Fabrikalar için Verimlilik Artırma Önerileri

blog

Fabrikalar için Verimlilik Artırma Önerileri

Verimlilik, üretimdeki en önemli konulardan biridir. Öyle ki verimliliğini kaybeden bir fabrika, yok olmaya mahkum kalacaktır. Bu yüzden teknolojinin de hızla ilerlemesiyle birlikte verimlilik alanında çok büyük gelişmeler oluyor. İş süreçlerini bu gelişmelere entegre edebilen inovatif şirketler, verimlilik oranlarında çok ciddi bir artış sağlarken, bu gelişmelere henüz entegre olamayan şirketler ise rakiplerine pazar payı kaptırmaya devam ediyor. Verimlilik elbette sadece teknoloji ile artırılabilen bir şey değil, verimliliği artırmak için dikkat edilmesi gereken birçok husus var. Önce verimliliğin ne olduğuyla başlayalım.

Verimlilik Nedir?

Genel anlamda verimlilik için, kaynakların en etkili şekilde kullanılarak üretimin gerçekleştirilmesidir diyebiliriz. Bir başka deyişle; verimlilik, çıktının girdiye oranıdır. Eskiden bu tanım yüzeysel olarak değerlendirilirdi ve işçiler ne kadar çok çalıştırılırsa o kadar çok ürün elde edilir mantığıyla hareket edilirdi. Oysa bunun yanlış olduğu, verimliliğin; insan kaynağı, teknolojik faktörler, çevre faktörleri, örgütsel yetenekler, sosyal ve kültürel faktörler gibi etkenlerle bütün halde tanımlanan bir olgu olduğu anlaşıldı. Yani verimlilik çıktının girdiye oranıdır evet ama üretim aşamasında bu girdiler kullanılıp çıktılar elde edilirken birçok farklı etken bir arada ilerler. Bu farklı etkenler de verimlilik üzerinden doğrudan etkilidir. Bu yüzden verimliliği artırmak için tüm bu faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir.

Verimlilik Nasıl Arttırılır? Verimlilik Arttırma Önerileri

Verimliliği arttırmak, mümkün olan en az girdi ile maksimum çıktı elde etmek demektir. Fakat bu demek değildir ki, işçileri gece gündüz çalıştırıp olabildiğince fazla ürün üretelim. Çünkü bu bakış açısı hem insani bir yaklaşım değildir hem de işçi performansını ciddi oranlarda düşürür. Dolayısıyla bu da verimliliği düşürür. Yani yukarıda bahsedilen tüm etkenler değerlendirilmeden sadece daha az işçiyle daha fazla ürün elde etmeye çalışmak verimliliği artırmaz. Peki verimlilik artırmak için gerekenler nelerdir, üretimde verimlilik nasıl arttırılır gibi soruların cevaplarına yönelik bazı önerilere geçelim.

1- İş gücü mutluluğunu sağlayın

Verimlilikteki en önemli konulardan biri çalışanların mutluluğunun sağlanmasıdır. Mutlu çalışanlar, daha verimli çalışırlar. Aidiyet duyguları pekişir ve şirketin, çalışanlarına değer verdiğini görerek onlar da şirkete değer verirler. Bu değer karşılığında dürüst ve verimli çalışırlar. Çalışanları motive edecek kurumsal etkinlikler düzenleyin, onların taleplerini, şikayetlerini dinleyin ve dikkate alın. Kısacası çalışanlarınıza değer verin ve değer verdiğinizi onlara hissettirin.

2-Üretim Planlamasını doğru yapın

Üretim planlaması doğru bir şekilde yapılmalı ve fabrika üretim halindeyken hiçbir makine veya çalışan boşta kalmamalıdır. Burada, planlamadaki yanlışlıktan kaynaklanan boşta, yani üretimin dışında kalma durumundan söz ediliyor. Üretim yapılırken çalışanlar hiç mola vermesin gibi bir şeyden bahsedilmiyor elbette. Aksine çalışanlara düzenli molalar verilmeli ki hem mutlu olsunlar hem de işlerine daha iyi çalışabilsinler.

3- Fabrika yerleşimini üretim akışına en uygun olacak şekilde düzenleyin

Fabrika yerleşimindeki yanlışlıklar, yapılan incelemelerde en sık karşılaşılan hatalardan biri. Makineler ve donanımlar üretim akışına en uygun konumlara yerleştirilmeli ve böylece gereksiz taşıma işlemlerinden kurtularak etkin bir zaman yönetimi sağlanmalıdır. Taşıma yolları belirgin bir şekilde olmalı ve taşıma araçları uygun olmalıdır. Kullanılmayan makine ve teçhizatlar üretim alanından uzaklaştırılmalı, personele rahat bir çalışma ortamı sağlayacak alan oluşturulmalıdır.

4- Ambar düzenini mutlaka sağlayın

Ambarlarda malzeme yerleşimi düzenli bir şekilde yapılmalı ve kayıt altında tutulmalıdır. Bu kayıt işlemi için dijital sistemlerden faydalanmak gerekir. Ambarın yeterli olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde ambar dışına yapılacak stoklamalar yine taşıma veya çalışma alanlarını kapatabileceği için üretim hızını ve dolayısıyla verimliliği düşürebilir.

5- Maliyeti düşürecek teknolojik yenilikler arayın

Maliyet karşılaştırması yaparak daha verimli olabilecek sistem ve teknoloji arayışlarını asla bırakmayın. Yeni teknolojilere ve yeni üretim tekniklerine açık olun. İnovasyon, fabrikanızı geleceğe güvenle taşımanızı sağlar, bunu unutmayın. Yeni bir makine ve teçhizat veya mevcut bulunanlardaki bir geliştirme ile verimliliği artırabilirsiniz.

6- Fabrikadaki ses düzeyi, sıcaklık ve hava akımı gibi konulara dikkat edin

Birçok fabrikada ses düzeyleri, ses yalıtım sistemleri dikkate alınmamış olduğu için çok fazla gürültü var. Öyle ki bu gürültü sağlığı bozacak düzeyde olabiliyor. Sağlığı bozabilecek düzeyde gürültünün olduğu bir çalışma ortamında da elbette ki işçiler tam verimlilikle çalışamazlar. Sıcaklık da aynı şekilde, içerideki nem oranı, sıcaklık oranı gibi konulara dikkat edilmediği taktirde, özellikle yaz aylarında çalışanlar için şartlar zorlaşabilir ve bu da işçilerin hem mutsuz olmalarına hem de verimli çalışamamalarına sebep olur.

7- Nitelikli iş gücü istihdam edin

Bu konuda fabrikaların yaptığı en büyük hatalardan biri, daha az ücret karşılığında çalışmayı kabul ettikleri için niteliksiz iş gücü ile çalışmayı seçmeleri. Az maaş ödemek nedense işvereni psikolojik olarak rahat hissettiriyor galiba. Oysa işi bilen, konuya hakim, nitelikli bir personel ile niteliksiz bir personelin ürettiği ürün ya da hizmet karşılaştırıldığında elbette ki nitelikli personel daha önde olacaktır. Düşük maaş vererek maliyetleri kısabileceğini düşünen bir işverenin bu konudaki vizyonunu tekrar gözden geçirmesi gerekir. Zira bu durum hem 1. maddeden dolayı verimi düşürür hem de iş gücünün niteliğinden ötürü. Ayrıca verimliliği artırmak ve maliyetleri kısmak için birçok yöntem mevcutken düşük maaş, sigortasız çalıştırma gibi insani olmayan yöntemlerle tasarruf etmeye veya verim artırmaya çalışmak hem doğru değildir hem de başarısızlıkla sonuçlanır.
Bunu uygulayan işverenler, “ben böyle yapıyorum ve hiç de başarısız değilim gayet iyi kazanıyorum” gibi yine olayın insancıl boyutunu göz ardı eden bir yorum yapabilirler fakat olayın insaniyet boyutundan bağımsız olarak şu söylenebilir ki; söz konusu iş verenler çalışma şartlarını düzeltip, nitelikli işçi istihdam ettiklerinde, şu an “iyi kazanıyorum” dediklerinden çok çok daha iyi kazanacaklarını bilmeliler.

8- Kurum içi eğitimler düzenleyin

Kurum içi eğitimler düzenlenerek çalışanların ürün, hizmet, üretim aşamaları ve şirket hakkında bilgilenmeleri sağlanmalıdır. Kurum içi eğitimler ile çalışanlar geliştirilir ve bu durum performanslarına da yansır. Tüm birimlerdeki çalışanlar işlerini daha iyi yapabilecek hale gelirler. Eğitimler ile yeni yetenekler kazanılır ve aynı zamanda diğer çalışanlarla aynı dil konuşulmuş olur. Ayrıca şirketin vizyon ve değerleri ile ilgili bilgilendirmeler de yapılarak kurumsal değerlere uygun çalışmaları sağlanır.

9- Otomasyon sistemleri kullanın ve akıllı fabrikalar çağına hazırlanın

Otomasyon sistemleri artık olmazsa olmaz bir hale gelmiş durumda. Otomasyon sistemleri sayesinde tüm üretim süreçlerini kontrol atlında tutabilir ve veri kaydını kolayca sağlayarak yapabilirsiniz. Bu raporlamalar neticesinde verileri analiz ederek şirket verimliliğinizi ölçebilir, gerekli yerlere müdahale edebilirsiniz. Ayrıca bu veri kaydının elle yapılması anında oluşacak iş gücü ve zaman kaybının da önüne geçmiş olursunuz. Otomasyon sistemlerinin fabrikalara sağladığı kolaylık ve yüksek verim artışı sayesinde bu sistemler günden güne gelişip yaygınlaşmaya devam ediyor. Öyle ki birçok fabrika dijitalleşerek akıllı fabrikaya dönüşüyor. Akıllı fabrikalar ile, insan veya alet hatalarından kaynaklanabilecek üretim aksamalarının önüne geçiliyor. Fabrikanızı akıllı sistemlere açık tutun, teknolojiyle birlikte fabrikanızı da geliştirin, çağı yakalayın. Unutmayın, çağı yakalayamayan şirketler, zamana yenik düşmekten kurtulamazlar. Yani günümüz dünyasında var olabilmek için günün birinde tüm fabrikalar veya işletmeler bu teknolojilere geçmek zorunda kalacak. Aslında verimliliği artıran bu teknolojilerden bahsederken zorunda kalmak sözünü kullanmak bile biraz garip, çünkü verimlilik artıran bir konu varsa tüm fabrikaların fırsat yaratıp seve seve bu sistemleri kullanması gerekir. Bu yüzden yeniliğe açık olun, çağa ayak uydurun.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA