iPhone Kullanıcıları, Android Kullanıcılarına Göre Daha mı Fazla Harcıyor?

blog

iPhone Kullanıcıları, Android Kullanıcılarına Göre Daha mı Fazla Harcıyor?

Apple en son telefon modelini daha yeni piyasaya sürdü ve çok yakın zamanda iPhone X’i de Türkiye’de piyasaya sürecek. iPhone X şu ana kadar ki en pahalı iPhone olma özelliğini taşıyor, telefonun sadece başlangıç modeline verilen fiyat Türkiye için 6.099 TL civarında olacak. Farklı markaların ürettiği benzer fonksiyon ve özelliklere sahip akıllı telefonlarla dolup taşmış olan bu sektör akıllara şu soruyu getiriyor: iPhone kullanıcıları diğer tüm kullanıcılardan daha mı fazla para harcıyor?

Wolfgang Digital 31 milyon iPhone ve Android kullanıcısı ile olan görüşmeleri sonucunda elde ettiği datayı kullanarak bu sorunun cevabını buldu. Ayrıca yazının sonlarına doğru bu sorunun cevabına göre nasıl bir online pazarlama stratejisi uygulayabileceğiniz hakkında fikirler de vereceğiz.
 
Wolfgang Digital’da bu soruyu yanıtlamak isteyen İçerik Pazarlamacısı Marty Meany düşüncelerini şöyle açıklıyor:

“Online pazarlama dünyasına katılmadan önce cep telefonları satarak para kazanıyordum. Kullanıcıların iPhone satın almalarının arkasında yatan nedenleri bir türlü anlayamadım. Android versiyonlarından çok daha pahalı ve genelde Android telefonları daha düşük fiyata aynı özellikleri hatta bazı zamanlar ise daha gelişmiş fonksiyonları sunuyor. Derken bir gün cep telefonu sattığım şirketin online pazarlama bölümüne geçtim. Birlikte çalıştığım iş arkadaşlarımla beraber kafeye gider ve yeni öğrendiğimiz online pazarlama trendlerini birbirimizle paylaşırdık. En çok hoşuma gideni ise Apple kullanıcılarının masaüstü bilgisayarı kullanıcılarından bile daha fazla para harcadığını öne süren bir makaleydi. Okuduğum aynı makale, otel sahiplerinin Apple cihazı kullanan müşterilerine oda tutma ücretini daha yüksek tuttuğunu belirtiyordu. Yükselen fiyatlara rağmen kambiyo oranı yerinden bile oynamıyordu çünkü otel resmen fazladan para içerisinde yüzüyordu. Bu hikayeyi hep fıkra olarak görmüşümdür çünkü bu bilgilerin doğruluğunu gösterecek herhangi bir kanıt yok ortada. Ama ne olursa olsun bu hikaye benim gerçekten de çok ilgimi çekmeyi başardı.” Sorunun cevabını bulma zamanı geldi.

Marty Meany sözlerine şöyle devam ediyor:

“Birkaç sene atlayalım ve günümüze gelelim. Şu an Wolfgang Digital’de çalışıyorum. Wolfgang Digital’de, 2017 E-pazarlama Kıyaslama Anahtar Performans Göstergesi (E-Commerce Benchmark KPI) araştırmasının mümkün olmasını sağlayan dünya kadar data bulunuyor. Tüm bu varolan datayı kullanarak aklımdaki soru işaretlerinin cevaplarını belki bulabilirim diye düşündüm. Aklımdaki en büyük soru işareti ise Apple kullanıcılarının diğer kullanıcılardan daha fazla online para harcadığını öne süren seneler önce okuduğum o makale ile ilgiliydi. Bu soruyu kendime sorduğum ilk zamandan beri online dünyada çok fazla sayıda değişim yaşandı. Bu yüzden cevabını merak ettiğim bu soruya 2017’nin getirdiği yeni trendleri kullanarak yaklaşmayı tercih ettim.”

iPhone kullanıcıları, Android kullanıcılarından daha mı fazla para harcıyor?

Bu teori ilk kez ortaya çıktığında Mac masaüstü kullanıcıları PC masaüstü kullanıcıları ile karşılaştırılıyordu ancak zaman çoktan değişti. Bu teoriye 2017 yılının bakış açısıyla yaklaşırsak sormamız gereken soru, iPhone kullanıcılarının Android kullanıcılarından daha fazla para harcayıp harcamadığı ile ilgili olmalıdır. iOS ve Android işletim sistemleri üzerinden 31 milyon kaydın incelenmesi ve mobil datanın filtrelenmesi sonucunda Wolfgang Digital, bu sorunun cevabını fazla zaman kaybetmeden bulmayı başardı. Sonuçlar insanı gerçekten de hayretler içinde bırakacak cinsten:

Ortalama olarak Android kullanıcıları bir işlem başı 11,54 TL harcarken, iPhone kullanıcıları ise bir işlem başına 32,94 TL harcıyor. Yani bu sonuçlara göre bir e-ticaret sitesinde alışveriş yapan iPhone kullanıcıları, Android kullanıcılarından üç kat daha fazla para harcıyor.
 
Tamam bu bilgiyi öğrendik ve sorunun cevabını bulduk. Peki bu ilginç bilgiyi online pazarlama stratejisi olarak pratiğe nasıl dökebiliriz?

Dijital pazarlamacılar için bu bilgi ne anlama geliyor?

iPhone kullanıcılarının, Android kullanıcılarından üç kat daha fazla para harcadığını duyduğunuz gibi işletim sistemine göre kullanıcıları hedef almanın mantıklı olduğunu düşünmeye başladınız değil mi? iOS kullanıcıları, Android kullanıcılarından daha fazla para harcıyorsa, neden Android kullanıcılarını hedefleyelim ki? Daha fazla para harcayan iOS kullanıcılarını hedef almak daha mantıklı değil mi?Böyle düşünmekte de gayet haklısınız. Facebook ve AdWords gibi platformlarda bu bilgiyi avantajınıza kullanmak oldukça mümkün.

Facebook yoluyla işletim sistemlerinin hedef alınması

İki büyük reklam platformundan biri olan Facebook, işletim sistemlerine göre kullanıcıların hedef alınması için en direk yönteme sahiptir. Reklamlarınızı oluştururken Facebook Reklam Yöneticisi size birtakım seçenekler sunacaktır: “Tüm mobil cihazları için”, “sadece iOS cihazları için” ya da “sadece Android cihazları için”. Facebook’un sunduğu bu filtreleme fonksiyonu sayesinde daha fazla para harcayan iPhone kullanıcılarını doğrudan hedef alma şansına sahip olmuş oluyorsunuz.

Adwords yoluyla işletim sistemlerinin hedef alınması

AdWords, hem Görüntülü Reklam Ağı hem de Video Reklamları özellikleri üzerinden işletim sistemlerini doğrudan hedef almanıza imkan tanıyor. Fakat arama fonksiyonunda belirli bir işletim sistemini seçme şansınız yok. Diğer yandan Google Analytics kullanarak işletim sistemi bazlı bir hedef kitlesi oluşturabilirsiniz. Hedef kitlenizi oluşturduktan sonra iPhone’a yönelik mesajlarla iOS kullanıcılarını doğrudan hedef alabilirsiniz.

Bu seneki Wolfgang Essentials konferasını sunan Wil Reynolds, kullanıcıların arama motoru sonuç sayfalarında karşılarına çıkan hangi sonuçları nasıl seçtiklerini anlattıkları bir video gösterdi. Bu videoda insanlar seneler önce yayınlanmış içerikleri tamamen görmezden gelirken iPhone kelimesinin geçtiği bir makaleyi okumayı tercih ediyor. Peki neden? Çünkü bu kullanıcılar bir iPhone modeline sahip. Hedef kitlenizin ilgilerine yönelik reklamlar koymak işte bu yüzden çok önemli.
Ayrıca arama kısmında çıkacak olan reklamlara teklif edeceğiniz ücretleri de optimize etme şansına sahipsiniz çünkü Android kullanıcılarıyla karşılaştırıldığında iPhone kullanıcılarının büyük bir ihtimal daha fazla ödeme yapacağının artık farkındasınız.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA