E-Ticaret Sitesinde Bulunması Gereken Hukuki Metinler

blog

E-Ticaret Sitesinde Bulunması Gereken Hukuki Metinler

İnternet kullanıcılarına her geçen yıl milyonların eklendiği ülkemizde, e-ticaret de sektörü de aynı oranda büyümeyi sürdürüyor.

2016 yılında e-ticaret sektörü, yıllık yüzde 24’lük bir artışla 30,8 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Bunda tatil ve seyahat 10,1 milyar TL (yıllık yüzde 13 büyüme); Sadece online perakende 11,3 milyar TL (yıllık yüzde 33 büyüme); Çok Kanallı Perakende 6,2 milyar TL (yıllık yüzde 30 büyüme); Online Yasal Bahis 3,2 milyar TL (yıllık yüzde 24 büyüme) rol oynadı. E-ticaretin toplam perakende içindeki payı ise ülkemizde yüzde 3,5 oldu.
 
Online pazar her geçen gün büyümeye devam ediyor. Eğer sizin de yakın zamanda bu alanda yer alma planınız var ise, kendinizi güvenceye almalı ve öncelikli olarak hukuki bölümünüzü güçlü duruma getirmelisiniz. Şimdi biraz e-ticaret sitesinde bulunması gereken hukuki metinlerden bahsedelim.

E-Ticaret Sitesinde Bulunması Gereken Hukuki Metinler

Temel olarak B2C (business to consumer – işletmeciden tüketiciye) çalışmalar yapan e-ticaret şirketleri için en önemli mevzuat Tüketici Hukuku hükümleridir. 6502 Sayılı Tüketici Kanunu* ve ilgili yönetmeliklerde yer alan hukuki metinlerin internet sitenizde bulunması zorunludur.

Buna göre;

Üyelik Sözleşmesi

Tüketicinin, e-ticaret sitesine üye olurken “kabul ettiği” veya “onayladığı” sözleşme, şirket ile tüketici arasındaki sınırların hukuki olarak belirlenmesini sağlar, sitenin kullanım şekli ve amacını açıklar, sözleşmenin süresi ve feshini maddeler, iade durumlarını ele alır ve her iki tarafın da hak ve yükümlülüklerini belirler. Pek çok hükmü içeren üyelik sözleşmesi, zor durumlarda kalınmaması adına kullanılan bir yoldur.

Gizlilik Politikası veya Sözleşmesi

E-ticaret sitelerinde ek bir sekme olarak görünen Gizlilik Politikası / Gizlilik Sözleşmesi, şirket tarafından üyenin kişisel bilgilerinin alındığı ancak veritabanında güvenli bir şekilde saklandığının taahhüdüdür. Gizlilik Politikası, üyelik sırasında üyelik sözleşmesi ile tüketiciye onaylatılabilir. Kişisel bilgilerin ne şekilde kullanılabileceği politikasının anlatıldığı metine aynı zamanda internet sitesinde açılacak olan sekmede yer verilir. Bu olası hukuki ihtilaflarda şirket sahibini güçlü duruma getirir.

Ön Bilgilendirme Formu

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği‘ne göre, site üyesi satın alma işlemini tamamlamadan önce Ön Bilgilendirme Formun’da tüm detaylara ulaşır. Bu formu onaylamasının ardından ise satın alım işlemini gerçekleştirebilir. Peki form neleri içeriyor; alınacak olan mal veya hizmetin niteliklerini, mal veya hizmetin fiyatını, taksit bilgilerini, ulaşım masraflarını ve şartlarını, cayma hakkını.

Mesafeli Satış Sözleşmesi

Ön Bilgilendirme Formundan daha detaylı bir şekilde mevzuata uygun olarak hazırlanmış olan bu sözleşmenin de, formun ardından tüketici tarafından onaylanması gerekir. Bu metin de Ön Bilgilendirme Formu gibi 3 yıl boyunca saklanmalıdır.

Mesafeli Satış Sözleşmesi, Ön Bilgilendirme Formunda yer alan, ulaşımdan malın fiyat ve detaylarına kadar tüm bilgilerini içerir. Tek farkı, hem alıcı hem de satıcının beyan ve taahhütlerini içermesidir. Bu sözleşme hükümlerinin, satın alım sırasında üyeler tarafından onaylanması gerekir. Bu sözleşmenin onaylanması ile alıcı ve satıcı arasında hukuki bağ kurulur.

Site İletişim Bilgileri

E-ticaret sitesinin güvenilirliği için internet sitesinde, sahibinin ticari unvanı veya adı-soyadı, adresi, telefonu, e-posta bilgileri, ticaret sicili ya da vergi numarasının yer alması önemlidir. Herhangi bir iletişim bilgisinin bulunmaması halinde tüketici şirket sahibine ulaşamayacak ve doğrudan yasal yollara başvuracaktır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/11/20131128-1.htm

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA