İşletmelere Özel Vergi Avantajları Nelerdir?

blog

İşletmelere Özel Vergi Avantajları Nelerdir?

Vergi yasalarımızda yer alan bir çok madde, şirketleri ve yetkililerini yakından ilgilendiriyor. Çünkü şirket yetkilileri, çok sayıda vergi avantajından habersiz oldukları için fazladan vergi ödüyorlar. Vergi avantajlarının daha iyi anlaşılması, şirketleri ekstra vergi ödemelerinden kurtarabilir.

Gayrimenkul ve İştiraklar

KDV

En az 2 yıl süreyle, kurumların aktifinde yer alan gayrimenkul ve iştirak hisselerinin satışı KDV’den muaftır.

Ayrıca, iştirak hissesi bir anonim şirketin hissesi ise ve hisse senedi veya ilmühaber bastırılmış ise 2 yıl süreye bakılmaksızın hisse senedi veya ilmühaberin teslimi yine KDV’den muaf olur.

Kurumlar Vergisi

Limited ve anonim şirketlerin, en az 2 yıl süre ile aktiflerinde yer alan gayrimenkul ve iştirak hisselerinin satışı sonucu ortaya çıkan kazancın %75’i kurumlar vergisinden muaf olur.

Bu vergi avantajından yararlanabilmek için satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı, satış yapılan yılı izleyen 5. yılın sonuna kadar pasifte özel fon hesabında tutulmalıdır. Bununla birlikte satış bedelinin de satış yapılan yılı izleyen 2. takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi gerekmektedir.

İştirak Kazançları

Bir şirketin, tam mükellef başka bir şirketin sermayesinde payı varsa; başka bir deyişle bir anonim veya limited şirketin, başka bir anonim veya limited şirket sermayesinde payı varsa – yani ortağı ise – bu paydan elde ettiği kazanç kurumlar vergisinden muaftır. Bu kazanç, stopaja da dahil edilmez.

Bağış ve Yardımlar

Anonim veya limited şirketlerin bir yıl içerisinde yaptıkları bağış ve yardımlar, bağışın yapıldığı yere ve bağışın önemine bağlı olarak, bir kısmı veya tamamı kurum kazancından düşürülebilir.

Ar-Ge İndirimi

Kurumlar vergisine tabi firmalar, işletme bünyesinde gerçekleştirdikleri yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetleri tutarlarının tamamını gider gösterebilirler. Ayrıca ikinci kez hesaplanacak araştırma ve geliştirme tutarını, beyannamede çıkan kazanç üzerinden indirebilirler.

Yurtdışı Kazançları

Anonim veya limited şirketlerin, yurt dışında yer alan ofisleri veya temsilcilikleri vasıtasıyla elde ettikleri kazançlar;

  • Bu kazançların en az %15 oranında gelir ve kurumlar vergisi gibi vergi yükü taşıması
  • Elde edildiği hesap dönemine ait yıllık kurumlar vergisi beyanı verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye gönderilmiş olması şartıyla kurumlar vergisinden muaf tutulur.

Yurtdışı İnşaat Faaliyetleri

Türkiye dışında yapılan ve inşaat ile alakalı işlerden sağlanan ve Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançların tümü kurumlar vergisinden muaf tutulurlar.

Şirket Üzerine Araç Almak


Şirket üzerine araç almanın vergi avantajları, aracın tipine (ticari / binek) ve sıfır veya ikinci el olma durumuna göre değişiklik gösterir. Aşağıdaki tablolarda şirket üzerine araç almanın vergisel boyutlarını görebilirsiniz. Daha detaylı bilgi edinmek için Şirket Üzerine Araç Almanın Vergi Avantajları yazımızı okumanızı öneririz.

Şirket Üzerine Sıfır Kilometre Araç Alımı
 Binek AraçTicari Araç
KDVDoğrudan gider olarak gösterilebilir%18'lik KDV indirimi uygulanır
ÖTVDoğrudan gider olarak gösterilebilirDoğrudan gider olarak gösterilebilir veya şirket aktiflerine yazılarak amortisman uygulanır
MTVGider olarak gösterilemezGider olarak gösterilebilir

 

Şirket Üzerine İkinci El Araç Alımı
 Binek AraçTicari Araç
KDVŞirket aktiflerine yazılır, amortisman uygulanarak gider gösterilebilir%18'lik KDV indirimi uygulanır
ÖTVYokturYoktur
MTVGider olarak gösterilemezGider olarak gösterilebilir

Yemek Kartı Kullanımı

Şirketlerde yemek kartı kullanımı, nakit ödemeler veya maaş üzerine eklemeler ile karşılaştırıldığında şirketinize %90’a varan oranlarda vergi avantajlı sağlar. Şirketinizde hangi yemek kartını kullanmanın daha avantajlı olacağını öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayarak yemek kartı firmaları hakkında yazdığımız incelemeyi okuyabilirsiniz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA