E-ticaret Markaları Yapay Zeka Devrimine Nasıl Hazırlanmalı?

blog

Yapay zeka artık günümüzün bir gerçeği! Hatta yapay zekanın e-ticaret markaları üzerinde sağladığı etkiler ve avantajlar çoktan kanıtlandı bile.
Yapay zeka (AI), sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi ileri seviye teknolojik gelişmelerin e-ticaret dünyasını derinden etkilemesi inkar edilemez bir gerçektir.
Gelecek aylar içerisinde bahsi geçen bu teknolojiler hem daha fazla önem kazanacak hem de daha çok kullanışlı olacaktır. Bundan dolayı tüm e-ticaret markalarının bu teknolojiler karşısında hazırlıklı olması ve bu teknolojileri markalarına nasıl uygulamaları gerektiğine dair fikir sahibi olması çok önemlidir.

Bu hazırlık süreci sadece yapay zekanın ne olduğunu anlamaktan ibaret değildir. Aynı zamanda e-ticaret makarları için hangi tip yeniliklerin satışları artıracağı ve şirket verimliliğini yükselteceği ile ilgili detaylar da iyice anlaşılmalıdır.

E-ticaret markanız bünyesinde yapay zeka teknolojisine hazırlanmak için kullanmanız gereken stratejileri şöyle sıralayabiliriz:

Yenilikçi olmak zorundasınız

E-ticaret sektörünün kalbinde yatan en önemli strateji inovasyondur. Perakende şirketlerin teknolojiyi ürünlerine nasıl farklı farklı uyarladığına dair birçok örnek vardır. Mesela Kate Spade’in Everpurse ürününe bir göz atın. Everpurse, akıllı telefonları şarj etme özelliğine sahip olan bir el çantası olarak hem moda trendlerine uygun hem de çok fonksiyonlu bir aksesuar şeklinde karşımıza çıkıyor. Everpurse örneği sayesinde ileri teknoloji yoluyla gerçekleştirilen gerçek inovasyona tanıklık etme imkanımız oluyor. Everpurse, kadınların her gün kullandığı bir eşyayı alıp birkaç teknlolojik yenilik ekledikten sonra daha da fazla fonksiyonellik sunarak sektörde çığır açmayı başarıyor.

Elbette ki yapay zeka yukarıda bahsi geçen örnekten biraz daha farklı. Ancak konsept olarak e-ticaret dünyasında inovasyon elde etmek için mutlaka kullanılması gereken bir teknoloji.
Yapay zeka tanım olarak, “görsel algı, konuşma algılama, karar verme ve farklı diller arasında çeviri yapma gibi normalde insan zekasını gerektiren işlemleri gerçekleştirme kapasitesine sahip bilgisayar sistemlerinin teorisi ve geliştirilmesi” anlamına gelir.

Yapay zekayı bu tanım doğrultusunda iyi anlamamız gerekir. Çünkü sitenize gelen müşterilerinizin genelde yaptıkları en temel işlemlere ne gibi inovasyon ve teknolojik geliştirmeler yapmanız gerektiği hakkında da fikir sahibi olmanız için bu tanımın iyi anlaşılması gerekir. Böylece, e-ticaret sitenizi kullanıcılar için daha da fonksiyonel bir hale getirmeyi ve e-ticaret sektörü içerisindeki rakipleriniz arasından öne çıkmayı başarabilirsiniz.

Yapay zeka teknolojisini e-ticaret markalarına uyarlama yolları nelerdir?

Yapay zeka, e-ticaret dünyasına çok farklı yollar üzerinden uyarlanmaya başlandı bile ve yakın gelecekte daha da fazla ve birbirinden farklı entegre edilme şekillerinin olacağını da rahatlıkla tahmin edebiliriz.
Peki yapay zeka teknolojisini e-ticaret markanıza uyarlamak istiyorsunuz ama hangi stratejileri kullanmanız gerektiğini mi merak ediyorsunuz? İşte yapay zekayı e-ticaret şirketinize uyarlamanız için tercih edebileceğiniz yenilikçi ve ilgi çekici yöntemler:

1. Görsel Arama

Daha önce bir arkadaşınızın evinde, ofiste ya da dünyanın herhangi bir yerinde iken hiç “Acaba bunun fiyatı ne kadar?” veya “Acaba bunu nereden bulabilirim?” gibi sorularınız oldu mu? Örneğin belki arkadaşınızın evindeki belirli bir eşyayı çok beğenmiş olabilirsiniz. Elbette ki size gidin ailenizin evindeki koltuk için perakende satış fiyatını tespit etmeye çalışın demiyoruz. Ancak anlayabileceğiniz gibi bazı zamanlarda gördüğümüz şeyler, kendi hayatımıza dair bize fikirler verebilir.
Görsel Arama sayesinde herhangi bir ürünün fiziksel dünya içerisindeki fotoğrafını çekebilir ve internette aramasını yapabilirsiniz. Böylece fiziksel dünyadaki ürün görsel dünyaya transfer edilir.
Görsel Arama teknolojisi hayatımızın içerisinde birçok şekilde uyarlanmayı başlandı bile. Bu teknolojinin beraberinde getirdiği avantaj sayesinde özellikle e-ticaret sektörü bu inovasyondan çok daha fazla yararlanabilir ve kazançlı çıkmayı başarabilir.

2. Müşteriniz için Kişisel Alışveriş Asistanı Oluşturun

Yapay zeka konseptini e-ticaret markanıza uyarlamanızın benzersiz bir yolu, e-ticaret sitenize ekleyeceğiniz basit ve pasif bir arama butonu eklemek yerine proaktif kişisel alışveriş asistanları etrafında düzenlenmiş olan bir kullanıcı deneyimini müşterilerinize sunmaktır.
Sitenize ekleyeceğiniz botlar kişisel alışveriş asistanı olarak rol alabilir ve kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye çıkarmanızı sağlar. Bu kişisel alışveriş asistanları sayesinde müşteriniz, fiziksel bir mağazada asla bulamayacağı şekilde tasarlanan benzersiz ve ilginç bir alışveriş deneyimini yaşamış olur.

Siri’nin yapımcıları, Viv adında bir yapay zeka arayüzü geliştirdiler. Viv; kullanıcılardan gelen karmaşık işlemleri, soruları ve talepleri tek başına halletme kapasitesine sahip olan bir teknoloji. Bu teknolojinin daha da gelişmesiyle birlikte kişisel asistanların hizmet ettikleri kullanıcılarına ne gibi potansiyeller ve avantajlar sunabileceğini göz önünüzde canlandırmayı deneyin. Gerçekten de çok umut verici bir teknoloji.

3. Z Kuşağına Ulaşım Sağlayın

Forbes dergisine göre yapay zeka teknolojisinde yaşanan gelişmeler özellikle, 13-17 yaş kişilerin yer aldığı Z kuşağına ulaşmak için çok büyük bir önem taşımaktadır. Z kuşağı ile Y kuşağı, hem online hem de fiziksel mağazalarda alışveriş yaparken daha deneyimsel ve etkileşimli bir alışveriş deneyimi yaşamak istiyor.
Yakın zamanda yapay zeka hakkındaki bir makalede Z kuşağı hakkında yorumlarını paylaşan Forbes dergisinden Rachel Arthur şöyle bir yorumda bulundu:
“Z kuşağının %80’i, eğlence sunan bir mağazayı ziyaret etmeyi tecih ederken, %80’i yine aynı şekilde VR ve AR teknolojileri sunan mağazaları ziyaret etmeyi tercih ediyor. Ayrıca Z kuşağının %79’u, etkileşimli deneyim sunan ve müşteriye özel ürün kişiselleştirme imkanı tanıyan mağazaları tercih ediyor.”

Sadece yaşanan alışveriş deneyimi bile artık alışveriş yapılacak olan mağazayı seçerken göz önünde bulundurulan bir faktör konumuna geldi. Bu yüzden e-ticaret sektöründe büyümenin, gelişmenin ve sonuç olarak başarılı olmanın kilit yolu bu kuşakta bulunan kişileri hedef almaktır.

4. Gizlilik Hakları ve Güven Arasındaki Dengeyi Kurun

Yapay zeka teknolojisinin en muhteşem özelliklerinden biri, kişisel kullanıcı deneyimini müşteriye özel olarak uyarlama konusunda çok fazla potansiyel sunmasıdır.
Google Arama Reklamları ile karşınıza çıkan tavsiye edilen ürünlerden, entegre edilmiş takvim ve trafik ile ilgili bildirimlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü teknolojik gelişme, müşterilerin benzersiz bir kullanıcı deneyimi yaşamasına ve verimli bir şekilde destek almasına olanak sağlıyor. Bununla birlikte bir e-ticaret şirketinin, müşterilerin gizlilik haklarını ve güvenini öncelik olarak görmesi son derece önemlidir. Çünkü özellikle son zamanlarda sayısı artan güvenlik ihlalleri ve kişisel bilgilerin çalınması ile ilgili olaylar sonucunda, müşteri kişisel verilerin gizliliği ve güvenli saklanması her insan tarafından en çok değer verilen hizmetlerden biri haline geldi.

5. Sohbet Botları Kurun

Profesyonel anlamda ve özellikle e-ticaret şirketleri için canlı destek ve sohbet platformlarının gün geçtikçe daha da fazla önem kazanmakta olduğunu artık herkes biliyor.
Chat botlar sayesinde sitenizin navigasyonu daha kolaylaşmış olur. Ayrıca müşteriler, o anda aklına gelebilecek soruları sorabilecek ve anında cevabını alabilecek bir müşteri destek hizmetine sahip olur. Chat botlar yardımıyla, bir müşterinin sitenize geçmiş zamandaki ziyareti ya da yapacağınız müşteri anketleri doğrultusunda elde ettiğiniz verileri kullanarak hangi ürünlere ilgi duyabileceğine dair müşterilere öneriler yollayabilirsiniz.
Buradaki kilit faktör, chat hizmetinin müşteriye daha da fazla bir insani deneyim sunmasıdır. Ayrıca müşteri destek hizmetlerinizi her yönden geliştirir çünkü sitenizde zaman geçiren bir müşterinin ani ihtiyaçlarını gidermek amacıyla programlanmış olan bir yapay zekalı chat botu müşteriye yardım etmek için her gün ve saatte boyunca uygun ve çevrimiçi durumdadır.

Bu yazıdan çıkarılacak dersler nelerdir?

Yapay zekanın e-ticaret dünyasını kasıp kavuracağını ve hangi şekilde geliştireceğini gösteren bahsi geçen bu stratejiler, onca taktik arasından sadece birkaçını oluşturmaktadır.

Yapay zeka teknolojisini sitenize ne şekilde entegre edeceğinize dair çok fazla sayıda farklı yollar vardır, bu yüzden yenilikçi bir düşünce biçimine sahip olmak çok önemlidir. Fakat sitenize yeni bir teknolojik güncelleme eklemeden önce markanızı ve müşterilerinizi iyi düşünmeli, eklemek istediğiniz teknolojik fonksiyonların markanıza ve müşterilerinize ne gibi katkıları olacağını detaylarıyla belirlemelisiniz.

Başlangıç olarak öncelikle bu yazıda bahsi geçen stratejileri göz önünüze getirin. Sonrasında marka ve müşterilerinizin en fazla avantajı elde etmesi için bu teknolojik yenilikleri sitenize nasıl yansıtmanız gerektiğine dair kendinizi sorgulayın.

Yapay zeka ile ilgili sizi en çok heyecanlandıran şey nedir? Herhangi bir yapay zeka teknolojisini e-ticaret markanıza entegre etmeyi düşünüyor musunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda mutlaka bizimle paylaşın.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA