Çalışan Memnuniyetini Arttırma Rehberi

blog

Çalışan Memnuniyetini Arttırma Rehberi

Çalışan memnuniyeti nasıl korunur ve nasıl arttırılır?

Çalışan memnuniyeti yüksek olduğu zaman çalışanların %12 daha verimli çalıştıkları yapılan araştırmalar ile kanıtlanmış.

Bir işin başında olmak aslında çıraklık yapmak gibi. İş ile ilgili neredeyse her şey, iş yapılırken öğreniliyor. Çoğu başarılı insan işini ilk kurduğunda bilmediği bir çok şeyi öğrenmeye çalışıyor. Tek bildikleri: sürdürülebilir, para kazanabilir bir iş kurmayı gerçekten çok istedikleri.

Araştırma sonuçlarına göre; gerçekten mutlu olan çalışanlar da, iş verenler de %12 oranında daha üretken oluyorlar.

Yolunuza harika bir ekip ile devam etmek istiyorsanız yapmanız gerekenler:

1. Onlara minnettar olduğunuzu gösterin.

Çalışan memnuniyeti arttırmak için en basit yollardan biri, çalışanlara, başarılı oldukları zamanlarda minnettar olduğunuzu gösterebilmektir. Öncelikle, şirketiniz için en önemli, hatta olmazsa olmaz kişileri belirleyin. Örneğin müşterilerinizle en çok görüşen kişi veya kişiler (böyle olmayabilir, lütfen yönlendirme olarak algılamayın). Bu kişiler ne kadar mutluysa, müşterileriniz de o kadar mutlu olur çünkü müşteriniz ile şirketiniz arasındaki bağlantı o kişiler sayesinde gerçekleşiyor. Onların mutsuz olmasını istemezsiniz.

Patron baskısı olmayan, alt-üst ilişkisi pek görünmeyen şirketlerde çalışanlar kendilerini genelde daha güvende hissederler. Ayrıca daha girişken ve cesur olurlar. Geri bildirimlerde bulunmakta güçlük çekmezler ve kendilerini rahat hissederler.

Ofisinizde böyle bir ortamınız yoksa, bu ortamı sağlamanız büyük bir değişime neden olacak ve çalışan bağlılığınızı arttıracaktır.

2. Beklentilerinizi net olarak söyleyin.

Küçük bir işletme veya girişim düşünelim. Çalışan herkesin en iyi oyununu oynaması ve tüm yeteneklerini göstermesi gerekiyor çünkü işin büyümesi için başka bir yol yok.

Bu noktada işin başındaki insanların görevi ise ekipteki herkesin onlardan tam olarak ne beklediğini ve sorumlu oldukları görevlerin işin geneli için ne kadar önemli olduğunu bildiklerinden emin olmak. Bir de onların ilerde olmak istedikleri yere giden yolda nasıl yardımcı olabileceğiniz çok önemli. Beklentilere karşılık bulabilmek, çalışan memnuniyeti attıracak en temel yöntemlerdendir.

Çalışanlarınız bunları gerçekten bilirse, tüm potansiyelini işe verecek ve çok daha hırslı çalışacaktır.

3. Rahat bir çalışma ortamı yaratın.

Çalışan memnuniyeti arttıracak yöntemlerden bir diğeri, onlara rahat bir çalışma ortamı yaratmaktır.

Çalışanlar güven, açıklık, tutarlılık ve özgürlük isterler. Ki bunların tümü, işin başındaki kişilerin çalışanlarına sağlayabileceği türden istekler. Şöyle de bir şey var, bir işletme için iyi çalışan yöntem diğer işletme için çalışmayabilir. Örnek olarak: ofisin tamamen ortak çalışma alanı olması. Herkesin bir arada çalışması ve samimiyet için önemli bir aksiyon. Bunu deneyen bir çok işletme güzel sonuçlar aldı fakat bazı şirket çalışanları kendi özel alanları olmamasından şikayet ederek memnun olmadılar.

İş yerinde hepimiz çok zaman geçiriyoruz. Neden evimiz kadar rahat bir ortam yaratmayalım ki? Burada rahatlık dediğimiz kavram doğru eşyaları almak değil. Çalışma alanınızı istediğiniz biçimde kişiselleştirmeniz. Örneğin fotoğraflar, tablolar, hatırası olan eşyalar ile ofisinizin çalışanlarınıza sıcak bir hoş geldin demesini sağlayabilirsiniz ve çalışan memnuniyeti arttırmaya yardımcı olabilirsiniz.

4. Başarıları ödüllendirmeyi unutmayın.

Şirketiniz için önemli bazı başarıları tanımlayıp büyük başarılar kadar küçük başarılar için de ödüllendirme yapmak çalışanları mutluluğunu arttırabilecek en kolay yöntemlerden biridir. Hala bir çok işletme bunu yapabileceği fırsatları kaçırıyor.

Basit bir teşekkür/tebrik e-postası veya hafta sonun nasıl geçti konulu bir e-posta sizin çalışanlarınızı düşündüğünüzü gösterecek ve çalışan memnuniyeti artacaktır.

5. Çalışanlarınızın sosyalleşmesi için fırsat tanıyın.

Çalışanlarınızın birbirini ofis ortamı dışında da tanımasına olanak vermeniz çok önemli.

Şirketinizin yıl dönümlerinde, yılın özel günlerinde ofis dışında aktiviteler düzenlemek, çalışanların yoğun iş temposuna kısa bir ara vererek birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlayacaktır. Ofis ortamı dışında kurulan dostluklar ve edilen sohbetler ofis içindeki iş ortamını da iyileştirmeye katkıda bulunacaktır.

Sonuç olarak bahsettiğim tüm yöntemler, çalışanları daha iyi tanımak ve onları güvende hissettirmekle ilgili. Bunları başarabilirseniz çalışan memnuniyeti korunabilir ve hayal ettiğiniz iş düzenini sürdürebilirsiniz. Tek yapmanız gereken onları gerçekten iyi tanıyıp, kendilerini güvende hissettirmek ve tüm hayallerine ortak olmak.

Yorum Yap

E-posta adresiniz 3. şahıslar ile paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA

OfisPaneli ile tüm hizmetlere en avantajlı koşullarla erişin,
boşa harcadığınız para ve zamanı, şirketinizi büyütmek için kullanın.
ÜCRETSİZ TEKLİF AL

Şirket giderlerinizi düşürecek tasarruf ipuçlarından haberdar olun.

CAPTCHA