İşletmenizi Sosyal Medyada Canlı Tutmanın 10 Temel Yolu!

blog

İşletmenizi Sosyal Medyada Canlı Tutmanın 10 Temel Yolu!

Sosyal medya her geçen gün markalar için daha da önemli bir hale geliyor. Geleneksel pazarlama stratejileri elbette önemsiz değil fakat dijital mecraların artık daha önde olduğunu rahtlıkla söyleyebiliriz. Yakın bir gelecekte dünya nüfusunun büyük bir kısmı radyo ve televizyonlar ile değil, dijital mecralar ile büyüyenlerden oluşacak. Bu da sosyal medyada tutunamayan markalar için büyük bir risk var demek. Üstelik sosyal medya, geri bildirim ve raporlama kolaylığı da sağladığı için stratejilerinizi ölçümleyebilme gibi kolaylıklar sunuyor. Böylece daha gerçekçi ve verimli analizler yapılarak stratejilerin bu analiz sonuçlarına göre güncellenmesine olanak sağlıyor. Ayrıca sosyal medya kullanım oranlarının artmaya devam etmesi ve artık neredeyse herkesin en az bir sosyal medya hesabının olması markalara maksimum sayıda potansiyel müşteriye erişim imkanı doğuruyor. Hal böyle olunca sosyal medyayı etkin kullanan ve takipçileriyle etkileşim yakalayabilen markalar hem daha da büyüyor hem de geleceğe daha güvenle bakıyor. Bu yüzden sosyal medyada etkin olmak işletmeler için artık bir zorunluluk haline geliyor diyebiliriz. Peki, işletmeniz için sosyal medyayı nasıl etkin kullanırsınız? Sosyal medyada işletmeleri canlı tutmanın püf noktaları nelerdir? Şimdi bu soruların cevaplarına geçelim.

1- Sosyal Medya Hesaplarını Birbirine Bağlayarak Birden Fazla Platformu Birlikte Kullanmak

Bazı markaların, sosyal medya stratejilerindeki en büyük yanlışlardan biri tek bir platforma odaklanmış olmaları. Facebook her ne kadar marka iletişimi için diğer platformlara nazaran daha fazla kolaylık ve fırsat sunuyor olsa da sadece Facebook üzerinden potansiyel müşterilere ulaşmak günümüz gerçeklerine uygun değil. Çünkü Facebook en fazla kullanılan sosyal medya platformlarından biri olsa da özellikle Instagram ve Twitter da çok fazla kullanıcıya sahip ve kullancı sayıları giderek artmakta. Yani sadece bir platform üzerinden paylaşım gerçekleştirmek, erişebileceğiniz kişi sayısını kendi ellerinizle sınırlamanız demektir. Bu yüzden en azından Instagram, Facebook ve Twitter gibi mecraları birbirine bağlayarak eş zamanlı paylaşımlar yapmanız markanız için avantaj olacaktır.

2- Spontan Değil, Planlı Paylaşım Yapmak

O an karar verilmiş paylaşımlar yerine, bu paylaşım konusuna özel mesai harcayıp en azından haftalık bir paylaşım planlaması çıkarmak da sosyal medyayı hem daha etkin hem de daha profesyonel kullanmanızı sağlar. İşletmenizdeki anlık gelişmelere göre bazen spontan paylaşımlar da elbette yapılabilir ama genel bir konseptin ve paylaşım düzeninin olması her zaman daha iyidir. Üzerine kafa yorularak ve belirli eleklerden geçirilerek planlanan paylaşımlar markanıza daima artı olarak geri döner. Bu yüzden sektörünüzü ve hedef kitlenizi göz önünde bulundurarak bir paylaşım planlaması oluşturun.

3-Paylaşım Zamanını Doğru Belirlemek

Bunun için takipçilerinizi ve sektörünüzü iyi tanımanız gerekir. Facebook için, sayfanızdaki istatistikler bölümünden takipçilerinizin ne kadarlık bölümünün hangi zaman dilimlerinde online olduklarını görebilirsiniz. Tüm takipçilerinizin potansiyel müşteriniz olmadığı gerçeğini göz ardı etmeden ve gerçek hedef kitlenizin hareketlerini değerlendirerek bir zaman dilimi belirleyin ve paylaşımlarınızı bu zaman dilimlerinde yapın. Böylece işletmeniz için doğru kişiler online iken paylaşım yapmış olursunuz ve doğru kişilere görünme ihtimalinizi arttırırsınız.

4- Özel Gün Paylaşımları Yapmak

Toplumun büyük kesiminin kutladığı veya duyarlı olduğu özel günlere yönelik özel paylaşımlar yapmak etkileşim oranlarınızı artırırken müşterilerinizle bağlarınızın da güçlenmesini sağlar. Anneler Günü, Babalar Günü, Öğretmenler Günü, dini bayramlar, milli bayramlar bunlardan bazılarıdır. Bu günlere ek olarak sektörünüzle alakalı özel günlerde veya haftalarda da paylaşım yapmanız gerekir. Bu paylaşımlar bir kutlama görseli ve mesajı ile yapılabileceği gibi kreatif bir çalışmayla da yapılabilir. Kreatif çalışmalar daima daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlar.

5- Kaliteli Görseller Paylaşmak

Paylaştığınız görsellerin kaliteli olması, hem estetik açıdan daha fazla kişinin beğenmesini sağlar hem de markanızın “kaliteli marka” algısını güçlendirirek potansiyel müşterilerinizin güvenini artırır. Bu yüzden sektörünüzle bağlantılı olarak kaliteli fotoğraflar veya tasarım görseller paylaşmalısınız.

6- Sosyal Medya Etkinlikleri Düzenlemek

Haftalık paylaşım planlamalarınıza mutlaka çeşitli sosyal medya etkinlikleri eklemelisiniz. Bu bir hediye verme etkinliği olabilir. Arkadaş etiketleme, beğeni, paylaşım gibi etkileşimlere karşılık çeşitli hediyeler verebilirsiniz. Böylece hem takipçilerinizle aranızda bir bağ oluşmasını sağlar hem de sesinizi daha fazla kişiye duyurmuş olursunuz. Vereceğiniz hediyeler yine markanıza ve sektörünüze göre belirlenmelidir. Bunun dışında sektörünüzle veya ürünlerinizle alakalı sorular da sorabilirsiniz. Sorulan sorulara ve yapılan diğer etkinliklere katılım oranlarını göz önünde bulundurarak bir analiz yapmalı ve takipçilerinizin ne tür etkinliklerle daha fazla etkileşim içine girdiklerini tespit etmelisiniz. Böylece etkinliklerinizi maksimum etkileşim alacak şekilde düzenleyebilirsiniz.

7- Takipçilere Cevap Vermek

Takipçilerinizin yorumlarına veya mesajlarına cevap vermek onlara değer verdiğinizi, onların görüşlerini umursadığınızı gösterir. Bu yüzden takipçilerinizi yanıtsız bırakmayın. Soru, öneri veya şikayetlerini ciddiye alarak cevap verin.

8- Dil Bilgisi Kurallarına Dikkat Edin

Paylaşımlarınızda veya cevaplarınızda metinlerin dil bilgisi kurallarına uygun olmasına mutlaka özen gösterin. Dilin yanlış kullanımı takipçilerinizde antipati oluşmasına sebep olur ve imajınızın zedelenmesine yol açar.

9- Rakip Analizi Yapmak

Benchmarking yaparak rakiplerinizi analiz edin. Sosyal medyada nasıl davrandıklarını, ne tür paylaşımlar yaptıklarını ve hangi paylaşımlardan maksimum etkileşim aldıklarını inceleyin. Bu analizden çıkan sonuçları kendi markanıza göre yorumlayın ve buna göre paylaşım stratejilerinizi güncelleyin.

10- Sosyal Sorumluluk Projeleri Gerçekleştirmek

Çevre, yardıma muhtaç insanlar veya hayvanlar gibi konularda destek olmak ve toplumda bilinç yaratarak ilgili konularda duyarlılık sağlamak amacıyla gerçekleştireceğiniz sosyal sorumluluk projeleri hem yaşama değer katar hem de toplum nezdinde sevilen bir marka olmanızı sağlar. Çeşitli konularda sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirerek bunu sosyal medya platfortmlarında paylaşabilir veya doğrudan sosyal medyaya özel sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA