İcra Takibi Nedir?

blog

İcra Takibi Nedir?

İcra takibi, alacaklının alacağını alamaması ve borçlunun borcunu ödeyecek güçte olmaması durumunda, alacaklının yasal yollarla alacağını tahsil etme durumudur. İlamlı ve ilamsız olmak üzere iki türü mevcuttur.

  • İlamlı icra; karara bağlınmış bir dava sonrasında yapılan icradır.
  • İlamsız icra ise; herhangi bir mahkeme kararına bağlı kalmaksızın genellikle likit alacaklar için yapılabilen icra takibidir.

İcra takibinin konusu olan borç bir belgeye sahip olması zorunlu olmamakla birlikte; alacaklı herhangi bir belgeye ihtiyaç duymadan icra takibinin başlamasını talep edebilir ancak alacağını ispatlamak zorunda kalabilir. Bu sebeple borcun belgelendirilmesi, alacaklının lehine olan bir durumdur.

İcra Takibine İtiraz

İcra takibine konu olan kişi, ilgili süre içerisinde itirazda bulunmazsa takip kesinleşir ve alacaklı cebri icra yoluna başvurmalıdır. Eğer icra tarafından gelen emre 7 gün içerisinde itiraz edilirse takip durur. Bu süreye hak düşürücü süre denir. Bu süre hesaplanırken borçlu tarafından tebellüğ edilen tarih esas alınır. Kendine ulaşan emre istinaden borçlu olduğunu düşünmüyor ve kabullenmiyorsa; borçlu, itiraz etmelidir. İlamsız icra takiplerine itiraz, ödeme emrini gönderen icra dairesi ile yapılır ancak takibe başka bir icra dairesi ile de devam etmek mümkündür. Bunun için nöbetçi icra dairesine itiraz dilekçesi ulaştırılmalıdır. Nöbetçi icra dairesi tarafından ise kabul edilip ait olduğu icra dairesine gönderilir. Bu durum sadece ödeme emrinin gönderildiği icra dairesinin başka ilde olması durumunda yapılmalıdır.

İcra Takibinde Avukatlık Masrafı

İcra takibine konu olan kişi, kendisini bir avukat aracılığı ile temsil etmişse; borçlu, alacaklının avukatlık ücretlerini de öder. Bu ücret, her sene Resmi Gazete’de yayınlanan tarifelere göre belirlenir. Avukatlık ücreti, konu olan tutarın %12’sinden başlayıp takip tutarına göre değişkenlik göstermektedir. Bu ücreti icra müdürlüğü tarafından hesaplanır. Avukatlık ücreti, dosya hesabına ilave edilir.

İcra Takibi Masrafı

İcra takibine başlamadan önce, icra müdürlüğü tarafından belirtilen hesaba harç yatırılmalıdır. Alacak tutarına bağlı olarak değişkenlik gösteren bu tutar, alacağın artmasıyla artış gösterir. İcra harçları ile bu sürecin farklı aşamalarında alınan tüm masraflar daha sonra borçlunun ödeyeceği hesaba eklenip alacaklıdan tahsil edilir. İcra dairesi, dosya masraflarını ve tutarlarını hesaplarken gerçek alacağa faizin yanı sıra, icra harçları ve icra takip masraflarının tümünü hesaba ilave eder.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA