Hayatınızı Değiştirmek için Sabah Rutininizi Değiştirin

blog

Hayatınızı Değiştirmek için Sabah Rutininizi Değiştirin

Hayatın koşuşturması arasında, hayallerimizin peşinden gidebilmek hiçbirimize mümkün gibi gelmiyor. Bir de tam zamanlı bir işiniz ve de çocuklarınız varsa tahminen bunu aklınızdan bile geçirmiyorsunuz.

Peki hayal ettiğimiz şeyleri gerçekleştirmemiz mümkün mü?
 
Eğer bir amaç uğruna günün belirli bir zamanlarını kendinizi geliştirmeye ayırmıyorsanız, bir gün siz farketmeden yıllarınız geçip gitmiş ve tüm imkanları tükenmiş olabilir.

Hep “yarınları” biriktirmeye çalışıyoruz. Çok yakında fark edeceğiz ki, elimizde bomboş “dünler” kalmış olacak. 

Hayatınızı Gözden Geçirmek ve “Hayatta Kalma” Modundan Çıkmak

Bu yazının amacı, hayata karşı bakış açınızı tekrar gözden geçirmenizi sağlamak. Önemli olan diğer nokta ise yaşamın temellerini daha iyi anlayabilmek. Ne yazık ki, çok sayıda insanın günlük hayatı tamamen dolu, hem de gereksiz ve saçma şeylerle. Anlamlı ve mantıklı hareket edebilecekleri, yeni yetkinlikler kazanabileceği vakitleri yok.

İşte bu insanlar “hayatta kalma” modundalar. Yani sadece yaşıyorlar, günü kurtarıyorlar. Acaba siz de hayatta kalma modunda mısınız?

Aslında çoğumuz öyleyiz.

Eskiden, kendi hayatlarımızı diğer insanlara göre ayarlayarak yaşamak sosyal ve kültürel olarak gerekli görünürken şimdilerde; gelişen ortak bilinç kavramı ile birlikte, hayatınızı tamamen kendinize göre yaşayabiliyorsunuz.

Artık kaderinizi siz tasarlıyorsunuz.

Hayatınızın geri kalanından siz sorumlusunuz.

Her kararı kendi başınıza vermek zorundasınız, çünkü siz veremezseniz başkaları sizin yerinize verecek. Unutmayın, kararsızlık en kötü karardır.

Peki nereden başlamalıyız?

Basit bir sabah rutini ile hayatımızı değiştirmeye başlayabiliriz. İlk bakışta uzun bir liste gibi görünebilir, ama oldukça basit.

1. En az 7 Saat Uyumuş Olarak Güne Başlayın

blog

Öncelikle şu noktada anlaşalım. Uyku, en az yemek yemek ve su içmek kadar önemlidir. Buna rağmen milyonlarca insan yeteri kadar uyumuyor ve bunun getirdiği problemlerle karşı karşıya kalıyor.

National Sleep Foundation’un yürüttüğü çalışma sonrası çıkan sonuçlar oldukça dikkat çekici: 40 milyondan fazla Amerikalı uyku bozukluğu yaşıyor, hem de 70 farklı şekilde. Çalışmadan çıkan tek ilginç sonuç bu değil: yetişkinlerin %60’ı, çocukların ise %69’u bir hafta içinde en az 2 gece uyku problemi yaşıyorlar.

Ayrıca yetişkinlerin yaklaşık %40’ı gündüz saatlerinde -günlük aktivitelerine engel olacak kadar- şiddetli uyku halinde oluyorlar ve bu durum bir ay içerisinde birkaç kez tekrar ediyor.

Uykusuzluk, hayatımızı büyük ölçüde kötü etkiliyor. Uykusuzluk çekmek yerine sağlıklı bir uyku düzenimiz olsaydı ne olurdu acaba?

  • Daha güçlü hafıza
  • Daha uzun yaşam
  • Daha fazla yaratıcılık
  • Daha kolay odaklanma ve dikkat toplama
  • Daha az stres
  • Kafein gibi uyarıcılara daha az bağımlılık
  • Daha az depresyon riski

ve çok daha fazlasına sahip olabilirdik. Uykunun hayatımızdaki önemi burada çok net şekilde ortaya çıkıyor. Sağlıklı bir uykuyu kesinlikle ihmal etmeyin.

2. Fiziksel Aktiviteler ile Vücudunuzu Çalıştırın

blog

Egzersiz yapmanın insan sağlığı için çok faydalı olduğuna dair yüzlerce kanıt olsa da 25-60 yaş arasındaki insanların düzenli egzersiz yapma oranı yaklaşık %20.

Sağlıklı, mutlu ve üretken olmak isteyen insanların, düzenli egzersiz dünyasına bir şekilde adım atmaları gerekiyor. Bazı insanlar bunu zaten yapmış ve egzersizi hayatının bir parçası haline getirmiş durumda. Diğerleri ise bu düzene oldukça uzak.

Siz hangi profildesiniz bilmiyorum. Ama tek yapmanız gereken vücudunuzu çalıştırmak.

Egzersiz yapmanın insanlara iyi geldiği, yıllardır yapılan araştırmalar ile kanıtlanmışken buna direnmek çok da mantıklı değil. Depresyon, stres ve huzursuzluğu azaltma konusunda da egzersiz yapmanın rolu tartışılamaz.

Unutmayın, vücut sağlığınızı umursamıyorsanız, bu umursamazlık hayatınızın belirli dönemlerinde karşınıza pişmanlık olarak çıkacak.

3. Günün ilk Öğününde 30 Gram Protein Tüketin

blog

Tim Ferriss, The 4-Hour Body kitabında, uyandıktan 30 dakika içinde 30 gram protein tüketmemizi öneriyor. Anlattığına göre babası bu şekilde bir ayda tam 8 kilo vermiş.

Ama konumuz bu değil.

Protein açısından zengin besinler sizi diğer besinlere göre daha uzun süre tok tutar çünkü midede sindirilme süresi daha uzundur. Ayrıca yeterli miktarda protein, kan şekeri seviyesini stabil tutar. Bu da ani açlık krizlerine engel olur.

Tim Ferriss’in kahvaltı önerileri;

Kahvaltıda aldığınız toplam kalorinin en az %40’ı protein olmalı.

2 ya da 3 yumurta bu proteini almak için çok iyi bir başlangıç olabilir. (Bir yumurtada yaklaşık 6gr. protein vardır)

Eğer yumurta sevmiyorsanız onun yerine, hindi füme, salam, sosis ve peynir gibi gıdalar tüketebilirsiniz.

4. Sizi Canlandıracak Bir Müzik Dinleyin veya Yazı Okuyun

blog

Sıradan insanlar eğlence arar, sıradışı insanlar ise eğitim ve bilgi ararlar. Şu bilinen bir gerçek ki, dünyanın en başarılı insanları haftada en az bir kitap okuyorlardı. Sürekli yeni bilgiler edindikleri için bu kadar başarılı olduklarını söylemek mümkün.

Kitap okuyacak vakit bulamıyor olabilirsiniz. Fakat İstanbul gibi bir yerde yaşadığınızı düşünürsek her gün işe veya okula gidip gelirken en azından yarım saat yolculuk ediyorsunuz. Bu sürede mümkünse – kendi arabanızla gitmiyorsanız ya da otobüste yer bulabiliyorsanız –  kitap okuyabilirsiniz.

Özellikle güne başlarken 15-30 dakika birkaç makale okuyarak güne başlarsanız kendinizi daha zinde ve motive olmuş şekilde başlarsınız. Uzun bir süre bu sabah rutinine devam edebilirseniz, sonunda yüzlerce kitap okumuş olacaksınız ve böylece onlarca konuda bilgi/tecrübe sahibi olabileceksiniz. Tüm bunların sonucu olarak da farklı konular ve bakış açıları arasında bağlantı kurabilecek ve kendi bakış açınızı zenginleştireceksiniz.

5. Hayat Vizyonunuzu Sık Sık Gözden Geçirin

blog

Tüm hedeflerinizi bir yere yazarak başlayın, kısa ve uzun vadeli tüm hedefler. Her gün, bu hedefleri okumak için ayıracağınız birkaç dakika gün içinde hedeflerinizi sürekli hatırlamanızı sağlayacaktır.

Hedeflere ulaşabilmek bir bilimdir. Eğer basit bir yolu tam anlamıyla takip edebilirseniz, tüm hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Ne kadar büyük oldukları hiç önemli değil.

Bunun temelinde ise hedeflerinizi yazmak ve onları her gün okuyarak kendinizi sorgulamanız yatıyor.

6. Uzun Vadeli Hedefleriniz için Çalışmalara Başlayın

blog

İstek, çalıştıkça güçlenen bir kas kütlesi gibidir. Ne kadar çok çalışırsanız, motivasyonunuz ve isteğiniz o kadar artar. Fakat çalışma gücünü kendinizde bulabilmeniz için fiziksel olarak yorgun olmamanız çok kritik.

Bu yüzden sabahları iyi değerlendirerek, o gün yapmanız gereken zor işlerden birini halletmeye çalışın.

Eğer yapmazsanız, gün içinde yapmanız daha zor olacak çünkü günün ortasından sonra yorulmuş olacak ve o işi yarına bırakmak için milyon tane bahane üreteceksiniz.

Ve sonunda yarın başlamaya karar vereceksiniz. O da hiçbir zaman demek oluyor. Bunu yapmamaya özen gösterin.

Son olarak, büyük hedeflerinize her gün bir adım attığınız zaman farkedeceksiniz ki o büyük hedeflere aslında çok da uzak değilsiniz. Bunu farketmek hayatınızın devamında size büyük motivasyon kaynağı olacak ve değişimi hızla anlayacaksınız.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA