İş Yerinizde Enerji Tasarrufu Yapmanın En Basit 10 Yolu

blog

Mantıklı olan her şirket sahibi, aşağıda listelediğimiz iki önemli amaç üzerine mutlaka odaklanmalıdır:
Kazancı en yüksek seviyeye çıkarmak
Masrafları düşürmek
Birçok işletme sahibi, birinci sırada yer alan amaca odaklanmakta hiç de güçlük çekmiyor. Fakat özellikle günümüzdeki ekonomik durumu göz önüne aldığımız zaman ikinci amaç da bir o kadar önem kazanmaya başlıyor.
KOBİ’leri sanıldığından çok daha fazla zarara iten asıl faktör elektrik masraflarıdır. Bir araştırmaya göre ortalama bir küçük işletmenin elektrik faturası yıllık 2,600.79 lira tutuyor ve bu rakam tam cironun yüzde 0.39’una eş değer oluyor.
Fakat sizin için iyi bir haberimiz var çünkü elektrik masraflarını azaltmak sandığınız kadar zor değil. Hemen bugünden itibaren uygulamaya geçireceğiniz 10 yöntem sayesinde ofisinizin elektrik masraflarını azaltmaya en kısa süre içerisinde başlayabilirsiniz.

1. İçecekleri grup olarak servis edin

Çalışma ekibiniz için kahve ve çay ikramlarını grup olarak yapmak hem itibarınızı arttırmaya hem de elektrik tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Su ısıtıcısını 1 bardak içecek için 5-6 kez ayrı olarak çalıştırmak yerine; 5-6 bardak içecek için sadece bir kez çalıştırmak, bir sene içerisinde çok ciddi boyutlarda elektrik tasarrufu yapmanıza yardımcı olur.
Her ekibiniz için bir içecek ikram sırası belirleyin. Hem elektrik faturasından tasarruf edersiniz hem de elemanlarınız daha verimli çalışmaya başlar. Çünkü içeceklerini almak için masa başından sürekli ayrılmak zorunda kalmazlar.

2. Odadan ayrılırken ışıkları kapatın

Aslında ne kadar da bariz bir yöntem değil mi? Ama ne yazık ki iş pratiğe gelince insanlar ayrıldıkları odanın ışığını kapatma konusunda pek de iyi sayılmaz. Hele çok fazla uğranmayan odaların ışıkları açık kalıyorsa durum daha da kötü. Çünkü bir çalışan saatler belki de günler boyunca o odaya gitmez ve kimse açık olan ışıkları fark edemeyeceği için kapatamaz. Sonuç ise korkunç boyutta enerji kaybı.
Ofisinizde “ışıkları kapatın” kuralı olsun. Kullanılmayan oda ışıkları açık bir şekilde bekletilmemeli. “Işıkları kapatın” kuralına uymak için odadan ayrılan son kişi ışıkları kapatmak ile sorumlu olmalı. Eğer sorumlu kişi ışığı kapatmıyorsa ofisin tüm içeceklerini hazırlama gibi ufak cezalar uygulanabilir.

3. Enerji tasarruflu ampul kullanın

Enerji tasarruflu ampul kullanmak aynı “ışıkları kapat” kuralı kadar yardımcıdır çünkü çalışanlarınız tarafından sık olarak kullanılan odaların ışıkları açık kalmak zorunda. Fakat endişelenmeyin çünkü iyi haber standart akkor ampul yerine enerji tasarruflu LED ampuller kullanarak elektrik masraflarından tasarruf etmeniz mümkün. LED ampuller çok pahalıdır diye yanlış bir düşünce var ama son birkaç sene boyunca bu ampullerin fiyatları bir hayli düştü. Yani LED ampuller daha önce hiç olmadığı kadar ucuz. LED ampullere yatırım yapmanıza mutlaka değecektir çünkü bir sene boyunca enerjiden edeceğiniz tasarruf çok daha yüksek seviyede olacaktır.

4. Kağıt kullanmayı bırakın

Fotokopi makineleri ve yazıcılar hem elektrik hem de kağıt kullanır. Kağıt oldukça değerli ve pahalı bir kaynaktır. Ofisinizde “kağıt kullanmayın” şeklinde bir kuralınız olsun. Ayrıca bir toplantı öncesi gerekli belge ve raporların yazıcıdan çıkarılması sonucunda dünya kadar kağıt ve elektrik kullanılmasından da kurtulmuş olursunuz. Çalışanlarınıza göstermek istediğiniz bir doküman varsa tüm ofisin paylaşımına açık olan bir bulut hesabında paylaşın ya da email adreslerine atın. Buna ek olarak herhangi bir belge kaybı yaşandığında bu belgenin tekrar bir çıktısının alınmasına gerek kalmaz çünkü her türlü dokümanı bulut ortamında ya da email hesaplarında kolayca bulmak mümkündür.

5. Eski ısıtıcıları yenileriyle değiştirin

Eski ısıtıcılar hem ofisi ısıtmakta yetersiz kalır hem de çok fazla seviyede enerji kullanır ve elektrik masraflarınıza olumsuz etki eder. Ofisinizde hala eski tip ısıtıcılar kullanıyorsanız mümkün olduğunca kısa bir süre içerisinde yeni modelleri ile değiştirin. Yeni model ısıtıcılar ısıyı ofiste daha etkili bir şekilde yayar ve bunu yaparken daha az elektrik harcar.

6. Klimayı doğru ayarlayın

Elektrik harcanan tek şey ofisi ısıtmak değildir. Yazın kavurucu sıcaklarında ofisi serin tutmak da bir o kadar masraflı olabilir. Carbon Trust’a göre klimanın sıcaklık ayarını sadece 1 derece değiştirerek bile, bir senelik elektrik fatura masraflarınızın yüzde 8 daha ucuza gelmesini sağlayabilirsiniz. Klima masraflarını daha iyi takip etmek için ayarlanacak en az ve en yüksek ısı derecelerini belirleyin ve bu dereceler dışına çıkmayın.

7. Beyaz eşyalarınızı yenileyin

Çalışanlarınızın kendilerini yenilenmiş hissedecekleri ofis imkanları sunmak çok önemlidir fakat buzdolabı gibi ofiste bulunan beyaz eşyalar uzun vadede elektrik faturalarınıza oldukça olumsuz olarak yansır. Ofisteki beyaz eşyaların enerji tasarruf sertifikalarını ve sınıflarını yakından inceleyin. Eğer beyaz eşyalarınız standartın alt seviyesindeyse olması gerektiğinden çok daha fazla elektrik yakıyor anlamına gelir. Örneğin bir buzdolabı sürekli açık olan ve elektrik yakan bir beyaz eşyadır. Bu yüzden daha iyi enerji tasarrufu sunan bir sınıfa ait buzdolabı satın almak, senelik elektrik masraflarınızın önemli boyutta azalmasına yardımcı olur. Ayrıca eski beyaz eşyalarınızı satarak yenilerini almak için biraz para toplama imkanına da sahip olursunuz.

8. Çift katlı cam yani ısıcam kullanın

Çift katlı camlar artık o kadar çok yaygınlaştı ki şirket sahipleri ofislerinin otomatik olarak çift cam ile birlikte gelmesini bekliyor oldu. Fakat eski ofis binaları bu yeniliklerden bir hayli uzakta kalmış olabilir. Tek katlı camlar her gün ısı enerjisini kaybeder ve bundan dolayı kış aylarında ofisi sıcak tutmak iki kat daha zor hale gelir. Tek camdan çift cama geçmek, ofisinin uzun vadede enerji tasarrufu yapmasını isteyen herkes için olmazsa olmazdır. Ayrıca çift camlar sadece birkaç saat içinde kolaylıkla takılabilir. Böylece camların takılacağı gün çalışanlarınızın verimliliğini olumsuz olarak etkileyecek herhangi bir durum oluşmaz.

9. Akşam ofisten ayrılırken her türlü elektrikli aleti kapatın

Laptoplar artık masaüstü bilgisayarların çok büyük bir kısmının yerine geçti. Laptopların beraberinde getirdiği kompaktlık, taşınabilirlik, hareketlilik ve erişim kolaylığı gibi birçok avantaja rağmen birtakım dezavantajlara da sahip.
Laptopların ortaya çıkardığı sorunlardan biri, laptopları tamamen kapatmak yerine uyku ya da bekleme modlarında tutmaya insanları alıştırmasıdır. Bu da her bir sene için sayısız enerjinin tamamen çöpe atılması anlamına geliyor.
Laptoplarını tamamen kapatmaları ya da yanlarında evlerine götürmeleri için çalışanlarınızı teşvik edin. Bu kural özellikle hafta sonları için daha da fazla önem kazanır. Aynı şey otomat makineleri gibi eşyalarınız için de geçerlidir çünkü bunlar kapatılmadığında elektriği boşa harcamaya devam eder. Tüm bu eşyaları mutlaka kapatın ki onca elektrik boşa gitmesin.

10. Elektrik dağıtım şirketinizi değiştirin

Bu yazıda bahsettiğimiz tüm yöntemler elektrik faturanızdan tasarruf etmenize yardımcı olur ve daha az elektrik tüketmenizi sağlar. Fakat kullandığınız her bir elektrik birimi için ödeyeceğiniz paranın miktarını azaltacak sadece bir yöntem vardır. O da elektrik dağıtım şirketinizi değiştirmektir.
Birçok işletme, elektrik dağıtım şirketini değiştirmeye pek sıcak bakmıyor çünkü önemli olmayacak seviyede ufacık bir kazanç için oldukça yoğun bir uğraş verileceğinden endişeleniyor. Fakat enerji şirketlerini karşılaştırdığınız zaman daha ucuz elektrik dağıtımı hizmetleri sunan şirketleri kolay ve rahat bir şekilde bulabilirsiniz. Hiç uğraş gerektirmez ve elektrik masraflarınızı en aza indirgemenize yardımcı olacak en etkili adım da budur. Bundan daha iyi ne olabilir ki?

 

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA