcının sitede aradığını bulabilmesi ve bu konuda fazla bir süre geçmemesi gerekir. Potansiyel müşteri olarak sitenize gelen kişi doğru bir web site tasarımı ile resmi müşteriniz haline gelebilir.

– İnternet üzerinden hizmet verenler için arama motorlarında üst sırada çıkmak önemlidir. Kişinin ürün araması sonrası sitenize ulaşması için arama motorlarında yukarılara çıkmaya çalışın. Müşteriniz de doğru orantılı olarak artacaktır.


 
– Mail pazarlaması konusunu mutlaka etkin bir şekilde kullanmanız gerekir. Günümüzde hala mail yolu ile binlerce ürün alan insanlar bulunmaktadır. Bu yüzden bu stratejiyi olumlu yönde kullanın. Asla spam ya da aşırı derece mail atmamaya özen gösterin. Müşterinin sıkılmaması için az ve öz mailler iyidir.

– İnternet üzerinden pazarlama yapan bir danışman ile iletişime geçin ve siteniz için yapılabilecek stratejileri belirleyin. Artık sizin de profesyonel ve doğru stratejilerle ilerleyen bir web işletmeniz var.

– Sürekli makaleler, haberler ve işletmeniz ile ilgili yenilikleri yayınlayın. Hem siteniz zengin görünecek hem de güven verecektir.

– Web sitenizde yarışmalar ya da farklı aktiviteler düzenleyerek kişilerin daha fazla kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu aşamada müşteriler arasındaki etkileşim de olumlu manada oluşacaktır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA