E-Fatura Nedir, Kimler E-Fatura Kullanabilir?

blog

E-Fatura Nedir, Kimler E-Fatura Kullanabilir?

E-Fatura Nedir?

E-fatura, normal düzenlenen faturanın internet üzerinde online olarak düzenlenmesidir. Kağıda basılmayan ve sunucular aracılığı ile firmadan firmaya iletilir. Ülkemizde 1 Eylül 2013 yılında e-fatura geçilmiştir ve bundan sonraki zamanlarda her firmanın e-fatura geçme zorunluluğu planlanmıştır.

Kimler E-Fatura Kullanabilir?

Öncelikle e-faturanın avantajlarından yararlanmak isteyen herkes e-fatura kullanabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’nın düzenlemiş olduğu bildiriye göre Madeni yağ lisansına sahip ya da bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı 25 milyon TL üzerinde olan firmalar ve ÖTV’ye tabi kolalı gazoz, alkollü içecek ya da tütün üreten ya da ithal eden firmalar ve bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı da 10 milyon TL üzerinde olan firmalar, e-fatura kullanmak zorundadır. İlk başlarda e-fatura kullanıcıların bu kriterlere uymaları gerekmektedir. Daha sonra isteyen firmalar da e-faturaya geçebilirler. İlerleyen yıllarda tüm firmaların e-fatura kullanmaları zorunlu hale geleceğini tekrar hatırlatmak isterim.

blog

E-Fatura’nın Avantajları

  • Maliyetinizi azaltır. (yazıcı, toner, kartuş, kağıt vb. kırtasiye malzemeleri)
  • Faturalar internet üzerinden olacağı için saklanması daha kolay olacaktır.
  • Geçmişe dönük faturalar daha kolay bulunabilir.
  • İki firma arası fatura alımı ve gönderimi çok daha rahat olacaktır.
  • Kargo ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
  • Muhasebe sisteminiz ile entegre edebilirsiniz.
  • Faturaların kaybolma riski azalır.
  • Çevre dostudur.
  • Satıcılarınız ve müşterileriniz ile daha kolay mutabakat sağlarsınız

E-Fatura’nın Dezavantajları

  • Mali mühür almanız gerekir.
  • E-deftere de geçmeniz gerekmektedir.
  • E-fatura kullanmayan bir firmaya, e-fatura kesemezsiniz.
  • 7 günden daha fazla geriye dönük fatura kesemezsiniz.
  • Tüm faturalarınız Maliye tarafından anlık olarak izlenebilir.

E-Fatura Nasıl Kesilir?

 

  • http://efatura.gov.tr adresine giderek, e-fatura portalı aracılığı ile ücretsiz e-fatura hazırlayabilirsiniz. Bu portal Maliye’nin, sistemi tanıtmak ve yaygınlaştırmak için fatura adedi yüksek olmayan işletmelere sunduğu bir çözümdür. Ayrıca manuel olarak internet sitesi üzerinden düzenleme yapabilirsiniz.
  • Maliye tarafından yetkilendirilmiş özel entegratörlerden biri aracılığıyla e-fatura oluşturabilirsiniz. Entegratör yazılımı ve donanımı ile sizin muhasebe sisteminizden gerekli bilgileri alır ve e-faturaya dönüştürür. Düzenlenen e-faturaları kendi yazılımı ile muhasebe sisteminize aktarır. Ekstra bir entegrasyon yazılımı kullanmanız gerekir.
  • Firmanızın bilgi işlem sistemini maliye ile entegre ederek kesebilirsiniz. Bu yöntem, fatura adedi yüksek firmalar için uygundur. Muhasebe sisteminde müşteriler için üretilen faturalar özel bir yazılım ve ara yüz ile e-faturaya dönüşür. Ayrıca tedarikçilerin e-fatura sistemi üzerinden gönderdiği e-faturalar da aynı yazılım ve ara yüz ile muhasebeye aktarılır. Kayıtlar otomatik oluşur. DİA bu yöntemi kullanır. Ayrı bir entegrasyon yazılımı kullanmadan direkt GİB ile haberleşir.

Hem Kağıt Hem E-Fatura Kesebilir miyim?

E-fatura sistemine geçtiyseniz eğer, artık e-fatura kullanmak zorundasınızdır. Fakat müşteriniz veya satıcınız e-fatura kullanmıyor ise o firmaya kağıt olarak fatura kesebilirsiniz. Şu an için e-fatura sistemini herkes kullanmadığı için e-faturaya tabii olmayan firmalar tekrar eski düzen kağıt fatura kullanacaktır. Siz e-fatura geçseniz dahi, bu firmalarla bir fatura alışverişiniz var ise o zaman onlara normal fatura kesebilir, onlar da sizlere normal fatura kesebilirler.

E-Fatura’ya Nasıl Geçebilirim?

E-fatura sistemine geçmek için https://www.ofispaneli.com/basvur adresi üzerinden formu doldurarak OfisPaneli’nden avantajlı E-Fatura teklifi alabilir, şirketinizde E-Fatura kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA