İşten Ayrılma Öncesinde Yapmanız Gereken 3 Şey

blog

İşten Ayrılma Öncesinde Yapmanız Gereken 3 Şey

İşten ayrılma herkes için zor bir süreçtir. İşten ayrılış öncesinde yapmanız gerekenler ile bu zorlu süreci daha kolay atlatabilirsiniz.

Günümüz iş dünyasında, çalışan insanların hızlı kariyer değişikliği yapmaları daha önce hiç olmadığı kadar yaygın. Siz de belki bugün için bir değişiklik planlamıyorsunuz fakat bir gün yeni bir maceraya atılmak isteyeceksiniz. Ayrıca, şirket sahibiyseniz ve şirketinizi bir gün satmayı planlıyorsanız çıkış stratejinizin en zor kısmı ilk adımlarınız olacak.

Yani hızlı karar vermeden önce çok iyi bir planınız olması gerekiyor. İşten ayrılma öncesi yapmanız gereken 3 şey:

1. Riskleri ve fırsatları iyice değerlendirin

İşten ayrılma veya şirketinizi satmanın yüzlerce nedeni olabilir. Belki ufukta görünen güzel bir fırsat var ve siz ona koşmak için sabırsızlanıyorsunuz. Veya şu an çalıştığınız işin yükünü kaldıramadınız ve dinlenmek istiyorsunuz. Belki de her şeyden bıktınız ve tek istediğiniz bir değişiklik.

Seçenekleri düşünmeye başladığınız zaman hem riskleri hem de fırsatları değerlendirdiğinizden emin olun. Unutmayın, sonraki yapacağınız şey de en nihayetinde bir iş. Hangi pozisyonda olursanız olun yeni işinizde iyi günleriniz kadar kötü günleriniz de olabilir.

İşin riskli boyutuna gelecek olursak, çok basit bir soru ile başlayalım: Kenarda hiç birikmiş paranız var mı? Zor günler için ayırdığınız mantıklı miktarda bir para mesela?

Yeni bir işe geçiş yapmak zor olduğu kadar bazen pahalı da olabiliyor. Hiçbir şeyin garantisinin olmadığı dünyada, yapmak istediğiniz iş uzun bir süre meyvesini vermeyebilir veya bir iş bulmanız uzun zaman alabilir. Bu durumda sizin kendinizi idare edebilecek tutarda birikiminiz olması gerekir.

Fırsatları düşünelim ve yine sorular ile başlayalım: Bir sonraki hamleniz ne olacak, bunu planladınız mı? Net bir fikriniz var mı? Sırada bekleyen yeni bir iş var mı? Beklentileriniz olmazsa diye düşünüp bir B Planı hazırladınız mı? Yeni işinizde daha fazla maaş alabilecek misiniz? Yeni işiniz, eskisine göre daha eğlenceli ve tatmin edici mi? Kariyer gelişiminiz için uzun vadeli bir planınız var mı? Fırsatlarınızı arttırabilecek yeni yetenekler kazanmak için çaba sarfediyor musunuz?

İşten ayrılma öncesinde, ortada gerçekten kaçan bir fırsat olup olmadığını öğrenmek için bu soruları cevaplamanız gerekiyor.

Karşınıza riskleri görmenizi engelleyecek kadar güzel bir fırsat bile çıksa, yine de aceleci davranmamalı ve iyice düşünmelisiniz.

2. Yapmaya söz verdiğiniz işleri tamamlayın

Bir çok insan işten ayrılma kararı aldıktan sonra mevcut görevlerinden istemsiz olarak uzaklaşıyor.

Zor olsa da, resmi olarak işten ayrılma olmadan önce henüz bitmeyen işlerinize odaklanmalısınız. Motive olmaya ihtiyacınız varsa müdürünüz ile günlük kısa görüşmeler yapın. Ayrıca işten ayrılma öncesinde yapmanız gerekenlerin bir listesini oluşturmanız sizin yararınıza olacaktır. Bunu yaparak şirketinizin ayrılık sürecini daha kolay atlatmasını da sağlayabilirsiniz.

Daha önceden üzerinize aldığınız bazı işler, bir süre sonra çalışma arkadaşlarınız tarafından kendi üstlerine alınabilir ama bu sizin hiç sorumluluk almamanız anlamına gelmiyor. Yapmayı kabul edip başladığınız bir iş varsa sözünüzü tutarak elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Eğer mümkünse iş yükünüzü hafifletmek için şunu yapabilirsiniz, başkalarının da yapabileceği görevleri onlara bırakıp siz öncelikli olan daha büyük işlerinizi halledebilirsiniz.

Düşünceleriniz ve kararlarınız hakkında yönetim ekibi ve çalışma arkadaşlarınıza karşı açık olmaya çalışın. Onları belirsizliğin içine atarak işlerine odaklanmalarına engel olmayın. Düşüncelerinizde bir değişiklik olduğunda veya karşınıza bir fırsat çıktığında onlara anlatmaktan çekinmeyin.

Gitmeden önce herkese karşı açık olmak sizin ve şirketiniz için daha iyi olacaktır. Kimseye bir şey anlatmadan bir anda çekip gitmek yerine, işlerinizi gerçekten yetenekli birine devredip giderseniz müdürünüz de bu davranışınız için size minnettar olacaktır.

İyi bir izlenim bırakarak işten ayrılma her zaman iyidir. Müdürünüz sizin yerinize kimin geleceğini düşünürken, sizin bu konuda hali hazırda bir çalışma yaptıysanız ve bir B planınız varsa müdürünüz bu durumdan çok hoşnut olacaktır. Ve ilerleyen zamanlarda sizin için iyi bir referans olup kariyer basamaklarını çıkmanızda yardımı olabilecektir.

3. Çalışma alanınızı toparlayın ve düzenleyin

Çalışma alanınızı toparlamak için çaba sarfedin, işten ayrılış öncesi masanız veya odanızı yerinize gelecek kişi için hazır hale getirin.

Kişisel eşyalarınız ile başlayın. Elektronik cihazlarınız, kırtasiye gereçleriniz veya fotoğraflarınızı bir kutuda toplayın. Yıllardır film veya dizilerde izlediğiniz o duygusal sahneyi yaşamaktan başka şansınız yok, çünkü çoktan kararınızı verdiniz. İşten ayrılış zamanı geldi.

Bilgisayarınızda bulunan kişisel dosyaları almayı unutmayın. Şirketin özel dosyalarına dokunmayın ve kişisel işleriniz için kullanmayı düşünmeyin, çünkü bu etik değil.

Sizin yerinize gelecek olan kişi için önemli dosyaları bir klasörde toplayın ve mümkünse mantıklı biçimde isimlendirerek kolay bulunmasını sağlayın. İşe ilk geldiğiniz günü düşünün, ne yapacağını bilemez halde olmayı asla istemezsiniz. Sizden sonra gelecek kişiyi de aynı duruma sokmamak için özen gösterin. Ayrıca bilgisayarda gereksiz olduğunu düşündüğünüz dosyalar varsa onları silin, gereksiz yere hafızayı doldurmayın.

Son olarak şunları sakın unutmayın;

Bir anda köprüleri yakıp gitmek iyi değildir. İşten ayrılma için güzel yollar da mevcut. Müdürünüz/patronunuza iş ortamı, çalışma koşulları veya kişisel görüşleriniz hakkında geribildirimler verin. Şirketiniz hala yola devam ediyor ve vereceğiniz bilgiler, onlara şirket kültürü hakkında değişiklik yapma ve operasyonlarını iyileştirme imkanı verecektir.

Ve unutmayın; hayat sürprizlerle doludur. Bir gün tekrar bu şirkete dönmeyeceğinizi bilemezsiniz. Bu yüzden güzel bir işten ayrılış yapmak gerekiyor.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA