Çalışanların Motivasyonunu Yükseltmenin 7 Yolu

blog

Çalışanların Motivasyonunu Yükseltmenin 7 Yolu

Bazı patronlar çalışanlarına konuşma hakkı tanımaya korkarlar. Çalışanlarını tamamen görmezden geldikleri için herhangi bir sorunun çıkmayacağını düşünürler. Hatta daha da kötü durumlarda ise bazı patronlar çalışanların konuşmasını engellemek adına onları korkutan bir yaklaşım sergilerler.

Bu yaklaşım şirketinizin verimliliğine oldukça olumsuz bir şekilde yansır. Mutsuz olan çalışanlar etkili ve verimli çalışamazlar. Çalışanlarınızın en yüksek verimlilikte çalışmalarını sağlamak için onlarla sağlıklı iletişim kurmayı dikkate almaya bir an önce başlamalısınız.

Love Energy Savings şirketinde İnsan Kaynakları Müdürü olarak görev yapan Mike Edwards, çalışanlarla etkileşimde olmanın önemini şöyle vurguluyor:

“En iyi çalışanları işe almak ve elde tutmak için, her çalışanların kişisel ihtiyaçları ve motivasyonları ile şirket bizzat ilgilenmeli ve her çalışanın farklı bir birey olduğunu kabul etmesi çok önemlidir. Bazı çalışanlar için bu basit bir aylık maaş artışından ibaret olabilir. Ancak diğer çalışanlar çalışma arkadaşlarıyla birlikte düzenli olarak akşam yemeklerine çıkabilecekleri eğlenceli bir şirkette çalışmayı tercih ederken bazıları ise patronlarından sağlıkları ile ilgili olmasını ister.”

Mike Edwards, çalışanlara moral ve güç katacak 7 ipucu paylaşıyor:

1. Çalışanlara eğitim olanakları sağlayın

Love Energy Savings’in 1.400 kişi üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre; çalışanların neredeyse yarısı (%49), iş verenler tarafından eğitim ve kişisel gelişim fırsatlarının yeterli olarak tanınmadığını düşünüyor.

Çalışanlar yeni şeyler öğrenmek ve kişisel gelişimlerinde ilerlemek isterler. Varolan bilgi birikimlerini, niteliklerini ve becerilerini daha yüksek seviyelere çıkarmak isterler.

Çalışanlarınız için kişisel gelişim bütçesi ayırarak onların eğitim seminerleri ve konferanslara katılmalarını sağlayabilirsiniz. Hatta çalıştıkları sektör ile ilgili olan profesyonel kitaplar satın alarak onlara hediye edebilirsiniz. Tüm bunlar kişisel gelişimlerini çalışanların bizzat kendileri tarafından takip edilmesini sağlayan ve sonuç olarak onların motivasyonlarını artıran etkili yöntemlerdir.

Birleşik Krallık’ta çalışanların %49’u patronlarının daha fazlasını yapmaları gerektiğine inanıyor. Halbuki Love Energy Savings’deki durum ise çok farklı. Love Energy Savings’de çalışanların doğru desteği almalarına yardımcı olan bir ekip bulunmakta. Bu şirkette çalışanların %91’i, becerilerinin gelişimini sağlayacak doğru eğitimlerin verildiğini düşünüyor.

2. Şirketin ayrıcalıklarını kişiselleştirin

Çalışanların ne istedikleri belirlenmeli ve onları motive ettirecek şirket imkanları tespit edilmelidir. Her çalışanın keyif aldığı şeyler farklılık göstereceği için sunacağınız imkanlar da kişisel olmalıdır.

Bazı çalışanlar için çalışma arkadaşlarıyla birlikte patronlar tarafından bir yemeğe davet edilmek uygun bir imtiyaz olurken diğer çalışanlar ise doğum günlerinde almak istedikleri bir şey için doğum günlerine özel olan indirim kuponu gibi bir imkandan mutluluk duyabilir. Bazı çalışanlar ise ailelerine daha fazla vakit ayırmayı istedikleri için serbest çalışma saatlerini tercih edebilir.Hangi ayrıcalığa sahip olacaklarının kararını çalışanlar kendisi vermeli. Herkes için düzenlenmiş genel bir ayrıcalık yerine kişinin kendi imkanını tercih etmesi, şirketinizde çalışma şansına sahip oldukları için onların çok daha mutlu olmasını sağlayacaktır.

3. Hedefleri birlikte belirleyin

Çalışanlar, çalıştıkları pozisyon dahilinde bir hedefe sahip olmak isterler. Finans, satış ve perakende satış sektörlerinde hedef belirlemek oldukça kolaydır ancak diğer sektörlerde çalışan çalışanlar için de ulaşmak isteyecekleri hedefler belirlenmelidir.

Bu hedefler zamana göre (mesela gün içerisinde kaç tane aramaya cevap verildi gibi), marka algısına göre (mesela müşterilerin yüzde kaçı firmayla ilgili olumlu bir deneyim yaşadı gibi) olabilir ya da şirketinizin hizmet ettiği sektöre özel hedefler bile belirlenebilir.

Ancak hedefleri belirlerken kafanızdan geçen herhangi bir rakam düşünüp çalışanların tartışmasız buna uymasını da beklemeyin. Çünkü hedefleri ekibinizle birlikte belirlemelisiniz ve herkes hedefini kendi seçmelidir. Bu sayede çalışanlar belirlenen hedefler doğrultusunda kendi performanslarının takibini yapabilirler.

4. Çalışanlarınızı yakından tanıyın

Çalışanlar tanımaya çalışmanız bir birey olarak onlara saygı duyduğunuzu gösterir, böylece çalışanlar kendilerini robot gibi hissetmemiş olurlar.

Önemli olduğunu düşündüğü ve ilgilendikleri şeyleri, çocuklarının isimlerini, doğum günlerini ve tuttukları futbol takımlarını öğrenin.

Elbette ki çalışanlarınızla sadece bir gün içerisinde en yakın arkadaş olmak zorunda değilsiniz, ancak ekibinizle yakından ilgilenmek onlara değer verdiğinizi gösterecektir.

Böylece çalışanlarınız, onları sadece “size para kazandıracak şeyler” olarak görmediğinizi anlamış olurlar.

5. İş dışında da birlikte aktivitelere katılmalarını teşvik edin

Sadece iş yapan ve eğlenceli aktiviteler düzenlemeyen şirketlerde çalışmak oldukça sıkıcıdır.

Motive olan ve hedefe odaklı bir ekibe sahip olmak her şirketin hayalidir. Ancak şunu unutmayın ki işkolik olan çalışanların fazla çalışmaktan bitkin düşecekleri gibi psikolojik durumları anksiyete olacak ve hatta depresyona girecek kadar bile kötüleşebilir. Sadece iş odaklı bir firma olmak, uzun vadede hem şirketiniz hem de çalışanlarınız için hiç de sağlıklı olmayan bir yaklaşımdır.

İş dışında birlikte aktivitelere katılmaları için çalışanları teşvik edin. Hatta çalışanlarınızı gruplara ayırıp bowling turnuvası düzenleyebilir ya da yardım kuruluşları adına para toplayacak bir bisiklet yarışı gibi aktivitelere katılmalarını sağlayabilirsiniz. Şirketiniz içerisinde bir spor salonu bile kurabilir ve her hafta çalışanların kişisel antrenör eşliğinde egzersiz imkanı sunabilirsiniz.

Sunacağınız imkanlar ille de sporla sınırlı olmak zorunda değil. Şirket içerisinde kafe ve restoran tarzı yerlere sahipseniz, ofiste yoğun geçen bir gün sonrasında çalışanlarınızı rahatlamak için bu imkanların keyfini çıkarabilirler.

6. Geri bildirim verin ve alın

Çalışanlarınız için bir anket hazırlayarak şirketiniz hakkındaki düşüncelerini öğrenebilirsiniz.

Çalışanların şirket hakkındaki yorum ve düşüncelerini öğrenmek için düzenli yapılan anketler doğrultusunda, onların çalışma performansını daha da yüksek bir standarta getirmeye yardım edecek faktörleri belirleyebilirsiniz.

Anketler dışında bir adım ilerisini düşünün ve çalışanlarınıza şirket hakkındaki düşüncelerini bizzat iletmelerine olanak sağlayın. Mesela ofise bir öneri kutusu yerleştirebilir ya da performans değerlendirme için yapacağınız görüşmeler esnasında çalışanınızdan yorumlarını paylaşmasını isteyebilirsiniz. Love Energy Savings’in çalışanları üzerinde yaptığı bir anket, çalışanların %98’inin patronlarının yoruma açık olduğunu düşündüğünü tespit etmiştir. Şirketteki patron da dahil olmak üzere herkesin yararı adına yoruma açık olmak çok önemlidir.Yorum ve eleştirilere açık olmanız, karakteriniz hakkında çalışanlarınıza çok olumlu bir mesaj verecektir. İş arkadaşlarınızın saygısını kazanmanızı sağladığı gibi aynı zamanda dürüst bir çalışma ortamı da oluşturur.

7. Başarıları kutlayın ve ödüllendirin

Morali yüksek tutmak ve işinin hakkını verenlerin gözden kaçmadığını göstermek için başarıları mutlaka kutlamaya özen gösterin.

Ayın çalışanları seçme hakkını çalışanlarınıza verin. Hangi çalışanın ayın çalışanları seçilmeye layık olduğunu ve hatta seçilecek kişiye verilecek ödülü bile kendileri belirlesinler.

Küçük başarıları da kutlayın. Çok verimli geçen bir toplantı veya networking organizasyonunda şirketinizin temsil edilmesi gibi olumlu şeyleri kutlayın. Herkes değer görmeyi ve saygı duyulmayı sever. Sadece teşekkür ederek bile çalışanlarınızı çok mutlu etmeniz mümkündür.

Her hafta şirketinizdeki başarıları kutlayın. Haftanın en iyi performansını gösteren çalışanları ve ekipleri takdir edin. Bu çalışanlara ödül olarak yemek veya içecek ısmarlayabilirsiniz. Aylık performans değerlendirmeleri sonucunda en iyi performansı gösteren çalışanların ev adreslerine “teşekkürler” kartları yollayabilirsiniz. Bu kartlar içerisinde sinema biletleri ve indirim kuponları da yer alabilir.

Bahsedilen 7 yöntemi hemen denemeye başlayın ve çalışanlarınızın motive olmasını sağlayın.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA