Guerilla Marketing (Gerilla Pazarlama) Nedir?

blog

Guerilla Marketing (Gerilla Pazarlama) Nedir?

1984 yılında Jay Conrad Levinson’ın geliştirdiği gerilla pazarlama, düşük maliyetle büyük sonuçlar alarak yüksek kâr elde etme amacı güden çalışmalar için kullanılıyor. Önceleri küçük işletmelerin kullanması için geliştirilen gerilla pazarlama, ilerleyen zamanda büyük işletmelerin de kullandığı bir pazarlama stratejisi haline geliyor.

Beklenmedik yerlerde aniden karşınıza çıkan bu pazarlama yönteminde, alışılmamış araçlar ve yöntemler kullanılıyor. Böylece markaların, şaşırtıcı çalışmaları ile daha akılda kalıcı olmaları sağlanıyor.

Gerilla Pazarlama Sürecinde Yapılması Gerekenler?


Yaratıcılık ve hayal gücü seviyelerini zorlayan gerilla pazarlama, tüketici ihtiyaçlarına duyarlı ve değişikliklere kolaylıkla adapte olabilen bir pazarlama yöntemi. Bu çerçevede gerilla pazarlamada başarılı olabilmek için, markanın rakipleri arasındaki yerini iyi belirlemesinin yanı sıra tüketicinin beklentilerini de karşılayabilmesi gerekiyor; bunun yolu da doğru pazarlama planından geçiyor.

Gerilla pazarlama planı, yüksek satış için önemli bir başlangıç olarak öngörülüyor. Planı hazırlanırken; markanın hedefleri, hedef kitlenin ihtiyaçları, markanın hem güçlü hem de zayıf olduğu alanlar ve markanın kulvarında yükselen trendlerin göz önünde bulundurulması önem arz ediyor. Öte yandan bu süreç ilerlerken diğer yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

-Pazarlama öncesi pazarın durumunu ölçmek amacıyla SWOT (Strengths (Güçlü yönler), Weaknesses (Zayıf yönler), Opportunities (Fırsatlar), Threats (Tehditler)) analizi yapılmalıdır. Böylece analiz ile markanın kendi içindeki faktörleri dışarıdan gelen faktörlerle sistemli şekilde karşılaştırılmış olur. Güçlü ve zayıf yönler ile markanın karşı karşıya bulunduğu fırsatlar ve tehdit unsurları ortaya çıkmış olur. Aynı zamanda organizasyonun gelecekteki durumunun ne olacağını da tespit etme şansı doğar.

-Analiz sonucuna göre marka güçlü yönünü seçerek pazarlamada yol almalıdır. Böylece başarı oranı daha yüksek olacaktır.

Geleneksel ve Gerilla Pazarlamanın Farkları

–Geleneksel pazarlamada büyük gruplar, gerilla pazarlamada ise küçük gruplar hedef alınıyor.

–Geleneksel pazarlamada rutin pazarlama taktikleri kullanılırken, gerilla pazarlamada ise bilinçaltına göndermeler yer alıyor.

–Geleneksel pazarlama çalışmaları yüksek satış miktarı/hacmi ile değerlendirilirken, gerilla pazarlamada ise hedef kitlenin aklına yerleşebilmek önemli oluyor.

–Geleneksel pazarlamada reklam kullanılırken, gerilla pazarlamada ise tüm yollar alışılmamış şekilde kullanılıyor.

 

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA