İş Yerinde Statü Sahibi Olmanın 5 Temel Esası

kişisel-gelişim

İş hayatına girenlerin en büyük motivasyonlarından biri statü sahibi olmaktır. İşe başlayan insanların hepsi olmasa da bir kısmı terfi almayı ve iş yerinde statü sahibi olmayı ister. Hatta düzenli ve idealist kişiler kariyer planlamasını bu statü üzerine inşa eder ve tüm stratejilerini buna göre belirler. Özellikle Y kuşağı ve yakında iş hayatına da girecek olan Z kuşağı için statü biraz daha önemli bir hal almış durumda. Oynanan oyunlarda bile oyunun oynanabilirliğine herhangi bir avantaj katmayan sadece statü kazandıran öğelerin satın alınması bunun en büyük ispatlarından biri. Pek tabi sosyal medya da bu duruma oldukça etki ediyor. Sosyal medya platformlarına dikkat ederseniz, herkes en güzel yemekleri yiyor, en güzel kıyafetleri giyiyor, en güzel işlerde çalışıyor ve en güzel mekanlarda takılıyor. Birileri hakkında edindikleri fikirler ve o kişinin saygınlığı bile sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayısına göre belirlenir hale geldi. Çünkü bu takipçi konusu için de bir nevi sosyal medya statüsü diyebiliriz. Hal böyle olunca iş hayatındaki statü de günümüz insanı için daha bir önemli hale gelmiş durumda. Peki iş hayatında terfi almak, statü kazanmak için yapılması gerekenler nelerdir? Nelere dikkat edilirse statü sahibi olmanın önü açılır? Bu soruların cevabını 5 temel madde altında ele alabiliriz.

1. İşinizi İyi Yapın

İş hayatındaki çoğu kişi, statü sahibi olmak için işinizi iyi yapmanız gerektiği konusuna inanmaz. Onlara göre statü sahibi olanların çoğu bu statüyü hak etmemektedir. Fakat işin aslı böyle değil. Elbette bulunduğu konumu hak etmeyen birçok kişi olabilir fakat bu durum zaten söz konusu statüyü sağlayan patronun vizyonsuzluğunu gösterir ve uzun vadede yaptığı işe zarar verir. Özellikle ülkemizde çok konuşulan ve neredeyse gündemden hiç düşmeyen torpil konusuna hiç girmeden, bazı konulara özen göstererek gerçekten statü sahibi olabilirsiniz. Bunun için ana kural yapılan işi iyi yapmaktır. İşinizi iyi ve doğru yapın.

2. Kendinizi Gösterin

Kendini pazarlamak” lafı da iş dünyasında çok sık duyulan bir laftır ve statü sahibi olmak için olmazsa olmazlardan biridir. Bazıları birinci maddeyi gereksiz bularak sadece kendinizi iyi pazarlayarak statü sahibi olabileceğinizi söyleyebilir, onlara kulak asmayın. İyi yapmadığınız bir işte statü sahibi olmak emin olun size bir şey kazandırmaz. Çünkü kendinizi ne kadar iyi pazarlarsınız pazarlayın işinizi iyi yapmadığınız er ya da geç ortaya çıkar. Bu yüzden birinci maddenin altını tekrar çizerek bu maddeyle birleştirelim. İşinizi iyi yapmalı ve kendinizi göstermelisiniz. Yani patronlarınızın ve yöneticilerinizin, işinizi iyi yaptığınızı bilmesini sağlayın. Sessiz sedasız, işinizi yapıp kenara çekilmeyin. İşinizle ilgilendiğinizi belli edin, kendinizi gösterin.

3. Patronunuzla İletişim Kurun

Patronunuzla iletişim kurmaktan çekinmeyin. Patronunuzu gözlemleyip nasıl biri olduğu hakkında fikir edindikten sonra, dozunu kaçırmadan onunla iletişim kurun. Patronunuzun yer yer yaptığı uyarıları şahsi olarak algılamayın, çünkü büyük ihtimalle patronunuz kendi bakış açısına göre eksik veya yanlış bulduğu konularda uyarılar yapıyordur. Çünkü patronların en temel amacı işlerin iyi ilerlemesidir. Tabi ki farklı durumlar söz konusu olabilir, patronunuz size karşı şahsi hoşnutsuzluklarıda bulunabilir fakat bu durumlarda en iyisi mobbinge maruz kalmadığınız sürece profesyonel davranmaktır. Fakat patronla iletişiminiz kötüyse orada statü kazanmanızın çok zor olduğu da bir gerçek.

4. Ekibinizle İyi Anlaşın

Bu madde de bazı kişiler tarafından reddedilerek sadece bir önceki maddeye dikkat çekilebilir. Yani patronunuzla ilişkileriniz iyiyse ekiple kötü dahi olsa terfi alabileceğiniz söylenir. Açıkçası bunun gerçekleştiği çok örnek de mevcuttur. Fakat bu da hem kendinize hem ekibinize yapacağınız bir kötülüktür. Siz hiç anlaşamadığınız bir üstünüzle çalışmaktan memnun olur muydunuz? Statü sahibi olsanız da ekibinizle çalışacaksınız ve anlaşamadığınız kişilerle çalışmak sizin için de stresli bir iş hayatı demektir. Bu yüzden takım ruhunu benimseyin, iş arkadaşlarınızla iyi anlaşın. Bunun, iş hayatınızı çok daha kolay bir hale getireceğini göreceksiniz.

5. Sorumluluk Almaktan Kaçmayın

Statü sahibi olmanız, sorumluluklarınızın artacağı anlamına gelir. Dolayısıyla statü kazanabilmek için mevcut pozisyonunuzda ekstra sorumluluklar almaktan çekinmeyin. Kriz durumlarında çözüm önerileri sunun ve konunun çözülmesi için elinizi taşın altına koyun. Aldığınız sorumlulukların üstesinden başarıyla gelmeye çalışın. Böylece sadece sorumluluk alabilecek vasıflara değil, bu sorumlulukları başarabilecek yetilere sahip olduğunuzu da gösterir. Tüm bu maddeleri birbirine bağlı bir şekilde dikkate alırsanız iş hayatında statü sahibi olmamanız için hiçbir neden yok demektir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA