İyi Marka Olabilmenin 10 Kuralı

blog

İyi Marka Olabilmenin 10 Kuralı

Şirket kurmak, firma sahibi olmak ile marka olmak arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Bilindiği üzere gelişen küresel dünya standartlarında artık en iyisi olmak için herkes tarafından tanınmak ve bir marka haline gelmek gerekir. Bir şirketinin ya da ismin marka haline gelmesi ise ancak bazı şartları yerine getirmesi ile olabilmektedir. Burada önemli olan müşteriye ihtiyacı olanı vermek ve gelişen dünyanın şartlarına ayak uydurmaktır. Son teknolojinin daima kullanılması, AR-GE çalışmaları yapılması ve asla trend olaylardan geri kalınmaması halinde artık ismin marka haline gelmesi çok da zor olmayacaktır. Bir firmanın marka haline gelmesi ve hemen hemen herkes tarafından bilinmesi ise o markanın gelişmesi ve yüksek kazançlar elde etmesi için yeterlidir.

Tüm dünyada olmak üzere ülkemizde de gelişmek ve en üst seviyeye gelmek için ihtiyaç olunan şey herkes tarafından bilinmek yani markalaşmaktır. Ürettiğiniz ürünün ya da verdiğiniz hizmetin kalitesi, marka açısından yaptığınız atılımlar, müşteri ile ilişkileriniz ve her geçen gün yükselen bir değer olmanız halinde markanızın ülke çapında hatta kıta çapında tanınması da mümkündür. Eğer doğru adımlar atılır ve stratejiler belirlenirse artık dünya çapında bir marka haline de gelebilirsiniz. İyi bir marka olmak için yapılması gereken yöntemler ise aşağıda yer almaktadır. Burada yer alan bilgiler doğrultusunda yapılan işlemlerin ardından artık marka olmamanız için bir engel kalmamaktadır.

1- Kalite

Bir ismin, firmanın, sitenin ya da faaliyet gösteren herhangi bir kurumun marka haline gelebilmesi için kaliteli ürünler ve hizmetler vermesi gerekir. Bilindiği üzere insanlar her zaman fiyat/performans bakımından en iyi olan seçeneği seçmektedir. Bu aşamada ise markanın kaliteli olması halinde insanların birbirine önermesi ve gelişmesi aynı şekilde kaliteli olacaktır. Markalaşma ve kalite konusunda örnek verilebilecek en iyi markalardan birisi de Apple şeklindedir. Her ne kadar bazı kesimler tarafından Apple ürünlerinin çok pahalı olduğu belirtilse de özellikle ürettikleri malzemenin uzun ömürlü olması ve kaliteden ödün vermemesi onu dünya çapında bir marka haline getirmiştir. Bu yüzden gelişmek ve marka haline gelmek isteyen firmaların ya da kurumların ilk olarak yapması gereken kalite oranını arttırmaktır. Kalite ile markalaşma doğru orantılı olması nedeniyle birinin artması halinde diğeri de artacaktır. Aynı şekilde oluşacak olumsuzluklar da hem markalaşmayı hem de kaliteyi olumsuz etkiler.

2- Doğru Hedef Kitle

Kaliteli bir ürün yapmak ya da hizmet vermek tek başına yeterli olmamaktadır. Burada kaliteli ürününüzü ya da hizmetinizi doğru kişilere ulaştırmanız gerekir. Her ne kadar kaliteli olunursa olunsun eğer doğru hedef kitle belirlenmezse satışlar ve markalaşma süreci tam olarak gerçekleşmeyecektir. Burada önemli olan müşteri odaklı planlar ve projeler yapmak, bunları hayata geçirmektir. Eğer robot sistemlerinde marka olmak istiyorsanız, hedef noktanız fabrikalar olmakla birlikte, eğer çantada bir marka olunma amacı var ise doğru hedef kitle kadınlar olmalıdır. Bu tür projeler geliştirilmesi halinde doğru hedef kitleye ulaşmak ve markalaşmak çok daha kolay bir hal alır.

3- Duygunun Önemi

Bazı insanlar şirketlerde ve markalaşma aşamasında duygudan çok profesyonelliğin önemli olduğunu belirtir. Ancak profesyonelliğin yanı sıra marka olabilmek için mutlaka müşteriye bazı hisler vermeniz gerekir. Yine bir Apple örneği ile bunları anlatmak mümkün olabilmektedir. Apple ile diğer markaların ürünleri arasında çok bir fark olmamasına rağmen, marka müşterileri ile duygusal bir bağ kurmaktadır. Genellikle cihazların üzerinde, “Ahmet’in Macbook’u” ya da “Gamze’nin iPhone’u” şeklinde aidiyet duygusu vermektedir. Bu hem Apple’ın müşterilerine sunduğu farklı bir özelliktir hem de müşteriler ile marka arasında duygusal bir bağ oluşturur.

4- Heyecan Verici Deneyimler

Dünya üzerinde hiç kimse ilgisini çekmeyen ya da heyecan verici olmayan deneyimleri yaşamak istemezler. Normalin dışına çıkılmış detaylar ise insanların daima ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bir şirketin en önemli kozu heyecan verici deneyimler olmalıdır. Kullanıcıyı heyecanlandıracak ve farklı duygular yaşatacak firmaların markalaşma süreci çok daha hızlı olmuştur. Ayrıca Nokia benzeri önce heyecan verip daha sonra kullanıcılara gerekeni veremeyen ve çağın gerisinde kalan bir marka olunması halinde ise kısa süre içerisinde düşüş yaşanması muhtemeldir.

5- İnsan Gibi Marka – İsim Seçimi

Firma, şirket ve isim sahiplerine insan gibi marka düşüncesi çok garip gelebilmektedir. Ancak dünya üzerinde yapılan araştırmalara göre insan gibi olan ve insan gibi düşünülen markalar çok daha iyi gelişme sürecine girmektedir. Örnek vermek gerekirse belirlenen isimde ya da marka şeklinde insani duyguları yansıtacak bir detay olması gerekir. Bu tür bir detayın yakalanması halinde ise ismin markalaşma süreci kolaylaşır. İsim seçimi bu aşamada en önemli detaylardan birisidir. Çünkü akılda kalıcı olmayan ve problem oluşturan isimler, markalaşma sürecini olumsuz etkiler.

6- Markaların Konumlandırılması

Hedef kitle belirlemelerinin yanı sıra marka konumlandırılması için de bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Yılın her günü 30 derece üstü bir yerde soba satmak ne kadar anlamsızsa kutuplarda da soğutucu klima satmak aynı şekilde saçma olacaktır. Aşağıda yer alan detaylara dikkat edilmesi halinde ise hem hedef kitlenin belirlenmesi daha kolay olacak, hem de marka gelişim sürecini tamamlayacaktır.

Demografik Faktörler

Bulunulan bölgedeki farklı etkenler ve detaylara dikkat edildikten sonra en iyi marka seçimi yapılmalıdır. Demografik faktörler özellikle markalaşma sürecinde size engel olmakta ya da doğru seçildiğinde yükselişini hızlandırmaktadır.


Sosyolojik Faktörler

Sosyal yaşama dikkat etmek, bölgede bulunan kişilerin yaşadığı hayat göz gezdirmek ve onlara en uygun markayı oluşturmak oldukça önemlidir. Bu tür faktörlere dikkat edilmemesi halinde ise firmanın marka olması imkânsız bir hal almaktadır.

7- Tanıtım ve Pazarlama

Firmaların tanıtılması, isimlerin üst seviyeye çıkarılması ve marka haline gelinmesi için tanıtım ile pazarlamanın önemi göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. İyi bir tanıtım, görsel bir kimlik, kurumsal logolar ve diğer etkenler sizlerin reklamında etkili olacaktır. Kimse TV, internet ya da billboardlarda görmediği bir ismi marka haline getirmeyi amaçlamaz. Burada önemli olan tanıtımın başarılı bir şekilde yapılmasıdır. Örnek vermek gerekirse; internet sitesi üzerinden satış yapan bir kişinin billboardlara reklam vermesi aşırı derece etkili olmamaktadır. Bunun yerine Google’a ya da internet sitelerine verilen reklam siteye gelen ziyaretçiyi de arttıracaktır. Ayrıca pazarlama stratejilerinin doğru belirlenmesi de yine hem markalaşmayı hem de satışları olumlu yönde etkiler.

8- Memnun Müşteri Sayısı

Her ne kadar yüksek reklam bütçeleri ayrılsa ya da tanıtım yapılsa da bir ismin markalaşması yine müşterilerin kendi aralarında etkileşimi sayesinde olmaktadır. İlk olarak marka verdiği tanıtım ve reklamlar sonrası gelen müşteriye güler yüzlü davranmalı ve kendisinden memnun ayrılmasını sağlamalıdır. Bu aşamadan sonra artık bireyler arkadaşlarına, eşine ya da ailesine markadan bahsedecektir. En iyi tanıtım yollarından birisinin de bu olması nedeniyle mutlaka müşteri memnuniyeti en üst seviyeye çıkarılmalıdır. Ayrıca reklam ve tanıtım sonrası siteye gelen kişiler de yine ürün yorumlarına, verilen puanlara ve olumlu geri dönüşümlere dikkat eder.

9- Teknolojik Gelişmeler

21.yüzyılda teknolojinin sürekli olarak değişmesi, her geçen gün yeni atılımlar yapılması, markaların da bazı konularda değişiklikler yapmasına sebep olmuştur. Bilindiği üzere internetin gelmesi ile birlikte reel markalar aynı zamanda internet üzerinden de destek vermektedir. Bu aşamada teknolojinin gerisinde kalan ve internetin hızlı dünyasına katılmayan markalar ise gerilemeye başlamıştır. Bu yüzden marka altında en son teknolojileri kullanmak, üretmek, AR-GE çalışması yapmak ve bunu müşterilere pazarlamak oldukça önemlidir.

10- Trendleri Takip Edin

Başta sosyal medya olmak üzere herhangi bir konu bir anda Türkiye gündemine oturmakta ya da trend haline gelmektedir. Bu konuda örnek vermek gerekirse en iyi yardımcımız sanırım stres çarkı olurdu. Normal şartlarda oyuncak olarak görülen ancak yapılan pazarlama stratejileri ve tanıtım ile bir anda trend haline gelen stres çarkı milyonlarca insan tarafından alınmıştır. Bu aşamada trende ayak uyduran markalar ise hem isim değerini arttırmış hem de kazançlarında yükselişe geçmiştir.

Bonus: Marka Bağlılığı

Bazı insanlar için marka giyinmek, marka kullanmak ya da markaları tercih etmek oldukça önemlidir. Yukarıdaki yöntemlere ve detaylara dikkat edinilmesi halinde bir ismin marka olması da zor olmayacaktır. Bu aşamadan sonra marka bağlılığı bulunan kişiler artık sürekli olarak sizi tercih edecek ve marka değerinizi arttıracaktır. Firmanın yapması gereken kısım ise müşteriye her daim memnuniyet katmak ve tanıtımı genişletmektir. Koyulan hedeflerin sadece bölge ya da ülke içerisinde kalmaması da önemlidir. Marka olmak isteyen bir firmanın hedefi dünya olmalıdır. İlk aşamada bölgede marka olan firma, daha sonra ülke, kıta ve dünyada marka olabilir. Hedeflerin küçük olması halinde ise bu durum asla gerçekleşmeyecektir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA