Estonya E-Vatandaşlığı Nedir? Estonya’da Şirket Nasıl Kurulur?

blog

Estonya E-Vatandaşlığı Nedir? Estonya’da Şirket Nasıl Kurulur?

Estonya, 2014 yılından bu yana e-vatandaşlık sistemini uyguluyor. Üç yıl içerisinde ülkeye sistem ile 143 ülkeden 27 binden fazla insan e-vatandaş çatısı altında kayıt oldu. Bunun sebebi e-vatandaşlık sisteminin ülkede yaşamadan orada iş kurulmasına fırsat tanıması. Dünyanın en gelişmiş e-devlet sistemine sahip ülke olan Estonya, 2025 yılında 10 milyon e-vatandaşa ulaşmayı hedefliyor. Ülkenin temel hedefi ise bankacılık ve rehberlik hizmet gelirlerini böylelikle artırmak ve dijital göçü yaygınlaştırmak. Türkiye’den 2017 Kasım ayına kadar dijital göç yapan girişimci sayısı 714’ü buldu ve işlemlerini online olarak gerçekleştirdi.

E-Vatandaşlık Nedir?

Estonya tarafından e-vatandaşlık işlemleri için hazırlanan özel bir internet sitesi (https://e-resident.gov.ee/) var. Burada e-vatandaşlığın ne olduğu, nasıl başvuru yapılacağı, hangi ülkelerden kaç başvuru alındığına dair son datalara kadar tüm detaylar paylaşılıyor ve e-vatandaşlık başvuru formu da yer alıyor. E-vatandaşlık başvurusu oldukça kolay bir işlem.

100 Euro ödeyerek internet sitesinde yer alan başvuru formunu (https://apply.gov.ee/) doldurmanızın ardından size dijital bir kimlik veriliyor. Bu kimlik sayesinde ülkede bulunmasanız bile güvenli bir şekilde pek çok işlemi gerçekleştirebiliyor ve hizmet alabiliyorsunuz. E-vatandaşlık size online olarak şirket kurma ve işletme fırsatı tanıyor. Öte yandan bankacılık işlemlerinizi de online olarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Dijital olarak evrakları imzalamaya olanak veren e-vatandaşlık aynı zamanda imzalanan belgelerin onaylanmasına da fırsat veriyor. Yine belgeleri iletme ve dijital platformdan vergi bildirimi yapma şansına sahip olabiliyorsunuz.

Estonya’da şirket nasıl kurulur?

Estonya’da şirket kurulumu az maliyetli ve verginin düşük olması nedeniyle girişimciler tarafından tercih ediliyor. Kurulacak olan şirketin bir Avrupa Birliği ülkesinde yer alacak olması da ileriki dönemde markanın yürüteceği iş birlikler için güven teşkil ediyor. Şirket yönetimini uzaktan yapabiliyor ve bir temsilciye ihtiyaç duymuyorsunuz. Ortağınızın olması halinde ise e-vatandaşlık size dijital imza kolaylığını sunuyor.

Estonya’da şirket kurulumunu, dijital kimlik kartınız elinize geçtiğinde yine aynı internet sitesinde yer alan şirket kurulumu sekmesinden (https://e-resident.gov.ee/start-a-company/)  gerçekleştirebiliyorsunuz. Estonya’da resmi bir adrese ihtiyaç duyuluyor. Burada bir banka hesabı açtırmanız gerekiyor. Şirket kayıt belgelerinizi dijital olarak imzalayıp sunmanızın ardından eyalet ücretini ve hisse sermayesini ödüyorsunuz. Ardından size dönüş yapılıyor.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA